Az RTL Reggeliben ma elkészített lyoni saláta receptje:
[update: megvan a videóban már a tálalás is!]
Lyoni saláta - salade lyonnaise (2 személyre)
Sajnos saját fotóm még nincs róla, majd lecserélem, ha lesz.
Hozzávalók:
2 tojás
20 dkg kolozsvári szalonna
20 dkg frizésaláta (ha nincs, más is lehet, pl. madársaláta, vagy akár vegyes)
Fél bagett (száraz is jó)
Fél csokor petrezselyem
5 dkg Vaj
1,5 dl Borecet
0,5 dl Olívaolaj
Kávéskanálnyi Dijoni mustár
só, bors
Elkészítés:
Egy közepes méretű lábasban vizet forralunk, kb. félig legyen vízzel csak, borecetet adunk hozzá (1 literbe kb fél decit), de sót nem. A lobog, kanállal/fakanállal dinamikusan megkeverjük a vizet (ezért legyen csak félig, hogy ne löttyenjen ki eközben a víz), hogy középen örvény keletkezzen, ide ütjük be óvatosan a tojást (csak egyet egyszerre!), ami az örvény miatt nagyjából egyben marad. Kb. 3,5 perc elég neki, maradjon lágy kicsit a sárgája, óvatosan kiemeljük és tálalásig meleg vízbe tesszük. Jöhet a következő tojás ugyanígy, hadd buggyanjon.
Bagettet krutonnak elkészítjük: dobókocka méretűre felkockázzuk, kevés vajban megpirítjuk.
Közben a kockára vagy hasábra vágott szalonnát hideg vízben feltesszük főzni, felforrás után letörölgetjük és kevés olajon kicsit megpirítjuk egy serpenyőben, majd meglocsoljuk borecettel. Egy-két perc múlva mehetnek bele a bagettkrutonok, majd az apróra vágott petrezselyem. Pár percig még összesütögetjük.
Elkészítjük egy keverőtálkában a vinaigrette-et, a salátaöntetet: elég egy kézi habverő is, 3 evőkanál olívaolajat adagolunk folyamatos keverés mellett egy evőkanál borecethez, beletesszük még a mustárt és szép homogénre, krémesre keverjük, kevés sót, borsot kaphat.
Tányéronként tálaljuk: bele a saláta, rá a vinaigrette, arra a szalonnás-krutonok, tetejére a buggyantott tojás.
Itt a reggeli Reggeli egy részlete, sajnos pont a tálalás nincs fent, vagy csak én nem találtam meg az RTL nagyon jófej módon felrakta az egészet, itt van összevágva a kezdetektől a tálalásig minden:
Ha nem működne a videóbeágyazás, itt az eredeti.
És ilyen lett: (frizé- helyett madársalátával)
(A recept a Bűvös Szakácson található recept felhasználásával készült.)
Érdemes csatlakozni a Világevő Facebook-oldalhoz, hamarosan indul a nagy lyoni kaland, folyamatos beszámolókkal!