Az amúgy is túl kicsi konyhámat újabb "nélkülözhetetlen" eszköz érkezett a múltkori óriásbébi után. Ez is egy olyan eszköz, amit már réges-rég csodálok távolról, de eddig nem nagyon jutott eszembe, hogy nekem is lehetne ilyenem otthon, hiszen alapvetően a profi szakácsok és az éttermek világának része volt. Egészen mostanáig. Mégis létezik a Mikulás?
Szóval megérkezett a SousVide Supreme Demi, így már semmi sem tart vissza attól, hogy tökéletes húsokat készítsek kényelmesen, ahogy a nagyok. A dolog lényege a sous-vide kifejezésben rejlik, azaz vákuum alatti főzésben/hőkezelésben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyes húsok/zöldségek vagy más alapanyagok vákuumzacskóba kerülnek (ehhez külön kis készülék van és persze speciális zacskó), majd pontosan a nekik megfelelő hőmérsékleten (ehhez van szakácskönyv is a készülékhez, de rengeteg offline és online szakirodalma is van) a szokásos sütési/főzési időnél lényegesen hosszabb időre vízfürdőbe tesszük őket. Persze fajtánként külön-külön, egyes húsoknak akár 18 óra vagy még több is kellhet, de van ami sokkal hamarabb elkészül.
A hosszabb elkészülési időért kárpótol a tökéletes minőség, a összes íz és aroma megtartása, a fantasztikus textúra és az, hogy szinte lehetetlen elronatni, túlfőzni vagy túlsütni bármit is.
Mellétettem pár jó bort, hogy elképzelhető legyen a mérete:
Semmi hókuszpókusz nincs ebben, nem egy tévéshopos vicc, hanem szigorú tudomány, amiről írok is részletesebben majd (a gyakorlati tapasztalatokról mindenképpen persze), ha van érdeklődés, olyan szavak fognak szerepelni benne sűrűn, mint fehérje, kollagén, kicsapódás. sejtfal és hasonlók, de azért nem olyan veszélyes. És egyáltalán nem olyan nagy újdonság ez, mint azt esetleg gondolhatnánk, jócskán a nezjlonzacsik ideje előttről származik az ötlet, én például hajlamos vagyok már a Balkánon népszerű hamu alatti főzést/sütést is a sous-vide közvetlen ősének tekinteni, hiszen pontosan ugyanaz a lényege, még ha akkor nem is tudtak foglalkozni a hajszálpontos hőmérséklet beállításával.
Itt látszik a vákuumozó és a "végtelenített" vákuumzacskó is:
Ők forgalmazzák egyébként itthon: www.sousvidesupreme.hu
A nagy kérdés: mit főzzek benne először? Egy marhapofát? Vagy a tökéletes tojást? Vagy valami mást?
És van már ilyennel otthoni tapasztalata valakinek?
A Facebookon várunk, akkor is, ha nincs.