Mivel idén vége a világnak, és ennek ráadásul elég komoly előjelei is vannak, megpróbáltam összeszedni, hogy ebben a pár hónapban, ami még hátra van, milyen gasztroélmények vannak a kívánságlistámon.
(keringett régebben az a százas lista, kicsit ahhoz hasonlít ez is, csak abban rengeteg értelmetlen dolog volt szerintem, illetve kiegészítettem séfekkel a konkrét ételek-alapanyagok mellett.)
Néhányat már sikerült kipipálnom, de azért úgy teljes - és összehasonlítható másokéval a lista, ha szerepelnek azok is.
Ételek, amiket mindenkinek meg kell kóstolni, mielőtt véget ér a világ:
Először azok, amiket már megkóstoltam:
Hakárl - az izlandiak egyik büszkesége a rohasztott cápahús, annál azért kicsit jobb, mint ahogy hangzik, de büdösnek épp olyan büdös.
Bálnahús - Szintén Izlandon megkóstoltam, érdekes, inkább marhahúshoz hasonló.
Joselito - A spanyol sonkák csúcsa, nem olcsó, de minden grammja kincs. Joel Robuchonnál is ebből nyesegették az üdvözlőfalatot pénteken.
Kobe steak (Vagjú) - Életem legjobb ebédje volt Japánban, Kobéban, videót is csináltam róla.
Bresse-i csirke - A legdrágább csirke, a franciák egyik büszkesége, a nagymesternél, a 3 csillagos Georges Blanc-nál és Paul Bocuse-nél is kóstoltam.
Baba ganoush - Padlizsánkrém, Bejrútban volt a legfinomabb.
Phó leves - szerintem a világ legjobb levese.
Szarvasgomba - A szarvasgomba városában, Savignóban ettem a legjobbat.
Fugu - A legenda erősebb, mint az élmény, persze az izgalom kedvéért a máját is megkóstoltam.
Tengeri sün - Japán és olasz verzióban is ettem, nagyon erős, furcsa íz, de finom.
Osztriga - Sokszor, sok helyen, a kedvenc Lyonban a vásárcsarnokban (Les Halles).
Andouilette - Béllel töltött kolbász, a legjobb Le Bec bisztróéttermében.
Csiga - érdekes élmény, de azért inkább textúrája van, mint íze.
Ezeket pedig még nem kóstoltam, de hátha 2012-ben összejön:
Kopi Luwak - a híres kávé a cibetmacska fenekéből.
Argentín steak - Sajnos Argentínában még nem jártam, csak máshol ettem ilyet, de az nem az igazi.
Palmito - Pálmaszív, Costa Rica egyik csemegéje, márciusban a helyszínen ehetem végre.
Nyershal ceviche - Latin-Amerikában végre összejön a nem éttermi verzió is.
Kumisz - erjesztett lótej, gondolom nem túl finom, de meg kell kóstolni.
És a séfek, akiknek a főztjét meg kell kóstolni, mielőtt véget ér a világ:
Akiket már sikerült:
Anne-Sophie Pic - az egyik legnagyobb kedvenc, élmények itt és itt.
Grant Achatz - Chicagóban még nem jártam, de az Ikarus-ban végigettem a csodálatos menüjét.
Pierre Gagnaire - A beszámolóval még tartozom.
Guy Savoy - A beszámolóval még tartozom.
Paul Bocuse - Egy kis részlet a pár látogatásból, jön majd még.
Georges Blanc - A beszámolóval még tartozom.
Heinz Reitbauer - A beszámolóval még tartozom.
Karl és Rudi Obauer - A beszámolóval még tartozom.
Fergus Henderson - Nagy kedvenc a St. John.
Joel Robuchon - Pénteken voltam nála, beszámolóval még tartozom, de nem sokáig.
És akiket még nem:
René Redzepi - nem sikerült asztalt foglalni, de nem adom fel.
Egy tokiói titkos csodaétterem
Heston Blumenthal
Ferran Adriá
Marc Veyrat
Alain Ducasse
Michel Troisgros
Roca-fivérek
Andoni Luis Aduriz
Juan Mari Arzak
Jonnie Boer - Csak egy kis ízelítőig jutottam eddig.
Sergio Herman - két fogást már sikerült, ez csak megerősített abban, hogy el kell jutnom az éttermébe is.
Martín Berasategui
Thomas Keller - csak beszélgetni sikerült vele eddig.
Kiegészítés:
Jean-Georges Vongerichten: eddig csak a párizsi marketben sikerült kóstolni, de nem az a csúcs.
Kik/mik vannak a listádon? Kit hagytam ki?
Igyekezzetek, mindjárt vége a világnak, előtte azért még vabn idő csatlakozni a Facebookon.