Akarsz-e egy húron pendülni egy táltos csikóval? Esetleg egy öreg tölgy faunjával? Vagy egy szent kút nimfájával? Akkor vedd át a rezgést!
N. Péter, pogácsasütő Gyenesdiáson rálelt a tudás útjára, változtatás nélkül adom közre ezt a gyöngyszemet, ami ennek ékes tanúbizonysága, és ha a hamubasült (bocsánat: ha-Mu-ba-sült) pogácsa receptjét nem is tartalmazza, de mindeképpen fontos gasztronómiai tudást tartalmaz az él-ő él-el(e)mmel kapcsolatban!
Át is adom a "szót" Péternek, aki a látszat ellenére egy péksüteményről mesél a továbbiakban. Nem rövid, viszont nagyon nagy kincs minden egyes sora! Az írásmű műfaját nehéz lenne meghatározni, valahol a politikai kiáltvány és a szabványos termékleírás között lehet félúton...
[illusztrációk: Magyar Népmesék, Jankovics Marcell]
"Olyan gondolatok vázlatát látja, melyek élő tapasztalatokon, megélt tudáson és fizikai munkán alapszik.
Őseink kimeríthetetlen tudást hagyományoztak reánk. Ezen tudás itt él velünk a Kárpáthazában. Él hagyományainkban, népművészetünkben, de rejtetten is. Ma élő magyaroknak az a lehetőségünk, de egyben felelősségünk is, hogy ezen tudást népünk, nemzetünk és a világ számára élővé tegyük!
HAMUBASÜLT POGÁCSA
Bizonyára gondolkodott már azon, hogy milyen jelentősége lehet a hamubasült pogácsának, ha azt népmeséinkben a mese elején említik, s ráadásul az Édesanya készíti legkisebb fiának az indulás előtt.
Hová indul ez a hős? Útra, életútra, beavatási útra.
Szerves műveltségben járatos tanítóink szerint népmeséink az égen játszódnak, a csillagok között, a kis és nagy Napév történései szerint halad a mesehős célja felé.
Miféle energiát hordoz a hamubasült pogácsa, ha ott lapul a gyermekember tarisznyájában? Szinte kimeríthetetlen energia szükségeltetik ahhoz, hogy sikeresen járjon a csillagok között.
Milyen segítséget ad hősünknek – mert kell, hogy adjon -, hiszen ez a tápláléka. Ad is! Amikor a mesehős ad belőle például egy egérkének, az azonnal segítőjévé válik az úton.
Élelem, élelmiszer a hamubasült pogácsa!
Az élő magyar nyelv! Mindent elárulnak szavaink.
Ha élni akar a mesehős a csillagúton: Élelmet ÷ Él – el(e)m ÷ élő elemet kell ennie,
Élelmiszert ÷ Él – el(e)m – i – szert ÷ szertartással kell elfogyasztania.
Miért hamubasült? Képzeljen el egy ténylegesen hamubasült pogácsát! Ehető? Bizonyára nem!
Ki süti ezt a pogácsát? Az ÉDESANYA!
Az ősök az anyai vonalon áramlanak felénk. A születésen keresztül folytonos a vonal. Anya, Nagyanya, Dédanya, Ükanya, Szépanya…. Szép Szűz Mária, Földanya, Nagyboldogasszony!
Mit is süt bele az édesanya ebbe a pogácsába? Az ősök tudását, életét, üzenetét, szeretetét. Ez, a múltat idéző pogácsa a mesehős tápláléka, s ha ez a tápláléka (kimeríthetetlen energiaforrás), mindent elérhet!
Pogácsa ÷ Pogá(ny) – csa (…)
„…Tanú vallomások alapján az évi aratások befejezése után, a mai Péter és Pál apostolok ünnepe táján tartották az úgynevezett „nyár-ősz” ünnepet, amelynek legfőbb pontja az új lisztből készült apró, friss cipó kiosztása volt. Ezek elkészítése a Táltosok feladata volt, és szimbolizmusát azok is megőrizték, régi hagyományként, akik már az új valláshoz tartoztak. Az ételek elkészítését különleges szertartások kísérték. Az apró, manapság pogácsának nevezhető süteménynek a lakosság nagy értéket tulajdonított. Énekszó kíséretében osztották szét a hívők között."
(Fehér M. Jenő: A középkori magyar inkvizíció – Buenos Aires, Argentína, 1956, 234-235. Oldal; Gede testvérek, Budapest, 1999.)
