Ferran Adria, a sok éven keresztül a világ legjobb éttermének megválasztott El Bulli zseniális séfjének döntése, hogy bezárja az éttermet, ahova pedig lehetetlen volt szinte bejutni (én is próbálkoztam minden év elején, persze esélytelenül) sokakat megrendített. Abban azért lehetett reménykedni, hogy valami nagy dologgal rukkol elő előbb-utóbb, most talán egy ilyennek lehetünk tanúi: a La BulliPedia születésének. Íme a demóvideó a projektről:
(a posztom publikálásakor még csak 1700-an látták, kíváncsi vagyok mekkora lesz a világ érdeklődése...)
A célkitűzések - egy zsenihez méltó módon - nem túl visszafogottak:
egy olyan online gasztronómiai adatbázis létrehozása, ami minden valaha megszerzett gasztronómiai ismeretet tartalmaz. Emellett rendet készül tenni a gasztrotörténelemben is, a XVII. századtól indulva feldolgozza, és a kreatív folyamatok kiszolgálására alkalmassá teszi az összegyűjtött anyagokat. Ez lesz egyébként a fóruma Adria K+F (kutatás-fejlesztés) laboratóriumában elért eredmények publikálásának is.
és - ha már online és wiki - akkor persze interaktív fórum is lesz majd egyszerre.
Hát, eléggé kíváncsi vagyok. Ide minden estere remélem könnyebb lesz bejutni, mint a roses-i éttermébe egykor :)
Itt egy nagyon hosszú és nagyon érdekes cikk róla, ha valaki elmélyedne jobban a témában!
Én pedig holnap hajnalban indulok Peruba, tudósítok majd rendszeresen, végigjárom a nagyon komoly éttermeket, de a street foodra is nagyon kíváncsi vagyok a cevichétől a tengerimalacig :)