Egészséges, 7 kilós gyermek érkezett
2011. november 09. írta: világevő

Egészséges, 7 kilós gyermek érkezett

Ilyenkor karácsony előtt különösen elfogja az embert a meleg családi fészek utáni vágy, viszont pillanatnyilag más élehetőség nem lévén, az örökbefogadás mellett döntöttem. Sok kellemetlenségtől megkíméli magát az ember, és legalább olyan izgalmas hazaállítani egy idegen gyerekkel, mint a sajáttal. na jó, ez azért nem biztos. Persze nem emberkereskedelemről van szó, hanem teljesen legális üzletről, már a lyoni Bocuse Intézetben elhatároztam, hogy nekem bizony még akkor is szükségem van egy Le Creuset öntöttvas lábasra, franciául cocotte-ra (ejtsd: kokott), ha csak dísztárgyként is használom. Ez a monstrum volt ugyanis állandóan a főszereplő, hiába volt a tankonyhán sok száz különböző edény, a nap végén ennek az egynek volt a helye a séf saját asztalán, az összes többi ment a munkapultok alá másnap reggelig.

Itt még csak bevetésre készen a törzshelyén (jobbra hátul a fekete):

Itt már élesben:

Ja és persze a három hét alatt jártam eleget más konyhákban is, itt például éppen az egy legjobb lyoni kisvendéglőben, a szakma mesterénél, Joseph Violánál a Daniel et Denise-ben, aki mi másban készítené nekem a borjúvesét, mint egy cocotte-ban:

 

És persze a 3 hét során rengetegszer használtuk, de a 3 Michelin-csillagos Paul Bocuse éttermében is nélkülözhetetlen az öntöttvas a rézedények mellett:

 A cocotte lényege, hogy a vastag öntöttvasnak köszönhetően nagyon egyenletes a hőeloszlás, jól is tárolja a hőt, így energiatakarékos is, és akár nagyon alacsony, akár nagyon magas hőmérsékleten is kiválóan használható. Na meg persze bármilyen tűzhelyen, vagy akár a sütőben is. Azt semmiképp se mondanám, hogy olcsó, viszont, ha figyelembe vesszük, hogy életre szóló garancia jár rá (azt nem tudom, hogy melyikünk életére szól, az enyémre vagy a cocotte-éra), akkor drágának se nevezhető, hiszen egy tetszőleges lábas alapvetően fogyóeszköz szokott lenni.

Szóval ilyen a 7 kilós bébi az ölemben: (beszerzési forrás: Kookta)

Nem szoktam soha konyhai eszközök, főleg edények használati utasítását nézegetni, de ennél még erre is sor került. Ilyen kibontva:

És ilyen a belsejében a porcelánbevonat zománc:

Még nem tudom, hogy mit főzzek benne először, de biztos valami nagy klasszikus lesz, a legnagyobb esélye a boeuf bourguigninonnak, a burgundi marharagunak van, bár erősen gondolkozom egy tejszínes variánson, amit Lyonban készítettünk. 

Te mit főznél benne először? És van konyhai kedvenced (edény/eszköz), amit szinte családtagnak tekintesz?

Így készül:


Le Creuset - Fabrication d'une cocotte en fonte... by Meilleur-du-Chef

És még egy pár életkép lyoni ismeretségünk hajnaláról:

Facebookon itt van a világevés.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr773364707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jovanotti 2011.11.09. 08:44:42

Én elsőre biztos Ossobuco-t főznék...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.11.09. 08:45:05

@Jovanotti: hú, az de jó ötlet!!! de még sem csinálhatok olasz kaját elsőként egy francia edényben!? :)

Jovanotti 2011.11.09. 08:45:33

Nem mondok mindent kétszer
Nem mondok mindent kétszer

Jovanotti 2011.11.09. 08:46:44

Miért ne? Erősíteni kell a nemzetek közötti kapcsolatot ;)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.11.09. 08:50:02

@Jovanotti: :) ezt akkor sem illik, de ott lesz az első 3-ban, az biztos!

