Pic dáma 2.
2011. december 30. írta: világevő

Pic dáma 2.

Bocs a rossz szóviccért, nem is méltó a "szerelmemhez", az egyetlen franciaországi 3 Michelin-csillagos séfnőhöz, a világ legjobb 50 éttermét megválasztó Restaurant magazin (ahol a Noma az első) szerint a világ legjobb séfnőjéhez, Anne-Sophie Pic-hez, akinek a felejthetetlen vacsorájáról már írtam részletesebben (a Cékla nevű fogás azóta is a kedvencem: a maga egyszerűségében zseniális), de csak másnap reggel teljesült be a szerelmünk :)

 

From Pic2

 

 

Viccesen indult a történet, miközben taxiztunk az étterem felé Valence-ben, megkérdeztük a sofőrt, hogy a vacsora végén majd értünk tud-e jönni. Mondta, hogy persze, de 10 körül a pályaudvaron kell lennie egy utasért. És mondjuk utána tulajdonképpen nagyon is jó neki, hiszen épp az étterembe viszi az utast, egészen konkrétan ugyanis ő a séfnő állandó sofőrje. Az már korábban kiderült, hogy nem lesz jelen a vacsoránál, így megörültünk, hogy hátha legalább a végére odaér, kértük is a taxist, hogy jelezze, hogy rettenetesen szeretnénk vele találkozni, meg is ígérte, hogy lobbizik majd értünk.

From Pic2

 

Végül azonban máshogy alakult, vacsora után az egyik felszolgáló közölte, hogy sajnos Anne-Sophie Pic nagyon fáradtan érkezett meg Párizsból, így egyből a privát részre vonult vissza, de még előtte üdvözletét küldte nekünk és szeretne másnap reggel vendégül látni egy reggelire. Szuper!

 

From Pic2

 

Alig vártam a másnap reggelt a fantasztikus vacsora után, eleve nem lehet nagyon rossz egy 3 csillagos konyhán a reggeli sem, de ráadásul jó eséllyel sikerül majd találkozni a zseniális séfnővel, aki 100 százalékosan beigazolta, hogy a férfiakat gyomrukon keresztül lehet megfogni.

 

From Pic2

 

Valóban nagyon kiváló is volt a reggeli, de azért nyilván nem összevethető a vacsorával, viszont a végére teljesült az álmom és megjelent Mme. Pic. Mind a kb 40 kilójával, ugyanis egy nagyon törékeny és pici asszonyról van szó, aki olyan szerény és barátságos, mintha a saját hotel-éttermében csak egy utolsó alkalmazott lenne.

 

From Pic2

 

Ami még meglepőbb, kifejezetten nagyon jól - és ami Franciaországban még nagyobb dolog - szívesen beszél angolul, így lehetőségem nyílt egy kis interjút csinálni vele.

Világevő: Önt választották meg a világ legjobb séfnőjének idén. Séfnőnek tartja magát, fontos, hogy női séf?

Anne-Sophie Pic: Nagyon fontos, igen, főleg a nők megbecsülése érdekében, de nem gondolom, hogy minőségi különbség lenne egy férfi és egy nő között. Fontos, mert így reprezentálom és reklámozom a nők munkáját. Példakép tudok lenni, meg tudom mutatni, hogy hogy lehet a férfiak világában érvényesülni, hiszen ez a munka alapvetően a férfiakról szól.

From Pic2

V: Milyen érzés volt Paul Bocuse-nek főzni a 85. születésnapi gálavacsoráján? Ezen volt szerencsém ott lenni.

ASP: Igen, találkoztunk is, emlékszem. [ez lehet, hogy csak egy kegyes hazugság volt tőle, de azért nagyon kedves :)] Nagyon izgultam, hiszen itt egy hihetetlenül nívós - és persze szinte kizárólag férfiakból álló közönségnek főztünk, a vendégek ugye zömmel séfek voltak. A körülmények is nagyon messze voltak az ideálistól, a saját, megszokott éttermi konyhán minden sokkal egyszerűbb, még szerencse, hogy egy nagyon jó barátnőmmel, Nadiával (Nadia Santini, olasz, 3 csillagos séfnő) együtt dolgozhattam. Nagy megtiszteltetés volt a világ nagy séfjeinek főzni, alaposan meg voltam hatódva a sok nagymestertől, sokaknak közülük tanítványa is voltam korábban. Nagy volt így a nyomás, de végül nagy siker lett.

V: Mennyire játszott fontos szerepet Bocuse az életében?

ASP: Maga Bocuse nagyon fontos szerepet játszott nem csak a francia gasztronómia, hanem az én életemben is. Amikor meghalt apám, akivel nagyon jó barátok voltak, folyamatosan üzenetekkel támogatott, felkínálta a segítségét, de én nem fogadtam el, saját magam akartam érvényesülni mindenképpen. Azért indirekt módon így is támogatott a háttérből, nagyon sokat köszönhetek neki, és egészen különleges kapcsolat szövődött közöttünk, mindig segített megőrizni a motivációt, az erőt.

V: Miközben óriási a különbség a két irányzat között...

From Pic2

ASP: Persze egészen más konyhát viszünk, ő képviseli a tradícionális francia konyhát, nálam is nagyon fontosak a szószok, amik az alapot jelentik, de egészen más technológiákat is használok. De nagyon respektálom, nagyra becsülöm azt az irányzatot is, de megvan a saját utam.

V: Rengeteg díja, kitüntetése van, melyik a legfontosabb, ha lehet választani?

ASP: Mindegyik nagyon fontos, de nem nehéz választanom: a harmadik csillag. Azt ugyanis az apámnak szereztem vissza, az ő elvesztett harmadik csillagját. [Apja és nagyapja is 3 csillagos volt, de apja még a halála előtt elvesztett egyet.]

V: Ismeri a magyar konyhát, esetleg kóstolt vagy főzött is már valamit?

ASP: Nem, sajnos egyáltalán nem ismerem. De vannak ott élő barátaim, akik hívtak már többször, majd megkeresem, ha megyek.

V: Köszönöm, akkor addig igyekszem szorgalmasan tanulni :)

Elbűvölően kedves nő, és óriási szakács, életem egyik legnagyobb gasztroélményét köszönhetem neki.

FOTÓ: vermeskata.comVilágevő a Facebookon, csatlakozz!

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr893505334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

derabitz 2011.12.30. 13:43:00

Tessék mondani, paprikán, zsíron és són kívül még mi a "magyar konyha"?

Ronald 2011.12.30. 14:07:28

@derabitz:
Te nagyon tévedsz: a magyar konyha az igenis, világhírű.
Igaz, csak Magyarországon.... de akkor is.
.

derabitz 2011.12.30. 14:12:39

Nem azt kérdeztem, hogy világhírű e vagy sem a magyar konyha, hanem azt, hogy "paprikán, zsíron és són kívül még mi a "magyar konyha?".

Egyébként nem világhírű. Nagyon nem.

Ronald 2011.12.30. 14:33:20

@derabitz: Boccs, kifelejtettem a "vigyori-jelet" a végéről.

Egyenlitő kollégának meg annyit mondanék a főzelékről, hogy pl. a töltöttkáposztát kereken 14 ország vallja "kizárólagosan és egyedülállóan" a sajátjának.

Kollégák: 1 (azaz egyetlen egy) étel van a világ-étlapon, amiről elismerik, hogy: "EREDETI MAGYAR".

Ez pedig a HALÁSZLÉ! Ez az egyedüli valóban magyar étel - a többi az mind koppintás másoktól.

Nincs is ezzel semmi baj... csak ne etessük magunkat (és másokat) langyos illúziókkal.
.

derabitz 2011.12.30. 15:11:13

@egyenlítő:

Főzelék-rántás-zsír. Miről is beszélünk?

BK10000 2011.12.30. 15:29:33

Rovid, de remek cikk, szornyu kommentelok :)

BK10000 2011.12.30. 15:33:28

@derabitz: felreteve azt, hogy nem sok erzeked van Ronald ironiajahoz, szerintem ugyanolyan szanalmas lerangatni a sajat hazadat a porba, mint alaptalanul csak azzal kerkedni. Tessek mar vegre helyen kezelni a dolgokat.

GONOSZ 2011.12.30. 16:23:10

Mózes Péter, Bíró Lajos, Laczkó Ottó,
Juhász István, Beke Zsolt, Kovács Lázár,
Széll Tamás, Szulló Szabina.
Csak néhány név a teljesség igénye nélkül.

ŐK A MAGYAR KONYHA!!

és még mennyi minden!

