Humphrey Bogart kedvenc citromos sütije (recept)
2011. augusztus 18. írta: világevő

Humphrey Bogart kedvenc citromos sütije (recept)

Az amerikai színészt persze nem első sorban arról ismerjük, hogy édesszájú lenne, hanem például arról, hogy felszólította Ingrid Bergmant, hogy nézzen a szemébe Észak-Afrikában, kíváncsi vagyok, hogy a hölgyolvasók közül kinél nem okozott térdremegést ez a jelenet.

És akkor ezek után nyilvánvaló lehet, hogy kötelező kívülről megtanulni a következő receptet, ez volt ugyanis az a citromos sütemény, amit Bogart kedvencének nevezett, az akkor még gyerek Mamma Agata produkciói közül, a nagy szeretet jeléül el is nevezte gyorsan Baby Agatának. (A csodálatos helyszínről az Amalfi-partvidéken és Mamma Agatáról itt és itt olvashatsz, megéri.) Háborús szituációban is bármikor jól jöhet a recept, egy megkeseredett férfi szívének újrapuhításához.

Mamma Agata citromos sütije
Torta/Dolce al Limone
 

300 g cukor
250 g vaj, valamint további 1,5 evőkanál a sütőforma kikenéséhez
4 tojás
2 nagy citrom reszelt héja
Csipetnyi tengeri só
300 g liszt (olasz Tipo "00" a legjobb)
20 g sütőpor
125 ml teljes tej
50 g apróra vágott mogyoró

Limonádékeverék a tetejére:
3 dl víz
3 citrom leve
8 evőkanál cukor

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük a vajat egy keverő tálban legalább két percig. Hozzáadjuk a cukrot, és tovább keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. Hozzáadjuk a következőket egyesével, folyamatos keverés mellett:
1. Tojások, egyesével
2. Só
3. Reszelt citromhéj
Ezeket pedig felváltva, negyed adagokban adjuk hozzá (azaz negyed adag liszt+sütőpor, utána negyed adag tej, utána megint liszt...):
4. Liszt és sütőpor
5. Tej

Ha minden belekerült, közepes sebességgel mixeljük tovább addig, amíg mousse-szerű, könnyű hab nem lesz belőle.
Megjegyzés: A sütőpor hozzáadása után már ne verjük túl sokáig.

Kenjük ki vajjal a bordázott sütőformát, szórjunk bele lisztet, a felesleget öntsük ki, csak ami megtapad a vajban, az maradjon. Ezután jöhet a tészta a kivajazott formába. Előmelegített sütőben 45 percig sütjük, közben elkészíthető a limonádé.

1. Kinyomjuk a citromok levét egy kancsóba
2. Hozzáadjuk a cukrot.
3. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik.
4. Hozzáadjuk a vizet.

Sütés után kivesszük a sütit a sütőből és két órán keresztül állni hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
Utána egy tányér segítségével, amit a forma aljára szorítunk, óvatosan kirázogatjuk, szedjük a formából, ha sikerült, mehet is egyből vissza a formába.  

Megjegyzés: Ha nem akar kijönni, visszatesszük pár percre a sütőbe és utána próbáljuk újra.

30 perc alatt, három egyenlő adagban, 10 percenként szép fokozatosan, egyenletesen öntsük rá a limonádé nagy részét a sütire, hogy felszívja a tészta. Utána kiborítjuk egy tálra, és ráöntjük a tetejére a maradék limonádét.

Ha túl száraznak tűnik, kaphat még limonádét. Apróra vágott mogyoróval meghintve tálaljuk, egy citrommal dekorálhatjuk.

Soha életemben nem fordítottam még receptet, amilyen kemény, nem is nagyon akarok. De konstruktív hozzászólások, javítások jöhetnek! Meg akár egy szavazat is a Goldenblogon, és persze a Facebookos közösséghez is lehet ám csatlakozni, nagyon megéri.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr513156157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2011.08.18. 14:07:53

remekül hangzik, hány centis a sütőforma?

