A 2012-es Gault Millau étteremkalauz bemutatójáról, Bécsből jelentem a szenzációs hírt: a Costes étterem már csak egy ponttal van lemaradva a világ legjobb éttermeitől!
Az osztrák kiadású Gault Millau (GM) Ausztria foglalkozik a régió fontosabb városaival, területeivel is, így a budapesti éttermek tesztelése is hozzá tartozik. A GM a Michelin mellett a világ legfontosabb és legrangosabb étteremkalauzai közé tartozik, itt nem csillagokkal, hanem pontokkal, illetve szakácssipkákkal jutalmazzak a kimagasló teljesítményeket. Az elméleti maximum a 20 pont, de ilyet csak átmeneti időre kapott egy-két étterem, az utóbbi években senki sem jutott 19 pont fölé. Ennek ismeretében még nagyobb hír, hogy a budapesti Costes étterem 18 pontot kapott, azaz a Miguel Vieira séf vezette étterem bekerült a legfelsőbb ligába!
A képen a séffel, Miguel Vieirával. Fotó: vermeskata.com
Nagyon kevés étteremnek van 18-nál, azaz a Costes-nél több pontja, ilyen például az osztrákok két nemzeti büszkesége, a bécsi Steirereck vagy a werfeni Obauer. Tehát óriási eredmény ez, két éve még csak azt mondhattuk el, hogy felkerültünk a gasztronómia világtérképére, most pedig már fontos részévé váltunk!
Hamarosan közlöm a további híreket, a fotókat a könyvről, a könyvbemutatóról és a többiek pontszámait is, remélem megfelelő internetkapcsolat is lesz hozzá!
Ime a teljes lista:
21 12.5
A Konyha 12.5
Alabardos 13 (1 szakácssapka)
Arany Kaviar 14 (1 szakácssapka)
Aranyszarvas 14 (1 szakácssapka)
Arcade Bistro 15 (2 szakácssapka)
Babel Restaurant 16 (2 szakácssapka)
Baraka 12.5
Deryne 12.5
Bock Bisztro 14 (1 szakácssapka)
Borkonyha 14 (1 szakácssapka)
Costes 18 (3 szakácssapka)
Csalogany 26 14 (1 szakácssapka)
Fausto's 16 (2 szakácssapka)
MAK Bistro 15 (2 szakácssapka)
Muzeum 12.5
Nobu 16 (2 szakácssapka)
Onyx 16 (2 szakácssapka)
Pierrot 14 (1 szakácssapka)
Symbol 13 (1 szakácssapka)
és így néz ez ki a valóságban:
(Valamikor a jövő év során valószinűleg megjelenik egy magyar kiadású GM is, de ez a könyv attól még persze forgalomban marad, és a teljes német nyelvű piacnak orientációként szolgál a következő egy évben!)
Szolgálati közlemény: Kedves újságíró/szerkesztő! Amennyiben a blog bármilyen tartalmát, hírét felhasználod, a minimális elvárás részemről, hogy jól látható módon kiírod, hogy mi a forrás és belinkeled (kattinthatóan) a Világevő-blogot! Teljes cikkek és/vagy fotók átvételéhez előzetes egyeztetés szükséges (vilagevo kukac gmail com)! Ha további információkra, élménybeszámolóra van szükség a bécsi könyvbemutatóról, akkor is a legegyszerűbb emailben keresni.
Folytatódik közben a Gyermekmentők jótékonysági vacsoraaukciója is, aminek a keretében az ország legjobb éttermei felsorakoztak, hogy felkínált vacsorájukkal támogassák a jó ügyet! Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az akció célja nem első sorban az, hogy végre olcsón lehessen egy jót enni egy gourmet étteremben, hanem az, hogy sok pénzt kapjanak a Gyermekmentők, tehát nyugodtan szabad irreálisan magas összeget is kínálni egy-egy vacsoráért, épp ez a lényeg, az adakozás!
(próbálok én is hozzájárulni a dologhoz, nagy örömömre az általam felkínált Best of Bocuse vacsora meglepően jól szerepel, 29 ezer forinton áll éppen, remélem megy is még feljebb, hiszen minden pénz az alapítványé lesz)
Szóval licitáljatok rám is, az éttermekre is! A hír terjesztése is segítség!
Itt van hozzá egy FB-esemény, ahhoz is lehet csatlakozni a népszerűsítéshez. És csatlakozz a Világevő Facebook-oldalhoz is!