Junk food, mint műalkotás
2012. július 10. írta: világevő

Junk food, mint műalkotás

Nem fogok átalakulni képzművészeti bloggá, nem kell megijedni, de éppen friss hír, hogy Damien Hirst egy hamburgert ábrázoló festményt adományozott egy londoni gyorsétteremnek, én meg épp két hete voltam a szenzációs kiállításán a londoni Tate Modernben, így aztán felkeltette a figyelmemet a dolog. Na meg úgyse írtam még soha gyorséttermekről... A Hirst-kiállítás egyébként szeptember elejéig még megnézhető, szóval, ha valaki Londonban járna és érdekli a viszonylag könnyen értelmezhető, de meglehetősen provokatív, érdekes kérdéseket felvető és látványos modern művészet, akkor nagyon javaslom! (itt van minden infó róla, és már van mellé egy Munch-kiállítás is ugyanott)

Kb ilyesmikre lehet számítani a Tate Modernben:

Formalinban úszkáló állatok:

hirstshark.jpegBerendezett patikapolcok:hirstpharmacy.jpegLevágott marhafej és legyek az élet-halál körforgásában:hirstcow.jpegÉs még több formalin, még több állat:hirstflock.jpeg

És akkor az aktuális hír, hogy a művész, akinek egyébként az egyik formalinban úszó birkája, aranyazott szarvakkal és patákkal, 10.3 millió fontért (nem forint, font. ami forintban kábé 3.7 milliárd...) kelt el egy Sotheby's árverésen, ahol csak az ő műveit kínálták. Összesen 111 millió font folyt be, azaz több, mint 40 milliárd forint. A fenti számokat lehet nyugodtan freitamásos stílusban, lassan, szótagolva is felolvasni, de nem is ez volt vele a fő célom, hanem az, hogy kicsit ízért érzékeltessem, hogy mekkora a jelentősége, ha őd egy festményt a Burger Kingnek. Ráadásul a kép címe a Lángon sült, ami kedves gesztus a cég felé, bár azt még a megajándékozott sem tudja egyértelműen, hogy meddig is maradhat nála a műtárgy.

l_2149_Burger.King-Damien.Hirst.8.jpeg

Ami egyébként érdekes technikával készült, van ilyen sorozata is Hirstnek, amikor forgó vászonra folyat festéket, így alakul ki a centrfigulási erők segítségével a végső alkotás.

original_Burger.King-Damien.Hirst.4.jpeg

Vicces módon ilyenre még a saját gyerekkoromból is emlékszem, akkor nagy divat volt a centrifugamotor segítségével készíteni egy készüléket, ami kb úgy nézett ki, mint a vattacukros gépe, a középre rögzíttt (10 filléres!) rajzlapot pörgette nagy sebességgel, amire a a kedves művészi hajlamú ügyfél csurgathatott a színes festékekből kedvére. Csak aztán egyiket se kérte el a végén a City Grilll :)

original_Burger.King-Damien.Hirst.7.jpeg

Ha valakit érdekel a kép, a Leicester Square-en megtalálja a lángon sütött hamburgerek között.

original_Burger.King-Damien.Hirst.2..2.jpeg

Augusztusban megyek ismét Londonba, az Olimpiára, igyekszem majd bejutni az Olimpiai Faluba is, hogy kiderítsem, mit kapnak enni az olimpikonok. És persze meg kell nézni az épp most átépülő Borough Marketot is. De a legjobban az őszi japán gasztrokalandomat várom, amihez csatlakozni is lehet.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr404638843

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.10. 09:21:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metropolitan 2012.07.10. 12:49:07

András, az Olimpiai Faluba csak akkor tudsz bejutni, ha van jegyed valamelyik olimpiai sporteseményre. Ha a Samsung azt is biztosított, akkor nyerő vagy, egyébként jegy nélkül csak kívülről lehet integetni.
Borough Markettel még ne siess, mert még nagyban folynak az átépítési munkálatok, messze van az még a késztől.
Addig is ha igazán jó marhasültre vágysz, akkor pedig szívből ajánlom bármelyik Hawksmoor éttermet, ha eddig nem volt hozzá még szerencséd.
Üdvözlet Londonból,
Márk

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.07.10. 13:04:38

@metropolitan: valahogy megoldom a bejutást, ha kell trükközéssel :)
Borough-t láttam két hete, akkor még semmi se volt, de azért augusztusra csak elkészülnek, az ugye a cél, hogy közben minden nap nyitva legyen!
még nem voltam, de már nézegettem, köszi, megnézem!

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.07.10. 20:50:12

Bevallom, kicsit földhöz ragadt vagyok, mert nem tudtam elkapni Hirst asszociációját a festmény és a hamburger viszonylatában. A cápa és a marhafejes koncepció viszont zseniális.

Ha lehetne fogadást kötni arra, hogy bejutsz-e a faluba jegy nélkül, fogadnék rád. Mondjuk pont annyival, hogy utána a nyereményből családostól elmehessünk veled Jappppánba. :)
süti beállítások módosítása