Ettem már pár különleges helyszínen életemben, de a milánói dóm melletti ház tetejére létesített nagyon modern Cube nevű étterem azért a maradandó élmények közé tartozik. A Galleria szomszédságában hihetetlen a kilátás, a dóm épületét én még sosem láttam ilyen perspektívából, főleg nem egy Michelin-csillagos menü fogyasztása közben.
És ilyen a szomszédság:
A dizájn pedig skandináv, ugyanis az Electrolux projektjéről van szó:
Ilyen a tér felülről:
És még pár külső kép, szerintem elég impozáns a hely:
Amikor először hallottam a dologról, hogy egy ideiglenes éttermet, egy kockát telepítenek Európa különböző nagyvárosaiban egymás után érdekes helyszínekre, akkor még szerettem volna Toi Toi Étteremnek hívni, de amikor megláttam, akkor már eléggé nyilvánvaló volt, hogy nagyon igényes és szerintem gyönyörű az egész. Pedig elég durva, hogy közvetlenül a dóm szomszédságában kell esztétikailag is megfelelni az igényeknek.
És persze ilyen nívó környezethez és külsőhöz komoly belső értékek dukálnak, ezért, ahogy a korábbi állomáshelyen, Brüsszelben is, itt Olaszországban is komoly séfeket kértek fel a vendégszereplésre. Andrea Sarri, az Imperiaában található, egy Michelin-csillagos Agrodolce séfje főzött ezúttal.
De előbb egy kis üdvözlő pezsgő a tetőn:
Aztán első attrakcióként a plafonról leereszkedik az asztal:
Eleinte azt hittem, hogy sajnálni fogom, hogy ebédidőben sikerült bejutni vacsora helyett, de a gyönyörű napsütés hatására elég hamar megnyugodtam.
Ilyen a tetőteraszon a Cube mellett:
És az első előétel, nyers Oneglia garnéla virágokkal és gyümölcsökkel:
Szent-Jakab kagyló a folytatás:
rizottó paradicsomszósszal, Oneglia scampival és mozzarella-krémmel:
Lassan főtt hal Imperia citrommal, Ormea krumplival, spenóttal és articsókával:
Az elődesszert: joghurtkrém datolyaszilvával (kakigyümölcs) és csokis robbanós cukorral:
Desszert: ropogós ostya mogyoró és citromkrémmel, mandarinszorbet-val és naranccsal:
és a nagyon szimpatikus séf, aki nagyon lelkesen magyarázott is az egyes fogásokhoz
Búcsú a milánói háztetőktől
És a Cube-tól
Az egész ebéd nagyon komoly volt, viszonylag egyszerű, de nagy műgönddal - és persze Electrolux konyhagépeken - elkészített ételek, friss és kiváló minőségű lapanyagokból. Ehhez jön még hozzá a tényleg felejthetetlen környezet, a dóm klasszikus-csipkés vonalaihoz izgalmas kontrasztot jelentő modern, egyszerű vonalvezetés és persze a zseniális kilátás.
És az ebéd ceremóniamesteréről sem illene elfeledkezni, aki már öltözködésével is egy önálló műsorszám volt:
És találtam egy videót a youtube-on, így épült fel a Cube:
Ha érdekel a gasztronómia és az utazás, csatlakozz a Facebookon!
Feliratkozás a Világevőre |
Email: |