Gasztroforradalom van, a séfek pedig a tábornokai, díszes egyenruhában, délcegen figyelik a küzdelmeket. Már csak a tévében pózolnak, mindig mosolyogva, hófehér séfkabátban, dél körül mennek dolgozni, belekóstolnak kicsit a kollégák főztjébe, aztán egy pohár champagne-nyal a kézben elkezdenek álmodozni a jövő havi menüről. De mit gondol erről egy igazi étterem igazi szakácsa? K következik, egy kifejezetten elegáns hely első embere.
Rajzok a New Yorkerből.
Ha szakács vagy rosszabb esetben chef vagy, egy olyan pályán mozogsz és olyan időbeosztásban élsz, ami teljesen ellentmond annak amiről az emberek azt gondolják, hogy normális! Tudom én, hogy ma már bármilyen területen is dolgozik az ember ezt ugyan úgy elmondhatja magáról, bankár, nővér, marketinges, kidobó, rendőr, és nagyjából mindenki, de úgy gondolom a mi területünk mégis kicsit speciális és más mint a többi!!!
Kezdjük az elejétől, és gondolom mondanom sem kell, hogy általánosságban beszélek, tehát ettől merőben eltérő életpályák lehetnek! :)
Az ember tanuló lesz: Ahány iskola annyiféle oktatási rendszer és beosztás, 1-2-3-4 éves rendszerek,1 napos vagy 1 hetes gyakorlati beosztásokkal! Amit mindenkinek tudnia kell, és szögezzük le, hogy így van:
SEMMIT sem tanulsz az iskolában, ez egy gyakorlati szakma!
A gyakorlati munkahelyeden 1-2-3-4 évig a rendszertől függően, ha szerencséd van nem csak
hűtőt pucolsz, felmosol, takarítasz, krumplit pucolsz, stb... (habár ezek nagyon fontos feladatok amiket meg kell tanulni), hanem
üvöltözik veled általában konyhánként 3-6 ember!!!!!! Idővel - ha van eszed - megtanulod, hogy addig jó, amíg üvöltenek, mert addig érdekled is őket,
ha nem üvöltenek bajban vagy! És már itt elkezd kialakulni, egyfajta megfelelési kényszer benned a szakácsok és a séf iránt, valamint az iránt, hogy ennek a gépezetnek-csapatnak aktív tagja lehess!
A drog hatni kezd!
Mikor végeztél az iskolával, ha szerencséd van találtál munkahelyet, Budapesten végzett diákok előnyben, itt van munka, eddigre már némi kapcsolatrendszer is kialakulhatott, és talán felvesznek minimálbérért a gyakorlati helyedre, ha stréber voltál, versenyeken vettél részt, akkor jobb helyzetben vagy mert 20 ropival többet kereshetsz és nagyobb lehet az arcod, amit egyébként egyből a következő munkahelyeden le fognak törni!
Nincs olyan jó szakács aki 25 éves koráig 5-nél kevesebb helyen dolgozott volna! Sajnos tapasztalatot kell gyűjteni, fejlődni kell minden területen, ez a szakma nem csak a receptekből áll, hanem hatalmas fokú
problémamegoldási készségből, munkaszervezésből, emberekkel való kommunikációból, marketingből, önszorgalomból, önfeláldozásból, kapcsolatokból! Ha ezt az időszakot sikerült túlélni,tapasztalni, fejlődni, esetleg még egy kis külföld is becsúszott, akkor már akár
kezdő szakácsnak nevezhetünk! :)
Gyerünk fiú ne add fel most kezdődik az élet!
Ennyit a kezdetekről, ettől fogva csak
még többet dolgozol egészen addig amíg te nem kerülsz abba a pozícióba amikor már te üvöltesz, és ekkor végre akár egy tökéletes világban kicsit pihenhetnél is, de eddigre már
tudathasadásos egoista konyhafőnök vagy, akinek romokban van a magánélete, ha egyáltalán van neki olyan, úgyhogy még többet dolgozol :)
Olyan embereknek dolgozol általában, akik néha tisztességes, de azért általában inkább tisztességtelen úton szert tettek annyi pénzre, hogy éttermet nyissanak,
mindent jobban tudnak nálad. Vagy legalábbis ezt gondolják magukról. Az beosztottaidat
mind mentálisan, mind fizikailag kihasználod, és kifacsarsz belőlük mindent!
