Sikerült hozzájutnom egy nagyon izgalmas termékhez, egy felpuffasztott, zacskóban árusított, külsőre is meglehetősen vonzó pizzás csigához. Bár a pontos receptúrát nem sikerült megszereznem, gyakorlott háziasszonyoknak nem lehet probléma az elkészítése az összetevők listája alapján. Állítólag már bevizsgálja egy bizottság, ha sikerül bebizonyítani, hogy elhanyagolhatóan kevés természetes eredetű alapanyagot tartalmaz, akkor megkaphatja a nem zetközi "chemo" minősítést is. (És akkor a csomagolásra rákerülhet annak logója is, ami pontosan megegyezik a sugárveszély táblával.)
Bizonyos tételek - például a zsírsavak mono- és digliceridjei vagy a káliumszorbát - többször is szerepelnek az összetevők között, ezekből ennek megfelelően két, illetve három adagot vegyünk. Ha nem boldogulnánk a közértben, nyugodtan adjuk oda az eladónak a bevásárlólistát (érdemes kinyomtatni otthon!)
A pizzás csiga elkészítésének titka a savanyúság szabályozásában rejlik, sem a túl savanyú, sem a nem elég savanyú pizzás csiga nem tekinthető megfelelőnek. De a lisztkezelésre is érdemes megfelelő figyelmet szentelni. Az összetevők között fellelhető néhány ismerős tételt, mint például a cukor, só vagy sajt, megpróbálhatjuk helyettesíteni valamilyen mestertségesen előállított pótlékkal a megfelelő ízhatás érdekében. Káliumszorbátból érdemes esetleg őstermelőt keresni valamelyik kemopiacon, kulcsszerepet játszik. Nejlonzacskóban/celofánban tálaljuk, ízlés szerint hungarocell-morzsalékkal megszórva (a ropogós textúra igen jól ellepontozza a csiga puffadt puhaságát). Késői szüretelésű Domestos-szal kiváló párosítás.
Összetevők:
búzaliszt
pizzakrém:
paradicsom
vöröshagyma
növényi olaj
cukor
modifikált keményítő
étekzési só
fokhagyma
oregánó
stabilizátor:
xantán
guármagliszt
petrezselyem
káliumszorbát (konzerválószer)
vörös céklalé (színező anyag)
citromsav (savanyúság-szabályozó)
természetes fűszerkivonat
növényi főzet (szójafehérje)
fűszerek
aroma
ivóvíz
leveles margarin:
növényi zsír
keményített növényi zsír
víz
növényi olaj
emulgeátor:
napraforgólecitin
étekezési zsírsavak mono- és digliceridjei
savanyúságot szabályozó anyag (borkősav, citromsav),
só (0,2%)
aroma
káliumszorbát (tartósítószer)
béta-karotin (színezőanyag)
reszelt edámi sajt
tojáslé
sütő margarin
növényi olajok és zsírok
pálmaolaj
finomított szójaolaj és/vagy napraforgó olaj
ivóvíz
zsírsavak mono- és digliceridjei (emulgeálószer)
étkezési só
citromsav (savanyúságot szabályozó anyag)
béta-karotin (színezék)
aromák
élesztő
étkezési só
cukor
lékötő
módosított keményítő: 1422
adalékanyag
búzaliszt
E472e (emulgeálószer)
búzaglutin
aszkorbinsav (lisztkezelőszer)