Bibo65 2011.11.09. 09:39:21

Én hallevet főznék. Már csak a hagyományok miatt is. Bajait.

makviragblog · http://makviragblog.wordpress.com 2011.11.09. 10:15:05

amikor megkaptam anyukám öntöttvas lábasát (kék, néhol le van ütődve róla a porcelán és nagyon szép) én is boeuf bourguigninon-t készítettem benne először :)

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2011.11.09. 10:17:06

coq au vin, vagy egy klasszik hagymaleves

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.11.09. 10:57:05

Elsőnek én boeuf bourguigninon-t készítenék. :)

bungee 2011.11.09. 12:19:04

Andras, a lyoni kepeken a vaslabas belul zomanc nelkulinek tunik, a tied meg procelan bevonatu. Van enek jelentosege az elkeszitheto etelek szempontjabol vagy nem igazan?

garnéla mák 2011.11.09. 14:11:21

még a konfitált kacsa sem idegen tőle, de előzményekben már szerepel a három javaslatom. esetleg egy pofás ki alaplé.

Intizar 2011.11.09. 14:15:24

Gyönyörű!
De nekem szöget ütött a fejembe, hogy a lábas fogyóeszköz. Ugyan mitől fogy? Hacsak ki nem ***szák az ablakon...

zr 2011.11.09. 16:16:33

mi boeuf bourguigninont szoktunk főzni benne :-) de egy jó pofapörkölt is pont belepasszol

zr 2011.11.09. 16:17:39

a képeken látható fekete staub edények belseje is zománcozott, csak fekete...nekem is olyan van :-)

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2011.11.09. 16:43:07

Virslit. :D (Bocs, nem hagyhattam ki.)

Kovacsla 2011.11.09. 17:21:06

@Goose-T: Tulajdonképpen nem is rossz ötlet. Legyen a virsli a nulladik, aztán amíg emberünk megeszi, szép nyugodtan kitalálhatja, mi legyen az első :)

Fumar Mata 2011.11.09. 17:45:14

coq au vin - kétség sem fűződhet hozzá.

PiperPerabo 2011.11.09. 18:04:38

Vegyes desznyópörköltet.
Tudod, olyan fej, farok, köröm esetleg egy csülök...))

Leonard Zelig 2011.11.09. 18:27:32

Tőgypörköltet főznék benne, de előbb Trináttal lekenném piros-fehér-zöldre.

herpa 2011.11.09. 18:42:23

És tányleg nem pattogzik le a belseje? Vagy erre is vonatkozik a garancia? Esetleg ez egy olyan garancia, ami csak akkor érvényes, ha páncélszekrényben tartod, és nem használod soha?

frankodanko 2011.11.09. 18:55:20

Bambergben a szomszedunkban van egy Le Creuset bolt, nem tudom eldonteni, hogy en is egy ilyennel lepjem meg magam, vagy egy WMF kuktaval.

diktatorikus kleptokrácia 2011.11.09. 19:06:18

maradjunk a zománcozottnál, ami azért nem porcelánbevonat, ugye...
ha már Le Creuset, akkor kezdésnek egy eredeti ratatouille (parasztosan l'ecsó)

RoFä 2011.11.09. 23:19:11

coq au vin. Es hivjal meg ra :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.11.10. 09:26:32

@Bibo65: mármint a francia hagyományok miatt? :) akkor bazsait? :)

@Jovanotti: @RoFä: @PiperPerabo: @Fumar Mata: @zr: @kaminer: na akkor a szavazás eredménye:
coq au vin 3
boeuf b. 3
és még (1-1): osso buco, hallé, hagymaleves, konfitkacsa, pofaprökölt, disznóp., tőgyp.

fogash 2011.11.10. 15:41:17

@világevő: most röhögés lesz, de én becsapnék egy gazdag csülökpéknémódrát a sütőbe ebben a készségben. Az öv. edényekben remekül pirul a hús, a krumpli és a tészta is! (darástészta, hm?)

Amúgy ez a porcelén vagy valami nagyonújság, (amiről én se hallottam még) vagy valaki egyszer félrefordította a zománcot, oszt azóta így maradt a gasztroblogokon...

A bokúzos edény egyébként belül zománcos volt, vagy csak a kiégetett fekete öntöttvas felület volt? Nekem öntöttvas wokom van, az remekül megy, de a tűzhely wok-lángja (koncentrikusan 3 körben ég) se elég neki (összevetve a plázás kínai afterburner sugárhajtóművével). Viszont Ázsiában a közepesen vékony lemezből nyomott wokok mennek.

Ez piros, vagy narancs színű? Tudom, digitálissal pirosat lefényképezni baromim nehéz.

Polimer · http://mediterrano.info/hu/mediterrano/mediterrano 2011.11.10. 23:29:02

Pacal pörit!! Na, jó természetesen burgundi marhát vagy lyukas csontot!! :D

vkorsi 2011.12.06. 22:46:09

@fogash: a fekete is zomancos belul, csak matt fekete zomac van rajta.
nekem staubom van ontottvasbol az a le creusett unokatesoja :) es az is fekete matt zomancos

vkorsi 2011.12.06. 22:46:48

mar biztos tul vagy rajta, de persze, hogy marhat, az a hus :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.12.06. 22:59:27

@vkorsi: :) igen, boeuf bourguignon lett belőle, csak nem volt még időm megírni!

@fogash: köszi, javítom a porcelánt, az valóban nem volt okos :)
és ez egészen pontosan vulkán színű :) narancssárgás piros.

Daró 2013.11.15. 16:42:32

Nálam: mindennemű pörköltök főzésére és kacsa sütésére szolgál. Nejem utálja mert nehéz mint a dög :-) Ellenben ez nem volt drága. Egy öntöttvas zománcozott fazékért és egy öntöttvas wokért együtt 7 ropit kértek el még 2006-ban :-)
(amúgy az öntöttvas wok is jó, csak klasszikus wokként nem használható, ember legyen a talpán aki ezt rázogatja-dobálja, ebben a cuccot szigorúan keverni érdemes, hacsak nem te vagy a Szikla)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.11.16. 09:30:32

@Daró: de épp én vagyok! :) amúgy pörkölt és hasonlókra kiváló, vagy akár lecsóhoz és szinte mindenhez. A woknál szerintem az a hibája, ami amúgy az előnye, hogy nem tudsz gyors hőmérsékletváltozást csinálni, illetve nem alkalmas arra sem, hogy nagyon magas hőfokon használd.

Daró 2013.11.16. 11:24:41

@világevő: Ellenben kurvajól lehet benne krumplit sütni. Viszonylag olajtakarékosan, egyenletesen. Van egy indukciós lapom, kiviszem az erkélyre, rá a wok, mellé én meg egy sör és a szagból jut a szomszédoknak is! (Mielőtt vitákba keverednék, ami a konyhában van főzőlap az gázos, sőt van rajta egy nagyteljesítményű wok-égő, de nem ragadunk le egy technológiánál, mindkettőnek kihasználjuk az előnyös tulajdonságait!)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.11.16. 11:27:36

@Daró: nem vita ez, eszmecsere. abban egyetértek, bár ott meg nem látom a hozzáadott értékét annak, hogy wokformájú. számomra a wok a gyors hőváltoztatás és a nagyon nagy hő első sorban. persze szabad egy-egy tárgyat nem rendeltetésszerűen is használni nyugodtan :)
és a wok-égő amúgy bírja is gázzal? mert ott meg az szokott lenni a gond, hogy nem elég a gázvezeték kapacitása az óriási lángokhoz, persze, ha az átlagosnál nagyobb, már az is valami.

Daró 2013.11.16. 11:34:32

@világevő: Bírja. Nem vagyok gázszerelő, de szerintem a cső kapacitása bőven elég, inkább a lapba beépített reduktor felelhet az átengedett gázmennyiségért. Na azért ne ipari hőmennyiséget vizionálj, nem, de az átlagosnál kb 3X nagyobb. Szerintem a 30 literes sörfőző fazekamat is gond nélkül forralná, de ezt az ötletemet Nőm és mindenhatóm megvétózta és a hobbimat a garázsba száműzte.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.11.16. 11:37:03

@Daró: :) pontatlanul fejeztem ki magam, nem a cső a gond, hanem a gáz mennyisége, egy kínai étterem konyháján simán csinálnak tábortűz méretű lángokat, ha épp az kell. Így én - egyelőre - lemondtam a wokozgatásról.

Daró 2013.11.16. 11:41:24

@világevő: Na arra jó lenne a garázsos megoldásom. Palack, gázcső, öntöttvas gázzsámoly, és ha akarom, a láng a plafonig ér :-D

Bánk Balló 2013.11.17. 09:06:48

Boeuf bourguignon-t bele!
süti beállítások módosítása