Klári, a Konyhatündér · http://www.konyhatunderleszek.hu 2011.08.18. 14:10:51

magyarul ez egy egyszerű kevert tésztás sütemény, citrommázzal :-) ennél fogva akármilyen formában, sőt, kicsi méretben muffinnak is megsüthető. Én a tésztájába is tennék egy kis citromlevet a héja mellé, hogy ne csak a máz legyen citromos. A "verjük a vajat - beat the butter" helyett magyarul azt szoktuk mondani, hogy keverjük :-)

zsok 2011.08.18. 14:50:40

@Klári, a Konyhatündér: ha már kekeckedsz egy teljesen érthető dologgal, akkor "magyarul azt szoktuk mondani, hogy" habosítjuk. Ami ekvivalens a felverjük-kel, ami a verjük-kel.

Klári, a Konyhatündér · http://www.konyhatunderleszek.hu 2011.08.18. 15:06:08

@zsok: nem kekeckedni akartam, csak @világevő utolsó bekezdésére írtam: "Soha életemben nem fordítottam még receptet, amilyen kemény, nem is nagyon akarok. De konstruktív hozzászólások, javítások jöhetnek!" Igyekeztem konstruktív lenni, és segíteni neki, mivel ezt kérte, én meg fordítottam már pár receptet. A vajat viszont nem felverjük magyarul, az a tojásfehérje és a tejszínhab, amit felverünk. A habosítás elmegy, de vaj esetén a habosra keverjük a találóbb kifejezés szerintem. Más szerint nem :-)
Persze ettől még teljesen érthető a recept, mindenki tudja mire gondolt :-)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.08.18. 15:14:06

@Mr.Treeger: kb egy nagytanyérnyi.
@Klári, a Konyhatündér: koszi, nem is vettem kekeckedesnek. Viszont nincs máz, talán az utolsó fotó vezetett félre, ahol egy másik süti is van a tányéron, most látom. A limonádét teljesen felszívja a süti tésztája, tehát tele van citrommal!

Klári, a Konyhatündér · http://www.konyhatunderleszek.hu 2011.08.18. 15:16:28

@világevő: akkor csak szimplán nyamm :-)) És mi az a másik süti?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.08.18. 17:33:37

@Klári, a Konyhatündér: 'Én a tésztájába is tennék egy kis citromlevet a héja mellé' - a citromíz a héjában van, nem a levében. A levétől leginkább csak savanyú lesz. Én biztosan nem tennék bele citromlevet, még a végén összeugrana tőle a tészta.

Klári, a Konyhatündér · http://www.konyhatunderleszek.hu 2011.08.18. 17:54:23

@Réka ‎: nem ugrik tőle össze a tészta, saját tapasztalat. És intenzívebb a citromíz is. Nem kötekszem (bár úgy látom valami ilyen helyre tévedtem :- ), tényleg próbáld ki!
" citromíz a héjában van, nem a levében": Ittál már limonádét? :-)))))))))) Most komolyan, szerinted a citromlé mégis milyen ízű? És milyen ízűvé teszi azt, amihez hozzáteszed? :-))))))

mézescsók 2011.08.18. 18:18:22

@Klári, a Konyhatündér: Réka szerintem nem kekeckedni akart, hanem ugyancsak a saját tapasztlatára támaszkodott, mint Te. Már, ami az ízt illeti. A citrom sajátos ízét és illatát a héja adja meg elsősorban. Persze, hogy citromízú a leve. De gondolj arra, hogy amikor citromos teát csinálsz, teljesen más aromát kapsz, ha citromkarikákat is dobsz bele, mint amikor csak citromlevet teszel hozzá. A most megadott receptben egyébként a citromlevet nem adta hozzá a Mamma, az a locsolás limonádéjához került.
Egyébként tényleg egy egyszerű - és nyilván ezért is nagyszerű - kevert süti. És van, aki hozzáadja a citromlevet, van aki nem. Én speciel nem mindig. Attól függ, hogy kinek kínálom. A citromlétől savanyúbb lesz kicsit, de nem teszem hozzá mind a 4 citrom levét, mert az az én ízlésem szerint - ami messze nem az etalon - kicsit sok. Viszont tényleg nem kapja össze a masszát.

