Viszont emiatt semmi okunk fanyalogni, ugyanis a ramen egy fantasztikusan finom, szintén ázsiai és szintén tészta alapú leves, így nagy öröm, hogy színesedik a kínálat. Bemutatom a legjobb helyeket, ahol érdemes megkóstolni.
Ez volt a saját készítésű, lusta ramenem
[közben elég friss és forró téma: a halálos pesztó és ami mögötte van]
Persze nem idén jelent meg a ramen a budapesti kínálatban, sok-sok éve elérhető, de eddig nagyon kevés helyen volt, és azok közül is a legelérhetőbb volt a leginkább ingatag minőségű. A Momotaro ramen ugyan egyértelműen a legviccesebb étterementeriőr díjára pályázhatna, de a vendéglátós erények közül az állandóság és kiszámíthatóság nem tartozik a fő erényei közé, így hiába lehet néha nagyon finomat elcsípni, ugyanakkora esély van egy gyengécsékére is. És pár japán étteremben is volt már ramen, de a mostani divathullám, ami viszonylag gyorsan követi a világ trendjeit, egészen más megvilágításba helyezi a témát. A legjobb ramenélményem még mindig Tokióhoz köthető [itt van róla a videós beszámoló], de végre volt pár olyan budapesti élményem is, amit már egyértelműen a megkóstolásra nagyon javasolt kategóriába tudok sorolni. [Aki inkább megfőzné, írtam róla receptet is, innen kiderül az is, hogy mi mindent tartalmaz egy jó ramen.]
Ez volt a tokiói, az etalon, ahogy látszik rajta, nem kell szépnek lennie, csak rettenetesen finomnak:
Ez meg egy kakukktojás, a koppenhágai maraton előtti este ettem szénhidrátfeltöltésként a Wagamamában. (Persze azt soha nem sikerül betartanom, hogy ne egyek csípőset és túl fűszerest, ez egy csípős steak ramen volt)
De akkor most már tényleg Budapest:
Nincs az étlapon, de időnként készítenek rament a Papírtigrisben, amikor kóstoltam, kifejezetten nagyon finom volt. Gazdag, ízes, tökéletes állagú tojás.
Régóta nagy kedvencem a Daikichi (I., Mészáros utca 64.), részben a japán tulaj kissé különös viselkedése miatt is, de van egy csomó nagyon finom japán étel, például kiváló a gyoza és a mangalicás fogások is. Weboldaluk nincs, érdemes pár japán szót megtanulni és nagyon tisztelettudóan viselkedni, mert nem rajong a mester a magyar vendégekért :) Szóval különleges az élmény, de nagyon ajánlom!
Rendes adagban még nem kóstoltam, csak a saját szervezésű Világevő vacsorán, amit a Baobao-ban tartottam, de az az élmény, illetve Takács Lajos neve eleve kötelezővé teszi minden komoly érdeklődő számára a kóstolást! Gyozákat se szabad kihagyni, főleg a kacsást nem, na meg a kelt tésztás gombócokat!
Nagyon kellemes, egyszerű, funkcionalista dizájn és kifejezetten kiváló ramen a Ramenkában, ízes, jó a tészta, finom benne minden, kedvenc hely lesz belőle, már csak a beltér dizájnja miatt is, meg amúgy is nagyon szeretem a specializálódott helyeket, ahol szűk a választék, de azt nagyon jól tudják. Egyetlen kritika a tojás, az túl keményre van főzve, minden más nagyon stimmelt, maradandó élmény.
OMU
Hamarosan várható a nyitása, a Gourmet Fesztiválon kóstolt ramen alapján mindenképpen ott lesz a helyük a térképen!
De azért ma délután is elmegyek egy phó levest enni... :)
Jönnek hamarosan a londoni gasztroélmények, többek közt egy saját, exkluzív interjú a világ legjobb séfjével...