A majdnem 9 éves Max kalandjaiból a Nobu étteremben kihagytam egy részletet, mert nem akartam vele összezavarni azt a bejegyzést. Viszont gasztronómiai szempontból jelentős dologról van szó, így nem akarom visszatartani, akit érdekel, nézze meg, ahogy a konyhán egy élő(!) angolnát feldolgoznak.
(Én közben éppen úton vagyok Trieszt felé, egy izgalmas kávés tanfolyamra.)
Tokióban, a Tsukiji nagybani halpiacon (saját fotók és videók) is így csinálják, csak - meglepő módon - sokkal szerényebb körülmények között, az öreg műhelye inkább hasonlít egy lepattant cipészműhelyhez, mint egy konyhához.
Itt van pár fotóm az ottani változatról:
Az angolna (japánul: unagi) fontos szerepet játszik a japán gasztronómiában, rengeteg kifejezetten erre specializálódott étterem van, a feldolgozást itt is tökélyre fejlesztették, a híres japán késtechnika itt is óriási szerepet játszik, az igazi profik pillanatok alatt elkészülnek a pucolással. Különösen szeretik Japánban a faszénen grillezett angolnát, ami - a kicsöpögő zsír miatt - meg is füstölődik, miközben megsül. A változatos elkészítési módok közül kiemelkedik még az Unagi-no-kabayaki, ami a teriyakihoz hasonlít, nyársakon sül filézve, édes kabyaki szószban pácolva, az ország keleti felében két grillezési menet közé még egy gőzölést is beikatatnak. A frissesség érdekében általában élő angolnát dolgoznak fel közvetlenül a sütés előtt, íme a videó erről.
Én szóltam, csak saját felelősségre indítsd el a videót, állatkínzás lesz rajta!
Ha még ezek után is érdekelnek japán kalandok: Fugu-evésem Japánban videóval, rámenszürcsölés Tokióban, Kobe steak Kobéban.