Nehéz gasztroközhelyek nélkül írni a témáról, talán nem is lehet, hiszen egy óriási jelentőségű eseményről van szó, amihez csak úgy tapadnak a hangzatos kifejezések, mint például a szakácsolimpia. Mások egyszerűen csak úgy magyarázzák, mi is az a Bocuse d'Or: a Bocuse d'Or. Ennél pontosabb definíció tényleg nem nagyon létezik, de azért pár szóval a lényeg? egy nemzetközi szakács-világverseny, ahol az éttermi, azaz valósághoz közeli teljesítményt igyekeznek díjazni. (szemben olyan versenyekkel, ahol például a szobrászteljesítménynek nagyobb a jelentősége.)
Regionális, országos, majd kontinentális vetélkedőkkel indul a legjobbak mezőnyének fokozatos kialakítása, a világ 24 legjobbja két évente a gasztronómia fővárosában, Lyonban csap össze (Paul) Bocuse aranyáért. Mivel ez épp az egyik kedvenc gasztrovárosom, és a Bocuse d'Or tavalyi, Genfben megrendezett európai, majd idén januárban a lyoni döntőjét is a helyszínen élveztem végig, volt már róla szó itt a blogon is sokat.
[Az összes Bocuse d'Or-témájú bejegyzés. Lyoni kalandok. Paul Bocuse a blogon.]
A verseny korábbi győztesei szinte kivétel nélkül páratlan karriert futottak be később, nem túlzás azt állítani, hogy az itteni győzelem - az óriási dicsőség mellett - egy életre meghatározza a pályájukat. Sajnos a hazai médiába nem sok jutott el az eddigi versenyekről, részben talán annak is köszönhetően, hogy magyar versenyző eddig a lyoni kijutás esélyéig se jutott el, ezért páratlan lehetőséget jelent a versennyel kapcsolatos felhajtásnak, a szakácsok felkészülésének és versengésének megismerésére A csirke, a hal és a királyrák című spanyol dokumentumfilm, amit szinte soha nem játszanak, kivéve most kedden, amikor még extra is van hozzá, csirke, hal és királyrák a kóstolátányéron (+élménybeszámoló) tőlem. A főszerepben Jesus Almargo, az ő útját követi a stáb, ahogy a három kötelezően előírt alapanyag bűvöletében készül a nagy megmérettetésre.
Ezek a 2011-es alapanyagok voltak:
A szigorú zsűri szemrevételezi az elkészült tálalást:
Komoly szurkolás megy a lelátón:
Ők már befutottak, hárman a legnagyobb francia séfek közül (balról: Guy Savoy, Alain Ducasse, Joel Robuchon):
Egy asztalnál a zsűritagokkal, sikerült bejutni Paul Bocuse 85. születésnapi gálavacsorájára, mellettem a dán zsűritag, a későbbi nyertes csapatvezetője: (erről részletesen majd később)
Tehát kedd este 8-kor mozi az Odeonban, a vetítés (21h) előtt Világevő falatok és élménybeszámoló! A filmet a Magyarhangya mutatja be, akik a magyar filmforgalmazásban igyekeznek - nagyon szimpatikus - módon új utakat keresni, ritka kincseket felkutatni, tehát, ha eljöttök, az ő törekvéseiket is támogatjátok egyben.
Minden részlet itt látható. Itt pedig a Világevő FB-oldalhoz lehet csatlakozni, nagyon megéri! :)
További fotóim az idén januári Bocuse d'Orról: