Jössz? Életre szóló gasztroéléményekkel gazdagodhatsz, olyanokkal, amik sehol máshol nem megszerezhetők, csakis Japánban. Nekem például életem legjobb ebédje volt a hihetetlen Kobe vagjúszték Kobéban, soha nem ettem azóta sem olyat. Nem csoda, ugyanis nem is lehet sehol sem kapni Japánon kívül, minden Kobe stílusú és egyéb vagjú (vagy az angol átírás szerint wagyu) hús csak halvány másolat... (Érdemes elolvasni a Forbes cikkét erről a témáról.) Az igazi viszont olyan, ami miatt érdemes eljutni Kobéba, sőt, ezen a túrán nem csak egy étterembe, hanem egyenesen egy Kobe marhafarmra is eljutunk, azaz végre egyértelműen kiderülhet, hogy igazak-e a legendák a marhák hihetetlen kényeztetéséről...
És ha önállóan mész drágábban jössz ki, ráadásul ezekből a programokból jó pár nem is elérhető önállóan, vagy helyi segítség és helyismeret nélkül, nekünk meg ugye ott a nagyhatalmú JTB és a japán idegenvezető is.
Jelentkezés, részletes, program, minden további infó itt (vagy a képre kattintva).
Ez meg itt az én steakem, amit azóta sem tudtam elfelejteni:
Ahogy a video alatt kommentálta valaki a YouTube-on: "i would sell my soul for this meat." Én a lelkemet azért nem adnám el érte, de alig várom, hogy újra a számban érezhessem az ízét...
(Itt a teljes poszt az ebédről.)
És ez még csak egy a különlegesen gazdag programból, lesz itt fuguevés is, ami a világ legmérgezőbb hala, szóval érdemes végrendelkezni indulás előtt :) És kimegyünk hajnalban a világhírű Tsukiji halpiacra, ahol a világ legjobb minőségű tonhalai találnak vevőre egy különlegesen régimódi árverésen, és kicsit később már a világ legfrissebb sushiját lehet élvezni reggelire. Nem is részletezem tovább, mert nagyon sok az izgalom, itt olvasható a teljes program, ami persze nem csak gasztronómiai, hanem kulturális betekintést is ad Japánba. A fakultatív programok között pedig olyan szenzációs dolgok találhatók, mint egy étkezés a legendás Jiro san sushi-éttermében, akiről egy fantasztikus dokumentumfilm is készült, vagy a világ talán legjobb japán éttermében, a szintén 3 Michelin-csillagos Hamadayában.
Ezek után talán nem meglepő, hogy óriási Japán-rajongó lévén nem sokat gondolkoztam, amikor a Japánspecialista, a JTB utazási iroda megkeresett, hogy vállalnám-e egy gasztrotúra vezetését. Ők ráadásul nem egy kis iroda, hanem kb. a "japán IBUSZ" magyarországi leányvállalata, ennek a megbízhatóság és szakértelem mellett olyan hatalmas előnyei is vannak, hogy képesek az anyacég segyítségével akár a sushiról álmodó Jirónál is asztalt foglalni nekünk. Az program egyeztetés és előkészítése során sorban jöttek elő újra a japán élményeim, nagyon várom már az októbert!
A jó hangulatról, rengeteg háttérinformációról és gasztroélményről én gondoskodom, ráadásul rendelkezésre áll a helyszínen egy helyi idegenvezető is, azaz, ha én elakadnék egy furcsa gyümölcs láttán, akkor majd ő kisegít. Nekem meg külön öröm, hogy végre nem csak fotókon, szövegen és videókon keresztül oszthatom meg a japán gasztronómia iránti szenvedélyemet, hanem élőben, ízekkel, illatokkal a történés közepén, a világ legkomolyabb gasztroországában.
Ha október még túl messze van, találkozhatunk egy japán élményvacsorán a Fujiban addig is.