Állatkínzás vagy hagyomány?
2011. április 28. írta: világevő

Állatkínzás vagy hagyomány?

 A majdnem 9 éves Max kalandjaiból a Nobu étteremben kihagytam egy részletet, mert nem akartam vele összezavarni azt a bejegyzést. Viszont gasztronómiai szempontból jelentős dologról van szó, így nem akarom visszatartani, akit érdekel, nézze meg, ahogy a konyhán egy élő(!) angolnát feldolgoznak.

(Én közben éppen úton vagyok Trieszt felé, egy izgalmas kávés tanfolyamra.)

Tokióban, a Tsukiji nagybani halpiacon (saját fotók és videók) is így csinálják, csak - meglepő módon - sokkal szerényebb körülmények között, az öreg műhelye inkább hasonlít egy lepattant cipészműhelyhez, mint egy konyhához.

Itt van pár fotóm az ottani változatról:

Az angolna (japánul: unagi) fontos szerepet játszik a japán gasztronómiában, rengeteg kifejezetten erre specializálódott étterem van, a feldolgozást itt is tökélyre fejlesztették, a híres japán késtechnika itt is óriási szerepet játszik, az igazi profik pillanatok alatt elkészülnek a pucolással. Különösen szeretik Japánban a faszénen grillezett angolnát, ami - a kicsöpögő zsír miatt -  meg is füstölődik, miközben megsül. A változatos elkészítési módok közül kiemelkedik még az Unagi-no-kabayaki, ami a teriyakihoz hasonlít, nyársakon sül filézve, édes kabyaki szószban pácolva, az ország keleti felében két grillezési menet közé még egy gőzölést is beikatatnak. A frissesség érdekében általában élő angolnát dolgoznak fel közvetlenül a sütés előtt, íme a videó erről.

Én szóltam, csak saját felelősségre indítsd el a videót, állatkínzás lesz rajta!

 Ha még ezek után is érdekelnek japán kalandok: Fugu-evésem Japánban videóval, rámenszürcsölés Tokióban, Kobe steak Kobéban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr642860146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goldblum 2011.04.28. 10:05:35

Kedves Világevő!

Ez ügyesebb cikk az állatgyilkolás/evés ellen, mint a PETA kampányai. Kösz!

RobinGood 2011.04.28. 10:14:02

Remélem a video minden szereplőjével megcsinálják ugyanezt.

BP80 2011.04.28. 10:14:36

Van olyan is, hogy valami kissebb halat kibontanak, par szervet eltavolitjak, szetnyitva rogzitik valami fogpiszkalora, es kiviszik, hogy tessek, meg el, edd meg. Illetve talan Kinaban pl a fejet nem sertve atsutik ugy-ahogy a halat, es meg az is el. Youtube-on lehet keresgelni.

Mivel itt elo allatoknak okoznak tartos fajdalmat, kinszenvedest, en kihagynam. Felesleges azon vitatkozni, hogy mi mennyire erez fajdalmat (a halak is rendkivul erzekeny idegrendszerrel rendelkeznek, de ez irrelevans szerintem), ezek a dolgok mar atcsusznak a "beteges" kategoriaba, es vannak hatarok, amiket a gasztronomia zaszlajat magasra tarto pioniroknak sem kene atlepni.

RobinGood 2011.04.28. 10:24:19

Azt nem is értem, hogy mi köze a frissességnek az élve zsigereléshez.

2011.04.28. 10:25:51

Nekem apám azt tanította, a kés nyelével húzok egyet a hal fejére, hogy csendesedjen el egyszer, csak utána boncolom. Igaz, az nem angolna volt...:)

Stabilo 2011.04.28. 10:29:55

Mi ebben a jó?
Én úgy gondolom, hogy ilyet elsősorban a beteg lelkületű emberek tesznek.
Nem tudnám megtenni és nem is tudna senki rávenni, hogy megtegyem.

movhu 2011.04.28. 10:32:19

@randomgenerator: Plusz ez után érdemes egy szúrással nyitni a fej mögötti gerincrészbe.