Miből és hogyan készül a pogácsa? Először is kelt tésztából.
Az életből, gabonából. Az édesanya lelkülete is hasonlatos a kelő Napéhoz, amikor Nagy Útra készülő fiának készíti a pogácsát. Tele bátorítással, féltő szeretettel, védő-óvó gondossággal, a megújulás reményével.
Elkészítése, fogyasztása, emésztése állomásokra bontható, ezek megfeleltethetőek az állatöv jegyeinek, s a teljes ciklus a Naputat írja le precessziós irányban, azaz a nagy Napévet. Tanulságos üzenet ez!
Formája kerek, mint a világ! Tetején ráccsal, ami az ősi tudáson, hiten ma lévő rácsot jelképezi, de felszabadítható. Ma elérkeztünk ide, súlyos évszázadok után, itt a megfelelő pillanat.
Ahogy a mesehős élő élelmet visz magával az útra, úgy nekünk is élő élelmet kell enni. Ez nagyon fontos dolog, s a mai ember ezzel törődik a legkevesebbet.
Honnan tudom, hogy egy élelmiszer él-e? Ellenőrizhetem egyáltalán? Igen, ingával a Bovley-skála segítségével. Ma egy egészséges ember rezgésszáma 11000 Bovley körül van. A mai, gyárilag előállított élelmiszerek rezgésszáma ezen érték alatt van, de az emberi kéz munkája által életre kelthető. Például: otthon készült étel, sütött kenyér, kerti gyümölcsök stb.
Tehát élő élelmet kell enni, s ez általában is igaz, főleg igaz ősi szent ételünkre, a pogácsára.
Ha-mu-ba-sült pogácsát kell enni. Fogyasztásakor, emésztésekor a hagyományosan beépülő fizikai energia (fizikai test) mellett szellemi energia (lélektest) is beépül az emberbe. Mindig annyi, amennyire fogadókész az ember, ahová eljutott élete útján.
Megemésztésével, felélésével átadja a nekünk éppen megfelelő, a bennünket segítő, támogató energiát (parányt), rezgést. Egy húron pendülünk – mondja a magyar, azaz együtt rezgek környezetemmel.
- Ha 4000-en a rákkal (mint betegség)
- Ha 11000-en az élő emberrel
- Ha 15000-en a szellemvilágba lépek
- Ha 40000-en egy öreg tölgy faunjával
- Ha 65000-en egy szent kút nimfájával
- Ha… egy táltos csikóval, a Turullal és így tovább!
Talán nem élem meg tudatosan, de tudattalanul is hatnak rám ezen „energiák”, ha egy húron pendülök velük.
A lényeg: A ha-Mu-ba-sült nem rejt semmilyen titkot, hiszen titkok nincsenek, csak az ismeretlen. Kimeríthetetlen energiájából éppen annyit ad át, amennyit képesek vagyunk felvenni, hasznosítani!
Ezt az él-ő él-el(e)m-et fogyasztva (s kínálva az utunkba kerülő segítőknek, pl. kisegér) ki-ki járhatja saját útját, élheti saját meséjét! Célba érhet, de el is bukhat! De van cél és van remény.
Mi Gyenesdiáson ha-Mu-ba-sült pogácsát készítünk Teremtőnk akaratából. Ünnepi alkalmakra, de rendszeres fogyasztásra is küldünk.
N. P. (pogácsasütő) és családja
8315 Gyenesdiás, Szőlőhegyi u. xx. Telefon: 06-xx-xxx-xxx
Köszönettel tartozom Sólyomfi Nagy Zoltánnak, s azon élő és fizikailag már halott tanítóimnak, akiknek könyveit olvasva, előadásait hallgatva rálelhettem a tudás útjára: Badiny Jós Ferenc, Baráth Tibor, Götz László, Jókai Mór, Magyar Adorján, Molnár V. József, Paál Zoltán, Padányi Viktor, Pap Gábor, Marko Pogacnik, Massimo Scaligero, Somlósi Lajos, Rudolf Steiner, Szőke Lajos, Szántai Lajos, Tolcsvay Béla, Wass Albert és mások…
Gyenesdiás, 2001. Szeptember havában"
Holnap este szuper gasztrofilm kajával és élménybeszámolóval! És lehet csatlakozni a FB-oldalhoz is.