A világ legperfekcionistább gasztronépének ételeit a legjobb az eredeti környezetben, azaz Japánban megkóstolni (saját kalandjaim Japánban: kobe steak, fugu, rámen, Tsukiji halpiac), de ha erre épp nincs lehetőség, akkor nyilván lehet időnként kompromisszumokat vállalni a hatékonyság jegyében. (Aki egyáltalán nem akar kompromisszumokat vállalni, lesz egy jó hírem a napokban!)
Az egyik lehetséges megoldás keresni egy helyi jó japán éttermet és ott megkóstolni a japán ételeket. Erre is van most lehetőség, ugyanis szerdára szerveztem egy japán vacsorát a Fuji Japán Étterembe, ahol egy nagyon komoly menüben mutatkozik be a szigetország melegkonyhája. A másik lehetőség - "kicsit" drágább - elmenni London egyik legjobb japán éttermébe a Sake No Hanába, ott jártam a héten és annyira belefeledkeztem a kóstolgatásba, hogy majdnem le is késtem a repülőt hazafelé.
Az étterem a egy meglehetősen sikeres ázsiai étteremcsoport legfiatalabb tagja, a Hakkasan brand Londonban (2 hely), az USÁ-ban (3 étterem), a Közel-Keleten (2) és Indiában is jelen van. Szintén hozzájuk tartozik a Hakkasanhoz hasonlóan szintén kínai konyhát vivő, de inkább dim sumra specializálódott Yauatcha, ami London mellett Indiában is megtalálható. A londoni étteremben jártam is már, lenyűgöző volt a Michelin-csillagos kínálat. Egyébként a sokkal egyszerűbb vonalat képviselő, de szintén remek Wagamama lánc is ugyanez az érdekeltség.
A Green Parkhoz közel fekvő étterem portálját nem sikerült lefotóznom, gondoltam majd ebéd után, de akkor már elég sietős volt a reptérre kijutás, konkrétan szaladtam a metróhoz, mert fél órás késében voltam. Tele hassal ez még kellemesebb szórakozás. Az nagyon vicces, hogy az éttermen belül a földszintről, ahol fogadnak, az étterembe egy mozgólépcső visz fel, ilyennel talán még nem is találkoztam sehol sem. A beltér elég menő, Kengo Kuma volt a dizájner, saját bevallásuk szerint futurisztikus fákat alkotott cipruslécekből, amik a sok párhuzamos vonal miatt egy bambuszerdőt is felidézhetnek.
Nagyon szeretem a japánok hihetetlen érzékét a minimalizmushoz, az étlapon is ez tükröződik, szinte semmi grafikai elem nincs rajta, csak tipográfiai megoldásokkal operál, méis gyönyörű és egyedi.
Elég bőséges a választék meleg ételekből is, így azokba is belekóstoltam alaposan, a japán konyha ezerszer több, mint a sushi és a sashimi. De azért kezdésként sashimi volt.
Hideg előétel vékonyra szeletelt tengeri sügér ponzu szósszal:
És octopus bébispenótlevéllel:
Első meleg előételként shichimi borsos (ez egy japán fűszervkeverék) fürj újhagymával:
Egy kis sashimi-összeállítás (többek közt angolnával és a tonhal legjobb-legzsírosabb részével, toróval):
Aztán érkeznek a főételek, elsőként szarvasgombás kacsamell hoba levélen grillezve:
Aztán a bárány, teriyaki pácban, újhagymával: (kb. itt kellett volna elindulnom a reptérre legkésőbb...)
És a tenger gyümölcseis baklava :) Valójában kadaif a hasonló külsejű török édesség neve, de itt másról van szó, szent-jakab kagyló és rock shrimp a töltelék:
Sushi! (itt már nem mertem az órámra nézni, de nem lehetett otthagyni egy falatot sem ebből a csodálatos ebédből) A szokásos kínálat mellett egy különlegesebb,a narancssárgás (bal alsó) tengeri sünös:
Egy kis tempura, snow crab: ("vajon megy ma más repülő is Budapest felé?")
Maki a végére. A desszert előtt. A gyomor már teljesen tele, a repülő emléke is elhomályosul... Mangós - soft shell crabes (jobb oldal), a másik tetején tengeri sügér figyel, a töltelékre sajnos nem emlékszem, kezdett betelni az ízmemóriám addigra...
Na és a desszert, közben újraéledő gondolatok törnek utat a tudatalattimból a repülőről. Itt már a kapkodás jellemezte a fogyasztást, teljes telítettség és egyre több kérdőjel, de nem (csak) az ételekkel, hanem a hazajutással kapcsolatban is:
A vége persze happy-end, a gépet elértem, és a reptér felé végig a csodálatos ebéd részletein gondolkoztam, fantasztikus minőségű és friss alapanyagok, szuper ízkombinációk, nagyon jó textúrakontrasztok, bekerült a kedvencek közé a Sake No Hana!
Ha kedved támadt egy komoly japán melegétel-lakomához, gyere szerdán a Fujiba! Jelentkezés és minden infó itt.