Pop-up kocka a dóm mellett
2012. január 30. írta: világevő

Pop-up kocka a dóm mellett

Ettem már pár különleges helyszínen életemben, de a milánói dóm melletti ház tetejére létesített nagyon modern Cube nevű étterem azért a maradandó élmények közé tartozik. A Galleria szomszédságában hihetetlen a kilátás, a dóm épületét én még sosem láttam ilyen perspektívából, főleg nem egy Michelin-csillagos menü fogyasztása közben.

És ilyen a szomszédság:

A dizájn pedig skandináv, ugyanis az Electrolux projektjéről van szó:

Ilyen a tér felülről:

És még pár külső kép, szerintem elég impozáns a hely:

Amikor először hallottam a dologról, hogy egy ideiglenes éttermet, egy kockát telepítenek Európa különböző nagyvárosaiban egymás után érdekes helyszínekre, akkor még szerettem volna Toi Toi Étteremnek hívni, de amikor megláttam, akkor már eléggé nyilvánvaló volt, hogy nagyon igényes és szerintem gyönyörű az egész. Pedig elég durva, hogy közvetlenül a dóm szomszédságában kell esztétikailag is megfelelni az igényeknek.

 

És persze ilyen nívó környezethez és külsőhöz komoly belső értékek dukálnak, ezért, ahogy a korábbi állomáshelyen, Brüsszelben is, itt Olaszországban is komoly séfeket kértek fel a vendégszereplésre. Andrea Sarri, az Imperiaában található, egy Michelin-csillagos Agrodolce séfje főzött ezúttal. 

De előbb egy kis üdvözlő pezsgő a tetőn:

 

Aztán első attrakcióként a plafonról leereszkedik az asztal:

Eleinte azt hittem, hogy sajnálni fogom, hogy ebédidőben sikerült bejutni vacsora helyett, de a gyönyörű napsütés hatására elég hamar megnyugodtam.

Ilyen a tetőteraszon a Cube mellett:

És az első előétel, nyers Oneglia garnéla virágokkal és gyümölcsökkel:

Szent-Jakab kagyló a folytatás:

 

rizottó paradicsomszósszal, Oneglia scampival és mozzarella-krémmel:

 

Lassan főtt hal Imperia citrommal, Ormea krumplival, spenóttal és articsókával:

 

Az elődesszert: joghurtkrém datolyaszilvával (kakigyümölcs) és csokis robbanós cukorral:

 Desszert: ropogós ostya mogyoró és citromkrémmel, mandarinszorbet-val és naranccsal:

és a nagyon szimpatikus séf, aki nagyon lelkesen magyarázott is az egyes fogásokhoz

 

Búcsú a milánói háztetőktől

 

És a Cube-tól

 

Az egész ebéd nagyon komoly volt, viszonylag egyszerű, de nagy műgönddal - és persze Electrolux konyhagépeken - elkészített ételek, friss és kiváló minőségű lapanyagokból. Ehhez jön még hozzá a tényleg felejthetetlen környezet, a dóm klasszikus-csipkés vonalaihoz izgalmas kontrasztot jelentő modern, egyszerű vonalvezetés és persze a zseniális kilátás.

És az ebéd ceremóniamesteréről sem illene elfeledkezni, aki már öltözködésével is egy önálló műsorszám volt:

És találtam egy videót a youtube-on, így épült fel a Cube:

 

Ha érdekel a gasztronómia és az utazás, csatlakozz a Facebookon!

 
Feliratkozás a Világevőre
Email:
Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr433972468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.01.30. 10:29:16

Visszatért a klasszikus robbanós cukorka!

AnnaKarenina 2012.01.30. 10:43:46

Rendben van, hogy az olaszoknak irdatlan mennyiségű műemlékük van, de azért mégsem kellett volna egy, az épített környezettől ilyen erősen elütő és elég randa üvegkasztnit rittyenteni a háztetőre.
Az ételek szépek.

