A sikeresen zajló Világevő Vietnami Vacsorák miatt végképp sikerült rákattannom a vietnami konyhákra, nem tudok vele betelni. Párizsból hazafelé a reptérről is beugrottunk a Sárkány Centerbe egy jó phó-re, és amikor behívtak a Csak csajok című reggeli műsorba, egyértelmű volt, hogy vietnami ételt mutatok nekik.
[épp ma van egy vietnami vacsora, de lesz hamarosan még! Ilyen volt az első képekben.]
Így néz ki a végeredmény, ha egy profi csinálja, fölötte az elmaradhatatlan kedvenc a phó leves:
A goi cuon (ejtsd kb. gaj kuan) a tekercsek összefoglaló neve, elég nagy változatosságot mutatnak, és ez is a jó benne, lehet nyugodtan kreatívkodni, szerintem akár még magyaros vagy olaszos verzió is vicces lehet, pl. spenóttal, fokhagymával, paprikával, stb, vagy épp mozzarellával, paradicsommal, bazsalikommal... De nézzük előbb az eredetit:
Mungóbabcsíra
Nagyobb méretű garnéla
Újhagyma
Friss koriander
Ázsiai bazsalikom és egyéb zöld fűszerek (pl.: menta) frissen
Valamilyen főtt hús (marha, hal, csirke...)
Savanyú káposzta (esetleg csalamádé)
Rizspapír
Babmártás vagy édes-savanyú szósz
A főtt húst (lehet akár maradék is az előző ebédből) vékony csíkokra vágjuk, felaprítjuk a zöldségeket is, a fűszerek leveleit letépkedjük. A garnélát megtisztíva megfőzzük (pár perc), majd hosszanti irányban félbevágjuk, lehetőleg úgy, hogy a farok részénél egyben maradjon, de az sem katasztrófa, ha ez nem sikerül.
A rizspapírt alaposan vízbe mártjuk pár másodpercre, hogy kicsit megpuhuljon, aztán megtöltjük a hozzávalókkal, kivéve a garnélát.
Minél szorosabban feltekerjük majdnem teljesen, kb egyharmadánál megállunk, betesszük a két fél garnélát "színével" lefelé, behajtjuk oldalról a rizslapot és így tekerjük be végig. Ennek köszönhetően a garnéla szépen átlátszik majd a papíron.
A babmártásba, mogyorószószba vagy akár édes-savanyú szószba mártogatva frissen fogyasztjuk.
Vendégeknek is ideális, lehet kínálni a sokféle hozzávalót, amiből mindenki ízlés szerinte tekergethet magának.
És persze lehet össze-vissza variálni nyugodtan, a lényeg csak annyi, hogy akkor lesz igazán finom és izgalmas, ha van benne valami savanyú is, valami roppanós is. Például magyarosban el tudnék képzelni egy kovászos uborkás, grillcsirkés, főtt tojásos, hagymás változatot majonézbe mártogatva.
De akár édesre is lehetne csinálni, bocs minden vietnamitól, mondjuk eperrel, mentával, corn flakes-el, csokiszószba mártogatva.
Aki pedig az igazi autentikus vietnami ízekre vágyik, a legjobban teszi, ha a Hoa Senbe eljön a következő vacsorára, ahol rengeteg ennél sokkal bonyolultabb és egzotikusabb fogást is kipróbálhat. Csak érdemes nagyon résen lenni, mert a legutóbbi (a ma esti) nem egészen 13 óra alatt betelt. Hírlevélre feliratkozás és Facebook-csoport tagság segíthet ebben. Ja és amiatt is érdemes, mert nagyon brutális játék indul hamarosan, ahol 2 főre szóló lyoni repülőjegy lesz a tét az AirFrance jóvoltából, aki június második felétől közvetlenül repül a gasztronómia fővárosába!
Lyon ilyen videón: (ilyen pedig a Világevő eddigi cikkeiben)