Az állatkínzásnak értelme nyilván nincs, de azért megjegyezném, hogy a boltban kapható hústermékekhez az állatok nem önként adják a testüket, amit sokan elfelejtenek. És bizony a legtöbb állat megölése ennél sokkal szörnyűbb videókat szülne, mégis megesszük őket.

indapass2009 2011.04.28. 10:34:04

Ez miért lenne állatkínzás? Vagy az is állatkínzás ha egy cápa darabokra szaggatja az angolnát? Bőrtönbe az összes ragadozóval.

CJKrisz 2011.04.28. 10:34:09

Szerintem tessék megnézni egy természetfilmet arról, hogy miképpen vadásznak és esznek a hiénák. A hiéna nem fojtja meg az áldozatát, mint pl. az oroszlán. Az elejtett vad még javában él, amikor 6-8 hiéna már zabálja a zsigereit. Akkor most gecik a hiénák is? Ha nem, akkor az ember - mint a Föld igen változatos élővilágának egyik faja - miért lenne az?

Savior 2011.04.28. 10:36:39

Kezd "érdekes" lenni ez a blog, állatkínzással (tényleg, miért nem lehet előtte fejbevágni?), bálnaevéssel. Szerintem azért vannak határok, amiket nem biztos, hogy érdemes átlépni.

@CJKrisz: na de a hiéna nem is kommentel a blogra, nem? :)

Fék_Emil 2011.04.28. 10:37:16

Nem biztos, hogy minden állatkínzás, ami annak látszik. Az angolna feje még órákkal azután is tátog, hogy levágták a fejéről, sőt, még a szíve is sokáig ver kivágva. Ennek is átvágták már a gerincét, ergo a fájdalom nem jut el az agyába. Szívós egy dög, de tényleg finom a húsa. Sokkal inkább a félig megnyúzott és élve megsütött halak a megkínzottak.

Vad.Korte (törölt) 2011.04.28. 10:39:50

Biztosan él ez? Nem csak az idegrendszer játéka? Én se értem, hogyan lehet élő, mikor a fejébe belaraktak egy kisebb kést, a beleit kivették, stb. Igen, egy fejbekólintás humánusabb lenne.

2011.04.28. 10:40:43

@indapass2009: Mert elsatnyulva ülnek szegények a képernyő előtt és a húst már csak nejlonba csomagolva látják max.
Hazamegyek és nyakon verem a macskámat. A múltkor is játszott az egérrel, verébbel, rigóval, sáskával meg a tököm tudja még mivel. Ezt azt eltört rajtuk a játék közben aztán félig élve megette őket.

mizie 2011.04.28. 10:41:24

Ha ettől lesz jobb a hal akkor megéri. az állatok azért vannak hogy megegyük őket. megvolt a lehetőségük rá hogy fordítva legyen, de nem jött össze. shit happens

denever333333 2011.04.28. 10:41:25

A nyulat is úgy végezte ki apám, hogy a tarkójánál csapot egyet rá majd megnyúzta. S a halászléhez a halat is fejbecsapják elkábul jó esetben elpusztul és utána kezdik felbontani. S abból hány élhet még, mert ugye nem szól a hal, hogy várj még nem döglöttem meg!

Fék_Emil 2011.04.28. 10:43:00

@randomgenerator:
Bizony a kés foka a legtöbb halhoz elég, de az angolnához nem. Csak a gerincét több helyen átvágva lehet megölni, de úgy sem gyorsan. Láttam olyan horgászt, aki nem ismerte az eljárást, ezért addig csapkodta, taposta a kifogott angolnát, amíg egy tekergőző véres tócsa lett belőle. Aztán inkább elvágta a zsinórt és eldobta a szerencsétlen halat... Na AZ állatkínzás volt!

