Talán nem meglepetés, hogy nagy rajongója vagyok a francia gasztronómiának, így örömmel igent mondtam, amikor a Francia gasztronómiai napok szervezője, a budapesti Francia Intézet felkért, hogy legyek partner a május-júniusi izgalmas program népszerűsítésében.
A program legnagyobb része természetesen Budapesten zajlik, de van azért egy kis párizsi kaland része is a dolognak, a budai Aranyszarvas étterem vendégszerepel David Rathgeber francia bisztróéttermében. A l'Assiette tökéletes képviselője a bisztróműfajnak, nagyon rövid étlap, klasszikus francia fogások, de azért a séf nem feljtette el teljesen azt sem, hogy a legelgánsabb éttermek világából váltott az egyszerűbb felé. És nem mellékesen ő a szerzője az egyik kedvenc konyhai eszközöm, a Le Creuset öntöttvas lábasról szóló szakácskönyvnek is. De Rathgeberről és a magyar menü sikeréről majd részletesebben később, tegnap megkóstoltam a főztjét, ma megyek vele beszélgetni. És jön majd Budapestre persze!
A program keretében izgalmas francia gasztrofilmeket mutatnak be az Intézetben, de Budapestre látogat két francia séf is, akik részben szakmai bemutatókon, oktatásokon vesznek részt, részben a nagyközönségnek is megmutatják tudásukat, Rathgeber természetesen az Aranyszarvasban teszi ezt a hónap vége felé.
Az egyik első program egy izgalmas film egy szakácsdinasztiáról, a három Michelin-csillagos Bras családról.
Olyan szempontból is nagyon érdekes a film, hogy kicsit talán megérthető belőle a francia vendéglátás világa, ahol kicsit sem meglepő, ha egy étterem látszólag a semmi közepén, egy forgalmas országút mellett folyamatosan hatalmas sikerrel üzemel, és a szakmai irányítás apáról fiúra, vagy éppen apáról lányra száll, mint például Anne Sophie Pic esetében.
A vetítés május 22-én lesz 19 órakor a budapesti Francia Intézetben francia nyelven, angol felirattal.