Neon Fu 2012.01.30. 10:48:31

Csak egy apró kiegészítés:
"joghurtkrém datolyaszilvával (kakigyümölcs)"
olyan, hogy kakigyümölcs, nem létezik. Vagy magyarul írod a nevét, tehát datolyaszilva, vagy az olasz nevét caco(káko) többesszáma cachi(káki) de "kakigyümölcs"? Azmiaz?

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.30. 10:53:10

@Meta Flóra: miaz, miaz...
hat az... :)

- Jancsika, hanyszor mondjam, hogy a nagydolog utan kezet kell mosni! Mi az a kormod alatt? tan kakigyumolcs? :)

vidéki suttyó 2012.01.30. 11:33:06

Élménynek lehet, hogy maradandó, de nem igényes és nem gyönyörű. Szerintem.

mojszipupi 2012.01.30. 11:40:20

Valaki sokat tett a döntéshozók zsebébe (elektrolux?) h egy ilyen modern rettenetet húztak fel egy ilyen környezetbe. Válság van na kell a pénz de hol marad a híres olasz stílusérzék?

Amúgy az étel nagyon csábítónak tűnik :)

mojoking77 2012.01.30. 11:55:31

Utalok hangulatronto lenni, biztos szenzacios volt, de a gyomrom fordul ki az articsokas hal talalasatol. Talan csak a kep sikerult felreerthetore, de nem olyan, mintha egy gyonyoru nagy kopet folyna bal oldalt?

medvedr 2012.01.30. 12:16:06

(Lehet, hogy a fotó teszi) ez nem nagyon kicsi adag, még a csillagos éttermekben felszolgátakhoz képest is ?

fagzal 2012.01.30. 12:16:12

Inkább a töltöttkáposzta.

Füredi 3.0 2012.01.30. 12:40:51

@mojszipupi: @AnnaKarenina: "Amikor először hallottam a dologról, hogy egy IDEIGLENES éttermet..."

drazsé 2012.01.30. 12:56:40

hm, az csak nekem tűnt fel, hogy daruzás csak éjszaka van? nem hülyék ezek az olaszok, na...

Gyarló Hintaló 2012.01.30. 14:27:35

A rizottó jól néz ki, az épület is tetszik, a helyesírás nem annyira.

petimegmondja 2012.01.30. 14:28:24

Csak nekem tűnik fel, hogy a magyarok 80%-ban csak negatívan tudnak hozzászólni bármihez is?

Az életet élvezni is képes külföldiek: "Hurrá! Egy hónapig nekünk is lesz egy ilyen attrakciónk."

Kákán is csomót kereső, végtelenűl kicsinyes és irígy magyarok: "Minek ez? Teljesen idegen a környezetétől. Ronda. Sznob. Az ételek kicsik és gusztustalanok. Miért nem inkább pörkölt és rántott hús?!"

Rebelde 2012.01.30. 14:31:36

az étel tetszetős, de az építmény...?!

Mad Mind 2012.01.30. 14:41:40

@petimegmondja:
Miért nem kicsi az adag, és nem stílusidegen az étterem?
Ez nem a kákán csomókeresés, hanem tényközlés.
"Az életet élvezni is képes külföldiek: "Hurrá! Egy hónapig nekünk is lesz egy ilyen attrakciónk.""
Ezt te sem gondolod komolyan.

AnnaKarenina 2012.01.30. 15:16:54

@Füredi 3.0: Igazad van, erre nem figyeltem oda. (Bár úgyis ronda.) Így még érthetőbb az egészen miniatürizált mönü, mert akkor itt egy valóságos látvány-élménykonyha van. És akkor ez a sznobok igazi gyűjtőhelye lesz, hiszen valóban nem mondhatja el majd mindenki magáról hogy ott volt valamelyik ideiglenes helyszínen.

bélabácsi2 2012.01.30. 15:47:45

Hm. Ez a " joghurtkrém datolyaszilvával" nevű étel tálalása leginkább az ÁNTSZ számára eltett éttermi ételminták tégelyéhez hasonlít, biztos, hogy nem azt kaptad, amit előző nap tettek el közegészségügyi okokból? ;)

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.01.30. 18:14:58

Ha nincs a tányér púpozva tele kajával, akkor az már eleve rossz jel. Egyébként az ételek jók és szépek, de 7-8-szor ennyi kellene egy-egy tányéron. Mert egy ilyen ebéd után valószínűleg be kell menni a szemközti gyorsétterembe bekapni valamit.

