Természetesen ilyen csajok kedvéért könnyen felkelek, az RTL Klub reggeli műsorába, a Csak csajokba vagyok hivatalos, hogy egy kis nyári finomságot csináljak a műsorvezetőnek, Ördög Nórának, és alkalmi segítőinek-beszélgetőtársainak, a londoni aranyérmes női kajaknégyes két tagjának. Azt nem tudom, hogy a két versenysportoló hölgy mit fog szólni hozzá, de hátha korán reggel még nem esznek óriási húsokat, így megbocsátják a könyebb (és egészséges) falatokat.
[Itt látható a VIlágevő Japán Gasztrotúra, amit vezetek.]
Az ételhez be kell szerezni várhatóan pár dolgot a kedvenc ázsiai boltból, de talán megéri, mert ezek nem nagyon specifikus alapanyagok, hanem sok japán fogáshoz kellenek, azaz nem marad meg feleslegesen a fel nem használt mennyiség, lehet további kísérletezgetésre használni.
A soba (ejtsd: szoba) a néhány híres japán tészta egyike. Hajdinalisztből készül, ennek köszönheti barnás színét. Előfordul hidegen és melegen is, előbbi esetben mártogatják valamilyen szószba (mint ebben az alapreceptben is), utóbbi esetben általában forró leves betétjeként szolgál.
A műsorban levő étel receptje:
(Itt látszik a műsor, persze főzni még ennyire sem lehet ott az asztalnál, főleg nem 1 perc alatt :))
Zaru soba
Hozzá valók:
40 deka soba tészta
Mártogatós szószhoz:
másfél csésze dashi (1 kis zacskó instant)
negyed csésze szójaszósz
negyed csésze mirin (rizsbor)
Tálaláshoz:
2 újhagyma
wasabi
Kizami Nori (csíkokra aprított tengeri algapehely)
Elkészítés:
A tészta elkészítése:
Sótlan(!) vízben megfőzzük a tésztát a csomagolás utasítása szerinti ideig. Közben sokat kevergetjük, hogy ne ragadjanak össze a szálak. Általában elég 3-5 perc is, fontos, hogy ne főzzük szét, "al dente" maradjon.
Főzés után (jég)hideg vízben nagyon alaposan megmossuk, hogy ne maradjon rajta keményítő.
A szósz elkészítése:
Egy kis tasak dashi tartalmát a felforralt vízben feloldjuk, utána mehet bele a mirin és a szójaszósz, kis forrás és kész is.
Tálalás:
Lehetőleg bambuszalátéten a tészta, vékonyra szeletelt újhagymakarikákkal (fehér és zöld részből egyaránt), és a Nori darabokkal megszórva (közvetlenül tálalás előtt, hogy ropogós maradjon). Kis külön edénybe a szósz, abba kell mártogatni falatonként a tésztát. A wasabit a legegyszerűbb a szószba keverni ízlés szerint.
---
A maradékok még jobb felhasználása érdekében hamarosan jön egy másik soba-recept is, csípős, ázsaias verzió.
[Akit pedig nagyon érdekel a japán gasztronómia, jöjjön velem világenni!]