És naranccsal is készíthető citrom helyett.

Lacusru 2011.08.18. 20:27:26

A recept fordítása remekül sikerült. Valószínűleg azért, mert az első volt :-) Ha elbízod magad, és folytatod a recept fordítást, tuti nem fognak ilyen jól sikerülni a továbbiak.
Szerintem úgy kéne a továbbiakban receptet fordítanod, hogy előtte elkészíted a "receptet" majd miután megkóstoltad a remekművet, leírod nekünk, hogyan is készült és miből.
Á, mondok jobbat! Ne vedd el mások kenyerét... van aki máshoz sem ért, mint a fordításhoz. Maradjon valami nekik is :-)

Nekem ez a limonádéval locsolgatás kicsit furán hangzik, annyira furán, hogy napokon belül ki is próbálom a receptet! Ha nem ízlik, mit csináljak?

Lacusru 2011.08.18. 20:31:58

@Klári, a Konyhatündér: Készítettél már úgy limonádét, hogy a citrom héjából egy milligramm olaj sem került a poharadba, kizárólag csak a leve?

Elárulom, tuti nem :-)
Egyébként meg nem véletlenül készül a limonádé egész citromból, amit ugye nem csavargatnak előtte, hanem a gerezdekre vágott citromot tömő fával nyomják szét a pohárban.

tutálibermáliber 2011.08.19. 09:42:28

En megcsinaltam tegnap, a teszta fantasztikus lett, viszont a limonade soknak tunik, a haromnegyedet ontottem ra vegul este, es meg ma reggel is nedves volt, es ki is engedett. Lehet, hogy a liszttol is fugg, mennyire szivja be?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.08.19. 10:09:06

@tutálibermáliber: hűha, csináltál róla fotót, kíváncsi vagyok! vagy a facebook-oldalra fel tudod tölteni, vagy emailben is jó: vilagev@gmail.com

@Lacusru: köszi, meg is fogom sütni majd, csak az a baj, hogy már kóstoltam a tökéletes verziót :) és biztos, hogy nem akarom a hátra levő életemet receptfordítással tölteni :) fotót csinálj! ha nem ízlik, add oda a hajléktalanoknak.

tutálibermáliber 2011.08.19. 10:11:53

Oke, lefotozzuk. Annyi a z elteres, hogy en hosszukas formaban csinaltam es teljes kiorlesu liszttel plusz barnacukorral, ugyhogy kicsit sutetebb a teszta.

Attilajukkaja 2011.08.19. 12:59:22

Nem olvastam ujra az eredeti receptet, de talan a hazi Limoncello is hozzaad valamit az izhez.

@Klári, a Konyhatündér: "magyarul ez egy egyszerű kevert tésztás sütemény, citrommázzal"
Igy is fel lehet fogni!
De ha beleadod szivedet-lelkedet, a napolyi napsutest es a tenger csendesen morajlo zajat,...meg az ottani alapanyagokat, akkor tenyleg annak az egyszeru receptnek az eredmenyet kapod, ami a kepeken is szerepel.
De ha nem hangolodsz ra, akkor felejtsd el az egeszet!

kovács janka 17 · http://csaak.blogspot.com 2012.07.19. 19:52:16

Ez egy nagyon jó recept. Én évek óta készítem. A tésztába mindig teszek 1/2 citrom levét, szerintem fontos. A locsolgatást pedig csak cukros citromlével készítem víz nélkül. A formát pedig sütőpapírral ki kell bélelni, mert úgy biztos kijön a tészta.
süti beállítások módosítása