Nem csak a phó leves - a másik kedvenc street food Vietnamból
2014. április 11. írta: világevő

Nem csak a phó leves - a másik kedvenc street food Vietnamból

Nagy örömömre sikerült (nyilván nem csak az én hatásomra) elterjeszteni a phó levest Budapesten, szerintem nem csak divathullám, hanem maradandó is lesz, hiszen tényleg a világ (egyik) legfinomabb levese. (Megfőzni viszont sajnos rettentő kevés helyen tudják...) De van egy másik vietnami kedvenc, ami olyan szempontból bonyolultabb, hogy csak faszénen grillezve az igazi, a bún chá. Hazájában előszeretettel készítik abszurd helyeken, a járda szélén, a motorszerelőtől és a forgalomtól 20 centire, talán ennek is köszönheti különleges aromáját. Tipikus nyári grillétel.

IMG_7308.JPG

A név meglehetősen egyszerű: a bún a tészta fajtája, egy cérnametéltszerű rizstészta, a chá pedig a sertéshús, leggyakrabban császárból készül (fokhagymás-salottás-cukros halszószban). Tipikusan olyan étel, amit nehéz elképzelni, hogy mennyire finom, ha nem kóstolja meg az ember, hiszen önmagában az, hogy egy kis disznóhús hideg tésztával, hozzá savanykás-édes 'dresszing' még nem váltja ki feltétlenül az azonnali nyálelválasztás reflexét, Kivéve, ha evett már az ember bún chát, akkor pontosan tudja, hogy a vietnami konyha többi fantasztikus ételéhez hasonlóan, itt is milyen fantasztikusan vannak kiegyensúlyozva az ízek, milyen jól kiegészítik egymást a kontrasztok.

Főleg ebédre eszik, és persze a leleményes utcai árusok szándékosan is igyekeznek terjeszteni a finom grillillatokat, a legegyszerűbb reklámhordozó a 'word of nose' (vagy orról-orra terjed), persze szokás szerint járnak hozzá friss, nyers fűszernövények, levelek. A hideg tésztát és a 'salátát' mártjuk a dresszingbe és hozzá esszük a meleg grillhúst.

Van, amikor kicsit egyszerűbb a prezentáció, kaptam egyszer így is Hanoiban, szintén fantasztikus volt, valószínűleg az árus fiának az angoldolgozatába csomagolva:

IMG_4809.JPG

Szóval ez volt az egyik nagy kedvencem Vietnamban, és ennek megfelelően rettentően örültem, amikor kiderült, hogy a kedvenc vietnami helyemen, a sokszor megénekelt Hai Namban is csinálják, persze tökéletes minőségben:

Kicsit hiányzott hozzá a Hanoi-i elképesztő utcazaj, ami a sok száz robogóból, kiabáló emberekből, dudálásból és sok egyébből tevődik össze, túl tiszta a tányér is, meg műanyagsámli helyett  rendes szék van, felszolgálás, stb, de azért egészen kiváló, nagyon ajánlom megkóstolni!
[És akit a sportteljesítmények is érdekelnek, egy komplett 'Világevő' phó után ettem meg...]

[Itt indítok hamarosan új gasztrovideocsatornát, érdemes csatlakozni!]

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr736015138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2014.04.14. 10:17:30

Jó napot! Köszönöm az ajánlót, fél óra múlva indulok is a munkatársammal. :)

A videócsatornát már máshol is írtad, de azt nem tudni, hogy milyen videók kerülnek majd fel? Legalább az "About" fül alá írhatnál pár szót. :)

virtualdog 2014.04.14. 10:18:59

Amúgy angol lesz? Engem nem zavar, csak kíváncsi vagyok.

Az indavideo-n elindult a Street Kitchen, a kamerájuk profi, a vágás túl sok (ahogy manapság divat), a témák izgalmasak, mégis leszoktam róla, mert állatira idegesít a túlpörgetett, menőnek szánt, modoros stílus. Remélem Te nem ilyet tervezel. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.04.14. 10:29:47

@Borbíró Andris: Angol lesz, igen, és nyugisabb, de remélhetőleg igényes tartalom a világból. Gasztronómia, éttermek, street food, séfek, természetesen.

virtualdog 2014.04.14. 10:35:27

@világevő: Akkor hajrá! :D

(Bevallom, én is kokettáltam a gondolattal, de egyelőre nem férne bele az időmbe egy ilyen videó-csatorna. Ha csinálnék, én is angolul csinálnék. :) Sajnos pár magyar nézőt veszít vele az ember, de rengeteg potenciális nézőt megszerez... Egyébként is szeretném, ha elfogadnák az emberek széles körben, hogy nem azért kell nyelvet (ma főleg angolt) tanulni, mert "a magyar nyelv nem elég", sőt éppen hogy nemzeti büszkeségből kell, mint ahogy majdnem az összes jelentősebb magyar író és államférfi mindig is magas fokon beszélt idegen nyelveket... No de ez nem vág témába, bocsánat.)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.04.14. 10:52:56

@Borbíró Andris: köszi! igyekszem, az angolom messze van a kifogástalantól, de igyekszem olyan témákkal vonzóvá tenni, hogy ezt kompenzáljam.

2014.04.14. 18:32:19

Az utcai árusok a fene tudja mit tesznek bele.
Asszem inkább halnék éhen,mint hogy ilyen ismeretlen eredetű ronda kinézetű cuccot egyek.

A fickó 2014.04.16. 20:05:30

@Diorella Queen: Olyan ez is mint a chokito, ronda de, finom. :D

A fickó 2014.04.16. 20:11:14

"hiányzott hozzá a Hanoi-i elképesztő utcazaj, ami a sok száz robogóból, kiabáló emberekből, dudálásból és sok egyébből tevődik össze, túl tiszta a tányér is"
Egy fejhallgató? A tányért meg össze kell koszolni.:D
süti beállítások módosítása