Korianderes kacsa - egy zseniális perui fogás (recept)
2014. január 06. írta: világevő

Korianderes kacsa - egy zseniális perui fogás (recept)

Ősszel megírtam egy rettentő szomorú felismerésemet, akkor derült ki, hogy az egy évvel korábban megismert nagyon szimpatikus limai szakácspár autóbalesetben életét vesztette. Az ő emlékükre is teszem közzé ezt a receptet, amiből náluk ettem a legfinomabbat. És megfőztük Mautner Zsófival az RTL Klub Ízes élet című műsorában, videó lent.

IMG_2653.JPGEz lett a saját

Íme a szakácspár, Lorena Valdivia és Jason Nanka, az éttermük is fantasztikus volt, és hihetetlen kedvesség és lelkesedés áradt belőlük, órákig meséltek arról, hogy hogyan foglalkoznak például a burgonyabeszállítóikkal:

IMG_0007.JPG

Ez volt a Nanka étteremben fogyasztott példány, ami kicsit átdolgozott változata ennek a hagyományos fogásnak.

IMG_0064.JPG

A kacsa náluk nem együtt készül a rizzsel, hanem külön sütik meg, a tetejére adagolt ropogós pirított hagyma sem az alaprecept része, de mindkét fejlesztés nagyon jót tesz az amúgy is nagyon finom ételnek, így én is ezt a finomított változatot teszem közzé. (A tévéműsor felvétele közben volt némi rögtönzés is, így arra nem emlékszem pontosan, hogy ott hogy csináltuk, majd megnézem a videót, ha kint lesz.)

IMG_2638.JPG

Arroz con pato, korianderes kacsa
(szó szerint: kacsás rizs)

Hozzá valók:
2 db kacsamell
1 hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 kaliforniai paprika (lehetőleg piros és sárga a színe miatt)
1 nagy csokor koriander (lehet akár több is)
1 liter alaplé (esetleg vízzel helyettesíthető)
2-3 dl barna sör
Só, bors
Sárga chili (ají amarillo, lehet paszta vagy por is, de helyettesíthető más, nem túl csípős chilivel is)
2 bögre rizs
20 dkg zöldborsó (elhagyható)
Pirított hagyma (tálaláshoz, elhagyható)
Lime (tálaláshoz, elhagyható)

Elkészítés:

Bemelegítem a sütőt 150 fokra. A kacsamellet beirdalom kb félcentinként vagy centinként, ügyelve arra, hogy ne vágjak bele a húsba, száraz serpenyőben bőrén néhány percig közepes lángon kiolvasztom a zsírját. Utána a felesleges zsiradékot leöntöm és félreteszem, és magasabb lángon további 4-4 percig sütöm mindkét oldalát. Kiveszem a serpenyőből a húst, a felesleges zsiradékot (kb 2 evőkanál kivételével) leöntöm egy edénybe és félreteszem, nem dobom ki.
A húst az
 előmelegített sütőben 150 fokon 13 percig sütöm rácson. Utána 10 percig pihentetem, majd keresztben felszeletelve tálalom. Közben a maradék zsiradékon fokhagymát és hagymát és kaliforniai paprikát dinsztelem. Kis lángra teszem. Pürésítem a koriandert egy deci alaplével (esetleg vízzel), közben a serpenyőbe adagolom a rizst és felöntöm alaplével. Hozzáadom a barnasört és a (sárga) chilit, feltekerem a gázt felforrásig, aztán visszaveszem kicsire. Hozzáadom a pürésített koriandert, és lassú tűzön hagyom lefedve, ha elpárologna a leve, alaplével pótolom. Hasonlóan egy rizottó készítéséhez, érdemes közben figyelni, hogy mikor puhul a rizs, ha kezd, akkor hozzáadom a zöldborsót és felöntöm a félretett kacsazsírral. Sózom, borsozom, ha megpuhult eléggée, akkor a kacsával tálalom, friss korianderlevelekkel (esetleg pirított hagymával) megszórva, paprika csíkokkal díszítve.

IMG_2641.JPG

IMG_2640.JPG

IMG_0067.JPG

Így néz ki az ő ají amarillójuk, jobb boltokban, például az Ázsia BT-nél láttam friss sárga chilit is! De helyettesíthető más, nem túl csípős chiliszósszal is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr155728493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ryan O'Reily 2014.01.08. 09:39:19

Ilyen sárga chiliszószt lehet találni valahol Budapesten? Köszi

Ryan O'Reily 2014.01.13. 16:59:08

@világevő: "Így néz ki az ő ají amarillójuk, jobb boltokban, például az Ázsia BT-nél láttam friss sárga chilit is! De helyettesíthető más, nem túl csípős chiliszósszal is." - no offense, de nekem ebből az derül ki, hogy az Ázsia Bt-nél láttál már friss sárga chilit és hogy használhatunk más típusú chiliszószt is helyette. A sárga chiliszósz budapesti lelőhelye - ha van ilyen - továbbra is titok marad. :)

De akkor úgy értelmezem, hogy friss chilivel kell csinálni a szósz helyett, és akkor jók vagyunk. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.13. 17:26:24

@Ryan O'Reily: ja, azt hittem ebből egyértelműen következik, hogy nem tudok ilyen lelőhelyről, akkor azt is megírtam volna itt. De nem is feltétlenül kell hozzá, más perui ételekhez fontosabb lenne, itt amúgy sem lóg ki az ízekből.

Gront 2014.02.05. 15:01:24

Klassz lett igaz csaltam nem sarga chilit toltam bele, hanem pirosat mertekkel.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.02.05. 15:15:58

@Gront: örülök! és abszolút legális csalás az! :)
süti beállítások módosítása