Attilajukkaja 2012.01.31. 12:05:09

Mi az az Ormea krumpli? En leginkabb egy szelet ceklat latok a halon.
Amugy nagyon impozans hely. Tenyleg nem illik tulsagosan a kornyezetbe, de en szivesen meglatogatnam! Milano amugy sem egy tipikus olasz varos, elegge eklektikus, "modern" az epiteszete. Egy ilyen jellegu ettermet nem is tehettek volna jobb helyre Olaszorszagban!

Attilajukkaja 2012.01.31. 12:11:39

A kis adagokkal pedig semmi baj. Igy lehet vegigenni 8-10 fogast egy ebedre/vacsorara!

@mojoking77:
"nem olyan, mintha egy gyonyoru nagy kopet folyna bal oldalt?"
Ez a habositas nekem sem jon be. Most nagy divat, de remelem, nemsokara elmulik. :o)
Egyszer raadasul kostoltam is es semmit nem dob a szosz izen. Ellenkezoleg. En ugy ereztem, a sok buborektol semlegesebb lesz az aromaja. Dehat en a sort is hab nelkul szeretem. :o)

petimegmondja 2012.01.31. 14:55:38

@Mad Mind:

Az adag méretének megítélése a fogyasztójának szívejoga. Senkinek nem tartanak pisztolyt a fejéhez, hogy "most aztán bemész és éhesen jössz ki, vagy lelőlek". Ezért vannak éttermek, amelyek az adagok méretére koncentrálnak és olyanok is, amelyek "a kevesebb - több" alapon inkább a különleges minőségre, az extra alapanyagokra.

Ami nekem feltűnt, az a magyar mentalitás, hogy ahelyett, hogy a saját választásunk szerint élveznénk, amit szeretünk, inkább azzal vagyunk elfoglalva, hogy a másik miért nem azt szereti, amit mi is, egyáltalán miért van más is azon kívűl, mint ami nekünk bejön.

Nekem kinyílik a bicska zsebemben, amikor azt olvasom, hogy "milyen gusztustalan már az a hab, mint egy köpet, remélem hamarosan kimegy a divatból". Erre azt tudnám mondani, hogy "b@meg, egyed a rántotthúsod és kussoljá'!"

Amúgy meg ez egy geg, egy PR akció egy modern világcégtől. A neorokokó meg az ő imidzsükhöz nem illett volna. Totál irreleváns, hogy egy ideiglenes építmény, ami az utcaszintről alig látszik beleillik-e amúgy a környezetébe építészeti stílustan szempontjából.

nagyzsombor (törölt) · http://mustache.hu 2012.01.31. 15:33:04

Szerintem túl steril ez a cube, bár kétségtelen, hogy semmi nem vonja el az ételről a figyelmet, csak a panoráma. A menü nagyon tetszetős.

Mad Mind 2012.02.01. 09:18:54

@petimegmondja:
Persze nem kényszerítenek, de azért te is enni mész étterembe, gondolom. Én is ettem már hasonló menüket és nekem elég volt, de ha nem lett volna és még sokat is kérnek érte, az nem igazán vicces.
A magyar mentalitás meg simán emberi mentalitás. Minden országban vannak ilyenek is, meg olyanok is mint te. Nem kéne általánosítani, ahogy nem utálok minden németet csak azért mert sokan közülük vadparasztok, ha nyaralnak.

fogash 2012.02.01. 10:18:24

@petimegmondja: geg vagy PR-akció, teljesen mindegy, úgy néz ki, mintha egy elb@szott ikea-űrhajó leszállt volna az olasz belvárosban. Olaszország azért olaszos, mert úgy néz ki, mint Firenze, Milano, Róma vagy a többi kis-nagy városuk. Régi, antik, stílusos. Nem Hamburg, nem Stockholm, nem Göteborg. A következő stílusgeg vajon mi lesz? Colosseumot telepít a Lavazza vagy az Ariston a Potsdamer Platzra Berlinben? Ugy mennyire röhejesen ODA NEM ILLŐ lenne az is?

