Egy új szereplő megjelenésével eldőlni látszik az évszázados - na jó, régi - vetélkedés: hol van a város legjobb krémese (persze beleértve, sőt első sorban a nagy külföldi rokonokra gondolva, mint a mille feuille és a mille foglie, innen ered a legszebb magyarítása is, az ezerrétű).
Ez volt sokáig a kedvenc, de nem Budapesten ettem, hanem Neusiedl am See-ben, bár a budapesti Pierrot is - nem véletlenül - nagyon hasonlót kínál
Kifejezetten nem vagy édesszájú (bár ez a süt minden tud pl.), de ez az egyszerű alapanyagokból, de azért rengeteg munkával, készülő süti a maga nem hivalkodó módján azért kísértésbe tud hozni. A ropogós, karamellizálódott, sötét tészta, és a habos, könnyű, lehetőleg nem túl édes krém kontrasztja épp elég izgalom, gyakran tesznek hozzá valamilyen gyümölcsös ízt, de én arról, megfelelő minőség esetén, le is tudnék mondani simán.
Aztán a nyári párizsi kirándulásomon kicsit megvizsgáltam a cukrászdákat is, és Pierre Hermé kétezerrétűje lett az új kedvenc:
Pont ezért volt óriási öröm felfedezni, hogy egy vadonatúj hely Budapesten is nagyon hasonló minőséget kínál (Pierre Hermé azért még megmarad egyelőre a világ élén persze), csak éppen ár-érték arányban, na és földrajzi elhelyezkedésben, megközelíthetőségben sokkal kedvezőbb változatban:
És a kiszolgálásra se nagyon lehet panasz...
Van még rengeteg izgalmas, saját termékük, amit nagy meló lesz végigkóstolni a szendvicsektől a friss pékáruig.
Ezt mind a megszállott francia pék, Anthony készít folyamatosan, maga a látványpékség is jó mozit biztosít pár órára:
Nem tudom megunni a látványt, itt ugyanaz a krémes, csak a kedves szerviz vizuális pimpelésével:
És ez a hely:
á table!
(persze az ékezet valójában az ellenkező irányba néz, ezért (is) szeretjük a franciákat)
II., Retek u. 6.
Facebookon is vannak, reggelijük is van.
Hamarosan összevetem a párizsi példaképpel újra, de előtte még jön a legnagyobb kalandom, pontosan 6 nap múlva kezdődik. És ha már édes a téma, indul JÁTÉK a Facebook-oldalon, az Édes Napokra lehet belépőket nyerni pár napig!