Pár tény, amit jó tudni:
Betegség - nincs olyan,
nem lehetsz beteg, mivel általában minimálra vagy bejelentve és órabérben dolgozol nem engedheted meg magadnak, hogy beteg legyél!
Egy szakács csak akkor nem dolgozik ha nem tud bemenni, vagy nem tud járni! Ezt nyugodtan lehet komolyan venni!
Tüdőgyulladás: nem betegség! Láz: ne nevettess! Infulenza: vicc kategória! Lábtörés: járógipsz és irány a rostlap mellé! Vakbél: bemész kiveszik, ha kiengednek a koriból, irány a konyha! Mivel legtöbb helyen órabérben dolgozol, így
ha nem dolgozol, pénzt sem kapsz, a TB-t meg felejtsd el!
Munkaidő, munkabér - egy átlag szakács egy átlag munkahelyen
napi 14-16 órát dolgozik! Ez nem vicc!!!! Ez nem gond: egy idő után hozzászoksz!
A klasszikus szakácsbeosztás havi szinten 15 nap!
De ez sosincs így! Jelenleg egy átlag működő képes melegkonyhás vendéglátóipari egységben, magyarán ahol van forgalom,
havi 18-24 nap között ingadozik a beosztásod szezontól és forgalomtól függően! A szakács alapfizetés 1000 ft/óra de ez napi 14-16.000 ft-nál sosem több!
Ünnepek-szabadság - Neked nincsenek ünnepek!
Amikor más ünnepel akkor te neki főzöl! Sok étterem karácsonykor is nyitva tart! Szabadság: MI VAN??? TE NEM NYARALÁSZOL, HAVER TE MELÓZOL??????
Fizikai állapot - Idővel mindened tönkremegy! A
visszerekkel és az izületekkel kezdődik, aztán folytatódik a különböző lerakódott és felgyülemlett
szövődményekkel amit a lábon kihordott 5 tüdőgyulladásodból és minden másból szedtél össze!
Alkohol - drog - gyógyszerek: Jóbarátok. Nincs olyan vendéglátós, aki ne esett volna át rajtuk, mind ismered, minden formában, használtad őket, jó esetben lejöttél róluk! De az átlag hullámzik, és csak az éppen aktuális lelkiállapota határozza meg azt, hogy mit használ és éppen mennyit!
Magánélet: Nagyon kevés hosszú távon működő kapcsolatot láttam ebben a szakmában, iszonyú kevesen tudják ezt elviselni, és - lássuk be - szinte lehetetlent kérünk! Minden
vendéglátós feleségének-barátnőjének a legnagyobb tisztelet jár ki! Nem csak a munkaidőt, a távollétet, stb, kell elviselniük, hanem minket is! Idővel ez a munka átformál és megváltoztat,
antiszociális leszel, lassan nem tudsz másról beszélni csak a munkádról valamilyen formában, nem tudod elviselni ha valaki beteg a környezetedben, mert az számodra NEM betegség, hirtelen vagy, a hangulatod folyton hullámzó, hajlamos vagy a depresszióra, nem tudsz aludni, mindig mindenben határozott vagy és ugyanakkor teljesen határozatlan!
És miért jó mégis szakácsnak lenni?
Nincs a világon semmi ehhez fogható!
A legeslegjobb munka a világon, teljesen addiktív, hihetetlen, kreatív, örömmel teli, folyamatosan átalakuló, folyamatosan megújuló, kegyetlenül gyönyörű szakma, amiért érdemes megbolondulni! Ez a munka maga az élet, és ami rajta kívül van az nem az! :)
Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz és a hírlevelünkhöz, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a programokról! Instagramon pedig élő a közvetítés a gasztrokalandokról!