Az ételekről: a méretekkel nem vitatkoznék, ha az ember végigkóstol egy ilyen ebéd menüt, még akár jóllakottan is állhat fel. Legfeljebb kettőkor már éhes lesz, de egy csillagos étteremnek nem célja a marhapásztorok, vagy a frontvájárok energiaigényének pótlása.

Az öncélúan alkalmazott habok megjelenése sajnos mindig a köpetre/mosogatóhabra hajaz. A funkcionális habok (tejszínhab, tejhab, sörhab) sokkal sűrűbb, tömörebb habot adnak, nem ilyen levegős-nyálasat. Ezt a természetes ellenérzést el lehet fojtani, de egy steak michelinéknél és az útszéli kamionoskocsmában is sztéknek néz ki. Ezzel ellentétben a híg fehér habot habzsolod a csillagosban és tuti hátrahőkölsz tőle a kamionoskocsmában. Vajon miért? Mert CSAK a tálalás HELYSZÍNE kapcsolja össze az agyadban a látványt a tartalommal.

Az evolúció nem véletlenül fejlesztette ki az élőlényekben azt a képességet, hogy látványa-színe-szaga-íze alapján különböztesse meg az ehetőt a nem ehetőtől. A rothadást meg a kakit büdösnek érezzük, mert ha megennénk, betegek lennénk tőle. A nyálkás trutymóktól elfordulunk, mert ha megennénk egy zöldülő húst, belebetegednénk. A sokcsillagos kreálmányok sajnos esetenként pont ezzel a pármillió éves hagyománnyal mennek szembe. Semmi baj, amíg a krumplinak mogyoróíze és hal-kinézete van, de egy a tányér szélén csordogáló nagy turhának látszó cuccról a köpet jut eszembe, nem a popcorn-hab.

a szerzőt kérdezném, hogy a garnéla mellett hol láthatóak a virágok és gyümölcsök? az a pár színes pötty a tányéron? Emlékeztetném a nagyérdeműt arra a kísérletre, amikor elegáns étteremben a legolcsóbb teszkós/walmartos konzervekből kreáltak ilyen tudományosnak látszó ételeket, majd a pincér azokat a csillagosoknál szokásos parasztvakítással szolgálta fel (elrizsálva a szokásos bionapfényben érlelt kézzelszedett tarhonyákat, stb.), az úri közönség meg hümmögött, cuppogott és örömmel fizette az 500 dolláros cehhet a 8 dollárnyi alapanyagból főzött ételért.

nem mondom, hogy felesleges ilyenre költeni, de ahogy a dohányosok sem tudják vakteszten kiválasztani a kedvenc cigijüket, úgy az ilyen éttermek látogatóinak többsége sem tudna megkülönböztetni egy teszkócsirkét egy tanyasitól, nemhogy egy sima tanyasit egy braille-i (vagy hol van az a flanszija csodacsirke) madártól.

Ezzel együtt vannak árnyalatok a rántotthús meg az itt fotózott ételek között, de ezt a konkrét menüt ugyanúgy túlzásnak érzem, mint a mekit, vagy egy útszéli rántottsajtot hideg olajos hasábbal.

