Ha a budapesti éttermi élet két nagyon sikeres és tehetséges, egyéni figurája együtt lép "színpadra", akkor az egy olyan esemény, amit kár lett volna kihagyni. Főleg akkor, ha csak két estén keresztül szerepelnek együtt, utána ki-ki megy a maga dolgára, Pesti István Bécsben, Huszár Krisztián pedig a Lánchíd utcában várja tovább a szállítókat, hogy végre megérkezzenek a konyhatechnológiával. Múlt hét közepén ugyanis ők ketten főztek együtt (Balatoni Brigitta, cukrásszal kiegészülve), hiszen a Baldaszti's kötelekébé tartoznak mindannyian (a Babel, illetve a Mák után).
Bár a vacsora elvileg közös szerzemény volt, azért a múltbéli tapasztalatok alapján elég nagy biztonsággal meg lehetett fejteni, hogy melyik séf melyik fogásért felel. Az amuse bouche-ban például azonnal felismerhető volt Huszár Krisztián legendás paradicsomvize, benne ezúttal licsi kapott helyet, hozzá pedig hideg gombasalát járt, ez - ha jól emlékszem - Pesti kiegészítése volt az üdvözlőfalathoz.
A folytatásban már tényleg kettévált az irány, "kacsamáj, homoktövis, mogyoró", egy zseniális Pesti-fogás következett, a vacsora egyik legkiemelkedőbb tétele.
A hármas felsorolások estéje volt ez, "halleves, lazac, citromfű" következett, szolíd, visszafogott ízvilággal, talán egy picit túl sós volt a hallé, de amúgy textúrában és ízben is zseniális, nagyon jó volt benne a (szója)bab is, ami vicces módon - kicsit más formában visszaköszönt a következő fogásban is.
Szintén hal és szintén bab, de ezúttal Huszár Krisztiántól: "merluza, petrezselyem, konfitált bab". Tökéletesen elkészített hal, nagyon finom mártás, és zsírban konfitált, a szájban szétomló bab.
"Mangalica láb, burgonya, mangold", egy Huszár-"klasszikus", a teljesen kicsontoztt sertéslábba édes káposzta kerül, nagyon finom étel, bár a nyári hőségnek nem volt akkora barátja, de így se voltam képes hagyni belőle egy falatot se.
A desszert méltó lezárása volt a vacsorának, "őszibarack, pisztácia", Balatoni Brigitta kiváló munkája.
Profi képek a Baldaszti's Facebook oldalán.
A dátumváltozásnak köszönhetően felszabadult pár hely a péntek esti Világevő Vietnami Vacsorára. Jelentkezés és további részletek a Facebookon vagy emailben: vilagevoesemeny@gmail.com. Az eddigiek ilyenek voltak...