Lummamell és magyar sanzon a Tó-tónál Izlandon
2011. május 23. írta: világevő

Lummamell és magyar sanzon a Tó-tónál Izlandon

Elnézést a hosszúra nyúlt hallgatásért, miközben bizonyos dolgok lelassultak vagy éppen egészen megálltak az életemben (például a radiocafés műsoraim, érthető okokból...), addig mások felpörögtek, így hamarosan remélhetőleg új és jó hírekkel tudok szolgálni. Addig is viszont végre sikerül elkezdenem az északi túra élményeinek feldolgozását.
(Közben meg fut a játék, elég durva nyereménnyel...)

 Vid Tjörnina, azaz "a Tónál" az étterem neve, ugyanis az izlandi főváros, Reykjavik egyik kedvelt helyénél található, a Tó (=Tjörnin) nevű tónál. Hogy ez adta-e a Börnin Vid Tjörnina című Björk szám címét, azt sehogy se sikerült kiderítenem sajnos...

Ennél a tónál

A nagyon népszerű hely valójában egy lakásétterem, azzal a különbséggel, hogy itt sosem laknak, folyamatosan étteremként működik egy lakóház első emeletét elfoglalva.

A nappalit megőrizték eredeti formájában, az egész berendezés, beleértve a terítéket is, gyakran meglehetősen eklektikus, 40-es, 50-es, 60-as évek bútorai a giccstől sem visszariadva, zenei aláfestésként pedig korhű dallamok szólnak.

A nappaliba átvonulva elfogyasztott desszert élvezete közben ért az igazán brutális meglepetés, amikor a hangszórókból felcsendült néhány ötvenes évekbeli magyar sláger is, a felszolgáló persze büszkén aratta le a sikert a zenei gyűjtemény sokszínűségéért.

Maga desszert, hogy a végén kezdjem, egyébként nagyon finom volt, de teljesen érdektelen az adott közegben: egy tökéletesen elkészített créme caramel. Sehogy se értettem, hogy hogy került a négy fogásos meglepetésmenü végére, de mondjuk meglepetésnek tényleg jó volt.

Ugyanis a hely profiljának megfelelően előzőleg remek tengeri ételek váltották egymást, egy nagyon jó, kissé thaios beütésű halleves tőkehallal indult a vacsora:

 

Aztán meleg előételként egy tengeri madár, a lumma, a galambéhoz nagyon hasonló színű és ízű melle következett:

Szegény lumma is egy nagyon elegáns és kedves külsejű madár, hasonlóan az ország egyik jellegzetességéhez, a lundához (angolul puffin), amit némi hajókirándulás árán sikerült a tengerben lefotózni:

A főétel pedig egy nagyon omlós és szaftos halibut volt hollandi szósszal és krumplival (bocs, de nem szeretem a burgonya szó indokolatlan fennköltségét). 

Ezek a lummák(?) egyelőre megúszták:

 

 

Vid Tjörnina (Við Tjörnina)
Mindenképpen javasolt kategória, jó konyha, időnként kreatív, az enteriőrrel és az excentrikus felszolgálóval, na meg a magyar sanzonnal pedig kifejezetten maradandó élmény.

Ma megyek kicsit méhészkedni, virágzik az akác, pergetés lesz!

Játszottál már? Még nem maradtál le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr992925085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reterro 2011.05.23. 19:08:35

Hát látványra nekem nem éppen jön be a kaja, de a környék szép lehet.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.05.23. 19:48:29

Kicsit olyan mint egy pingvin borvirágos orral.

varvizib 2011.05.23. 20:44:55

Megvallom, eredetileg a "lummamell" miatt kattintottam ide, nem tudván az mi és hogyan nézhet ki. Aztán persze a blogból kiderült, hogy a lumma egy madárfajnak neve, aminek a húsa fogyasztható. És volt pár kép is, mindezek alátámasztására.

Na de ez minden?!!! Ez egy cikk akar lenni???

Ha már lumma. Nem tudtunk meg semmit a lumma ízéről (azon kívül hogy hasonlít a galambhoz). Arról, hogy miért pont ezt választották, mitől olyan különleges. Hogyan szokták fűszerezni, milyen ételeket szoktak belőle készíteni, milyennek találta a szerző, hogy ízlett neki... stb stb. Legalább egy személyes élménybeszámolót kaphattunk volna. És ezernyi dologról lehetne írni még ezzel kapcsolatban.

Lényegében ez a rövid komment, amit írtam, vetekszik a cikk teljes hosszával. A többi meg kép. (Ok, legalább szép képek.) De ez így összességében egy nagy nulla. Kár volt ezért idekattintanom!

magyar bucó 2011.05.24. 05:49:59

@varvizib: A lumma egy halászmadár, ami ott tömegesen költ, viszonylag könnyű egy hálóval megfogni és húsát nagyon régóta fogyasztják. Mint igazi helyi különlegesség és egyben hagyományos étel nagyon a helyén van a menüben.

szobatars 2011.05.24. 09:05:59

időpocsékolás volt elolvasnom a postot, a szerző "ellopott" az életemből kb. 45 másodpercet.

Lacusru 2011.05.24. 23:39:26

Tény, hogy rövid a cikk sajnos... szívesen olvastam volna bővebben az élményről. A mai rohanó világban persze érthető, ha átmeneti időhiányban szenved az ember. Minden esetre köszönjük a cikket, mindig öröm olvasni a soraidat!

Jut eszembe... Világevő, láttalak szombat este jóízűen vacsorázni a várban. Kíváncsian várom a véleményedet a hétvégi rendezvénnyel kapcsolatosan. Már egy blogbejegyzést találtam a fesztiválról, az elég negatívra sikeredett.
süti beállítások módosítása