Attilajukkaja 2012.02.01. 16:14:25

@fogash:
"Olaszország azért olaszos, mert úgy néz ki, mint Firenze, Milano, Róma vagy a többi kis-nagy városuk. Régi, antik, stílusos. Nem Hamburg, nem Stockholm, nem Göteborg."
Csak megkerdeznem, hogy jartal te valaha Milanoban?

medvedr 2012.02.01. 17:06:20

@fogash: Azt gondolom, hogy még az ilyen művészeti konyhát vivő éttermek adagjaihoz képest is kis adagok ezek, nem BBQ éttermehez képest. Bár mint említettem a fotó átverhet.

protézisesh 2012.02.02. 09:24:07

@Attilajukkaja: Milano egy bazi iparváros, de a dómtér ott is a történelmi belváros része, ahogy "Budapest" sem Békásmegyert, Mátyásföldet vagy a Havannát jelenti egy turistának, hanem a budai és pesti belvárost.

A konkrét kérdésre: nem, pont Milánóban nem jártam, de Fireznze, Siena, Pisa, Montespertoli, San Gimingano meg számtalan a-nevét-sem-tudom kisváros és falu megvolt. És ha valaki valami "olaszosra" vágyik, akkor minimum meglepi egy ilyen ikeakocka. Én legalábbis szomorú lennék, ha az mondjuk a Capitoliumban, vagy az Akropoliszon a kortárs dán építészet remekei ordítanának a pofámba minden sarkon. (mielőtt szóvá tennéd, tudom, hogy az Akropolisz nem olasz...)

Attilajukkaja 2012.02.02. 16:24:06

@protézisesh:
Egyetertek azzal, hogy a Dom kornyeke Milanoban is hangulatos. Van meg nehany utca a kornyeken, ami szinten visszaadja azt az olaszos filinget, de aztan, mintha elvagtak volna. Milanot felemlegetni a tipikus olasz hangulat neveben, szerintem nem szerencses. Olyan, mint barmelyik europai nagyvaros. Jellegtelen. Stockholmba vagy Goteborgba is tobb stilus szorult, mint Milanoba. Ezert irtam valamelyik kommentemben, hogy jol tettek, hogy eppen Milanoban es nem valamelyik mas varosba epitettek fel ezt az ettermet.

"nem, pont Milánóban nem jártam, de Fireznze, Siena, Pisa, Montespertoli, San Gimingano meg számtalan a-nevét-sem-tudom kisváros és falu megvolt."
Te magad adtad meg a valaszt a kerdesemre, anelkul hogy tudataban lennel. Kerlek, ne haragudj ram, de en is sok olasz varosban jartam. Koztuk Milanoban is. Ez egy teljesen mas varos. Ha nem hiszed, jarj utana. :o)

"szomorú lennék, ha az mondjuk a Capitoliumban, vagy az Akropoliszon a kortárs dán építészet remekei ordítanának a pofámba"
Ertelek. Hasonlokepp ereztem, amikor a Budai Varban felhuztak az Intercontinental szallot. Talan a 70-es evekben? Nagyon fujtam ellene. Oszinten ki voltam akadva. Ma pedig orulok neki. Az akkori epiteszek ragyogoan hoztak ossze a regit a maival. Amikor felmegyek a Halaszbastyara es latom, hogyan tukrozodik vissza a napfenyben minden muemlekunk a szalloda uvegfalan, jo erzes fog el. Mas aprosagot is megoriztek, ami egyedi kamarazenekari eloadasoknak ad lehetoseget. Meg ilyesmi....
Sajnos alkalmazkodnunk kell a modern elvarasokhoz. Persze nem mindegy, hogyan. Ez a milanoi is egy kiserlet volt. Szerinted rosszul sult el,...szerintem jol.

sellőlány 2012.03.07. 22:38:12

Nem értem, hogy nem lehet ebben a koncepcióban meglátni mindazt a zsenialitást, amit a modernkori építészet, technológiák és konyha ötvözete tud adni egy ilyen fantasztikus helyen... csak a fika, fanyalgás az ételek kinézetén, az adagokon. Emberek, tessék elkezdeni utazni, érezni és látni tudni és utána visszajönni kommentelni. Áááááááááá
süti beállítások módosítása