Illene tudni, hogy a méltán híres külföldi ételkülönlegességeknek, szinte mindnek van magyar megfelelője.
Ebben az esetben, ez inkább dicséret!
A magyar, vagy magyarított módozatok általában jobbak, mint az eredeti!
Aki a magyar konyháról azt írja amit a kevésbé sem tisztelt DERABITZ, nos azt csak sajnálni lehet, vélhetően csak azokat fogyasztja, így érthető a segélykiáltása. Továbbá, mivel a gyengéket segíteni kell és ő ebben a témában igazán gyengének mutatkozik, segítsük őt az internet varázslatos világával. Kedves Derabitz, (szép a neved)itt a neten utánaolvashatsz a magyar gasztrológiának. Ha sikerül más ételeket is felfedezned, mint amit eddig ettél? légy bátor és próbálj ki mást is.

Üdvözlettel és BUÉK!! mert a következő ünnep is egy remek lehetőség arra, hogy megismerd a remek magyar szilveszteri fogásokat.

és még meddig sorolhatnám!!!

GONOSZ 2011.12.30. 16:26:42

Bocs, gasztronómia*

annus731211 2011.12.30. 17:15:11

A meggyleves is magyar.

pobeda 2011.12.30. 17:23:41

A Fradi leves az magyar.(mindent bele)

vegyesfehér 2011.12.30. 17:25:35

@derabitz: Te nagyon hülye vagy. Egyrészt nézz utána a cucilizmus előtti magyar konyhának (pláne középkor), másrészt annak, hogy az "eredeti" francia és olasz receptek honnan is származnak! Minden ered valahonnan máshonnan, régebbről, más néptől, stb. Mindenki csak hozzátett valamit. Mi is. A lecsó nem magyar eredetileg ? Valszeg nem. De kolbászos, tojásos lecsót nem nagyon eszel sehol máshol, mert a szerbek, bolgárok mégis kicsit másképp csinálják.

pluto111 2011.12.30. 17:39:43

Én csak annyit kérdeznék, hogy az hogy egy "világhírű" séf az égvilágon semmit sem tud a magyar konyháról az kinek szégyene, nekünk vagy neki?
Ha nem is készít magyar ételeket, de illene ismernie minimálisan minden európai gasztronómiát.
Ja és vannak hibátlan magyar ételek, csak ez nem divat (desszertekről már ne is beszéljünk).

Rwindx 2011.12.30. 18:47:19

@derabitz: Aki a magyar konyháról a világhírnév kapcsán értekezik (akár pozitív, akár negatív aspektusban) valószínűleg fogalma sincs a magyar konyháról. Ha mindezt elhivatva teszi, akkor valószínűleg ostoba is.

Elhiheted a magyarok ettek a Honfoglalás előtt is, valamint 18 század előtt is mielőtt széleskörben népszerű lett a paprikával való fűszerezés anélkül hogy minden portához külföldi séfet kellett volna hívni.

egyenlítő 2011.12.30. 20:03:09

@Ronald: A töltött káposzta nem főzelék!

egyenlítő 2011.12.30. 20:07:51

Megvan! Brassói aprópecsenye!

Réges-régen a feltalálója mesélte el a történetét a rádióban, de azóta már olvastam is egyszer. A Mátyás pincében (ha jól emlékszem) 1950 körül egyszer csak disznófarkat tudtak szerezni, egyetlen húsárúként. Annak a nyesedékéből készült az első brassói. A térképre behunyt szemmel rábökve találták meg a nevét. Még ötven forint találmányi díjat is kapott a szakács.

Attilajukkaja 2011.12.31. 12:22:38

En ertem @derabitz kerdeset. Szerintem o sem azt allitja, hogy paprikat, zsirt es sot kizarolag a magyar konyha hasznal, hanem hogy nehez definialni a magyar konyha egyediseget (nem csoda, hogy Anne-Sophie Pic sem tud ilyet). Dehat egy ilyen "tranzit orszagban", mint amilyen Magyarorszag a kontinens kozepen, szinte lehetetlen valami "egyedivel" elorukkolni. A magyar konyha dinamikus es ahogy @vegyesfehér irja, ugyesen adaptalja sajat izlese es alapanyagai alapjan a finom recepteket. Nekem @GONOSZ felsorolasa tetszett a legjobban, amit eddig a magyar konyha meghatarozasara olvastam :o)

@Ronald:
"a magyar konyha az igenis, világhírű.
Igaz, csak Magyarországon.... de akkor is."
Ez is nagyon tetszett :o)))

Jo szilveszterezest mindenkinek es koszonet Andrasnak, a blog szerzojenek, a sok erdekes irasert!!!
süti beállítások módosítása