Vagy esetleg csak szimplán gasztronómia felső fokon?
Feltettem pár napja a Világevő Facebook-oldalára egy fotót, ami elég erőteljes érzelmeket váltott ki, főleg az volt érdekes, hogy milyen komoly különbségek voltak az egyes hozzászólások között. Talán az egyik végpontot az a komment jelentette, ami szerint ez bizony a kannibalizmushoz vezető út, de nem csak ő vette nagyon zokon René Redzepi ételét (étterme, a Noma most lett újra a világ legjobbja), voltak akik állatkínzást, a sznobizmus netovábbját, túlzást, szörnyűséget emlegettek, de voltak, akik szerint játékról van szó, vagy egyenesen zsenialitásról.
Íme a kérdéses kép, "Élő dán hangyák a világ legjobb éttermének, a Nomának egyik ételében."
És itt van a FB-poszt a kommentekkel.
A kép egyébként a "gastros on tour" FB-oldaláról származik, ahol a kép feltöltője úgy kommentelte a dolgot kóstolás után, hogy ugyan nem rajong a bizarr ételekért, de kifejezetten finomnak találta. "Sokkolt? Igen. Van hozzáadott értéke ízben és érzékelésben? Igen. És nekem csak ez számít."
De a leginkább mégis csak magának a séfnek, René Redzepinek a véleménye mérvadó, akivel készült egy nagyon érdekes videointerjú, érdemes megnézni az egészet, a hangyás téma egyébként viszonylag az elején sorra kerül.
Egyébként érdekes lehet elolvasni ezt is a rovarevésről.
Ha valakit nagyon felzaklatott volna a kép, egy kis kárpótlás:
Láttam már egy pár jó éttermi videót, de a belga két Michelin-csillagos L'Air du Temps videója egészen lenyűgözően jó. Amúgy a weboldaluk se csúnya...
Sajnos csak a Facebook-oldalukon van fent, a videó, de talán nem FB-osoknak is működik a link.
Épp indulok Londonba, hamarosan jön a tudósítás a Taste of Londonról, a budapesti Gourmet Fesztivál (nagyon) nagytestvéréről, és sikerült Heston Blumenthal éttermébe is asztalt foglalni (Dinner by Heston)! És hamarosan Világevő Japán Vacsora, a nagy sikerű vietnami estek után, érdemes feliratkozni a hírlevélre, ha nem akarsz lemaradni!