Az amerikai színészt persze nem első sorban arról ismerjük, hogy édesszájú lenne, hanem például arról, hogy felszólította Ingrid Bergmant, hogy nézzen a szemébe Észak-Afrikában, kíváncsi vagyok, hogy a hölgyolvasók közül kinél nem okozott térdremegést ez a jelenet.
És akkor ezek után nyilvánvaló lehet, hogy kötelező kívülről megtanulni a következő receptet, ez volt ugyanis az a citromos sütemény, amit Bogart kedvencének nevezett, az akkor még gyerek Mamma Agata produkciói közül, a nagy szeretet jeléül el is nevezte gyorsan Baby Agatának. (A csodálatos helyszínről az Amalfi-partvidéken és Mamma Agatáról itt és itt olvashatsz, megéri.) Háborús szituációban is bármikor jól jöhet a recept, egy megkeseredett férfi szívének újrapuhításához.
Mamma Agata citromos sütije
Torta/Dolce al Limone
300 g cukor
250 g vaj, valamint további 1,5 evőkanál a sütőforma kikenéséhez
4 tojás
2 nagy citrom reszelt héja
Csipetnyi tengeri só
300 g liszt (olasz Tipo "00" a legjobb)
20 g sütőpor
125 ml teljes tej
50 g apróra vágott mogyoró
Limonádékeverék a tetejére:
3 dl víz
3 citrom leve
8 evőkanál cukor
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük a vajat egy keverő tálban legalább két percig. Hozzáadjuk a cukrot, és tovább keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. Hozzáadjuk a következőket egyesével, folyamatos keverés mellett:
1. Tojások, egyesével
2. Só
3. Reszelt citromhéj
Ezeket pedig felváltva, negyed adagokban adjuk hozzá (azaz negyed adag liszt+sütőpor, utána negyed adag tej, utána megint liszt...):
4. Liszt és sütőpor
5. Tej
Ha minden belekerült, közepes sebességgel mixeljük tovább addig, amíg mousse-szerű, könnyű hab nem lesz belőle.
Megjegyzés: A sütőpor hozzáadása után már ne verjük túl sokáig.
Kenjük ki vajjal a bordázott sütőformát, szórjunk bele lisztet, a felesleget öntsük ki, csak ami megtapad a vajban, az maradjon. Ezután jöhet a tészta a kivajazott formába. Előmelegített sütőben 45 percig sütjük, közben elkészíthető a limonádé.
1. Kinyomjuk a citromok levét egy kancsóba
2. Hozzáadjuk a cukrot.
3. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik.
4. Hozzáadjuk a vizet.
Sütés után kivesszük a sütit a sütőből és két órán keresztül állni hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
Utána egy tányér segítségével, amit a forma aljára szorítunk, óvatosan kirázogatjuk, szedjük a formából, ha sikerült, mehet is egyből vissza a formába.
Megjegyzés: Ha nem akar kijönni, visszatesszük pár percre a sütőbe és utána próbáljuk újra.
30 perc alatt, három egyenlő adagban, 10 percenként szép fokozatosan, egyenletesen öntsük rá a limonádé nagy részét a sütire, hogy felszívja a tészta. Utána kiborítjuk egy tálra, és ráöntjük a tetejére a maradék limonádét.
Ha túl száraznak tűnik, kaphat még limonádét. Apróra vágott mogyoróval meghintve tálaljuk, egy citrommal dekorálhatjuk.
Soha életemben nem fordítottam még receptet, amilyen kemény, nem is nagyon akarok. De konstruktív hozzászólások, javítások jöhetnek! Meg akár egy szavazat is a Goldenblogon, és persze a Facebookos közösséghez is lehet ám csatlakozni, nagyon megéri.