Mindjárt hétvége, ideje kicsit bemutatni, hogy mik is lesznek a legizgalmasabb programok szerintem a Konyhakiállításon, na meg van 5 győztes is, akik páros belépőt nyertek a játékon.
A Konyhakiállítással kooperációban készült
Az alábbiakban egy teljesen szubjektív válogatást adok a Konyhakiállítás színpadi programjaiból, megkértem pár szereplőt, hogy avasson be a részletekbe:
Havas Dóra, Lila Füge
3 gyors, egészséges és családi kedvenc reggeli:
- házi granola mézes görög joghurttal, gyümölcskompóttal
- zöldturmix
- mini tojásos szendvics karamellizált baconnel és sült paradicsommal
Vasárnapi ebéd 2.0
Bede Robival közös főzés: ugyanazokat az alapanyagokat kapjuk és ezekből készítünk vasárnapi ebédet. Az alapanyagok klasszikus, szezonális zöldségekből és csirkehúsból állnak, de ennél többet mi sem tudunk.
Pasta risotto csípős pestoval
Jókuti András (jé, benne vagyok a blogomban!)
Dal Makhani, a világ legfinomabb lencsefőzeléke.
Egy desszert három változatban - azaz szinte ugyanazokból a hozzávalókból hogyan alkothatunk mégis három különböző desszertet. Mindegyiknek az alapja egy piskótatészta lesz, amit friss gyümölcsökkel kombinálok majd. A végeredmény egy dekoratív torta, egy szupergyors pohárdesszert és egy krémes piskótatekercs.
Két állandó étlap tételt mutatunk be. Az egyik a dödölle, amely nagyon régi étel nálunk. Mi könnyebben készítjük, vajban pirítjuk saját kertünk zöld fűszernövényeivel, tejföllel, házi mozzarellával. A másik étel amit bemutatunk az totyogós túrós rétes, klasszikus módszerrel húzva készítjük, friss túróval, felvert tojáshabbal, tejszínnel. A rétest friss gyümölcsszószon tálaljuk.
Molnár Attila, négyszeres magyar barista bajnok, WBC Finalist
3 eszköz, 3 ország, 3 arabica, 3 ízvilág...
Haladjunk a mélyebb, sűrűbb ízvilágtól a könnyebb, fényesebb jegyek fele.
Aeropress: Burundi Ruhora Washed Bourbon
Ez az afrikai ország újból és újból tud meglepetéseket okozni, ahogy az eszköz is.
Zseniális, hogy egy ilyen egyszerűnek látszó műanyag tárggyal, mennyi féle képen lehet egymástól eltérő ízvilágú italokat készíteni.
készíteni a direkt lég-báros nyomást használva, néha csepegtetéssel kombinálva.
Azonnal vagy részletekben felöntve, folyamatosan vagy szakaszosan préselve.
Ha tényleg préseled, akar fémszűrövél is…, megjelennek a fantasztikus fehér boros,
alkoholos jegyek, atom fekete csokival kombinálva, malátás mélységgel.
Kalita: Bolivia Finca Loayza Feliciano Ramos Natural
A kalita egy csepegtetős vagy gravitációs eszköz lapos aljjal. Fém vagy porcelán verzióban találkozhatunk vele, az alján három pici lyuk biztosítja h a könnyű és finoman testes ital kinyerhető legyen az őrleményből. Nagyon szépen hozzak a japán eszköz filter hullamai az örülten gyümölcsös extrán édes rágógumis jegyeket. Steven Leighton brit pörkölő guru, Attila jó barátja, csak annyit mondott róla: Haribo.... :)
Chemex: Columbia Finca La Chorrera Washed Caturra
Ennek a szintén amerikai , gravitációs, kúpos papírszűrös eszköznek szebb formája van, mint egy… Rendkívül finom italokat készíthetünk vele, főleg a magasabb ízjegyek kiemelésere alkalmas. Az eszköznek megfelelően egy lágy szörp, könnyű, fekete teás mélységgel, zöld almás ízjegyekkel, finoman komplex virágos aromákkal és rendkívül hosszú, édes krémes lecsengéssel.
És a fentiek képekben is, lehet találgatni, hogy melyik mi/ki.
A nyertesek pedig:
alpynia, Borbíró Andris, Csefkó Daniella, ekat, kaminer.
Emailben is értesítem őket még ma.
A Konyhakiállítással kooperációban készült