BP80 2011.04.28. 10:45:56

@indapass2009: Ezt most nagyon megaszontad oreg. Normalis ember felfogja, hogy elve felkoncolni valamit nem jo, mert faj neki. Ezert is vagyunk masok, mint egy capa, nem csak azert, mert tudod hasznalni a szamitogepet. Tudod, a kutyak dugnak is az utcan mindenki elott, mert odaszarnak a lampaoszlop tovebe, ugyhogy siess, csinald te is!

Darkcomet 2011.04.28. 11:00:28

Nem tudom, mi ez az álszenteskedés. Mi, itt Európában a csigát, rákot élve főzzük, készítjük el, kagylót élve fogyasztjuk. A horgászok jó része a törpeharcsa megpucolását azzal könnyíti meg, hogy erősen sós vízbe dobálja élve a halakat, amelyek egymásról dörzsölik le a kültakarót (bőrt?). És sorolhatnám még.

fulldilettáns 2011.04.28. 11:05:06

csak hogy világos legyen: az angolna érzékelői a farokrészben és nem a fejben vannak! de tény hogy miután már minden zsigere ki van szedve és feje sincs még akkor is mozgatják az idegek.
ha arra várnának, hogy mozdulatlanná "haljon meg" akkor meg kéne várni amig a húsa rohadni kezd

tééényleg? 2011.04.28. 11:15:40

Fúúúj meg fúúúúj, meg ja de nem humánus :) Kit érdekel? :D Az csak egy hal. Biztos finoman megcsinálják. Nem kéne ennyire finnyásnak lenni, miközben minden egyes kommentelő napi 200 liter tiszta vizet használ fürdésre és tisztításra, miközben máshol szomjan halnak a világban és pusztulnak a fák mert autóval meg busszal jár dolgozni, ahol egész nap ég a villany... stb. És azért ne hasonlítsunk már egy halat egy emberhez. Az állatvilág csúcsragadozói vagyunk, egész létünk a Földön erről szól. Amíg a természet hagyja... Szóval finom lehet. Én megenném, sőt meg is csinálnám, ha elmondanák miért kell így csinálni...

midnight coder 2011.04.28. 11:20:18

@CJKrisz: Az oroszlánok sem sokkal humánusabbak. Gyakran még vígan él a bivaly miközben már huzogatják kifelé a beleit. Általában ha a ragadozó méretben kisebb mint az áldozat, akkor ez utóbbira elég csúf kínhalál vár. És ez nagyjából minden ragadozóra igaz - nélkülük viszont aligha létezhetne élet a földön.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.04.28. 11:39:16

nagy jólétben élő, unatkozó emberek vetemednek ekkora hülyeségre és szemétségre

2011.04.28. 11:47:11

@endike: A fenét, ez a természet. Az nem vetemedik rá, aki eltunyult, unatkozó balfék és húst csak a tecsó polcain lát tálcára csomagolva.
Nem, leütni sem azért ütik le a halat, nyulat meg a többit, mert az humánus, hanem mert szar úgy pucolni, hogy mozog közben.

Kuruttya 2011.04.28. 11:53:05

Aki szerint ez állatkínzás, az semmiképpen ne menjen biológia szakra az ELTE-re. Ott ugyanis tanóra keretében kell állatokat élve boncolni minden hallgatónak.

Thresher 2011.04.28. 11:55:25

Nem szép látvány, ahogy a csirke/sertés torkának elvágása és kivéreztetése. Csak ugye a szomszéd kertje baszodjon meg.

Kúrtafarkú 2011.04.28. 11:57:44

Az a gyerek mit keres ott??
Idióták.

2011.04.28. 12:00:46

@Kúrtafarkú: Tanulja esetleg? Miért ne lehetne ott?

Thresher 2011.04.28. 12:01:08

Amúgy meg nem köteles senki megérteni, hogy egyesek mit tartanak finomnak.

Magyarázd el az amerikainak, hogy a disznó vékonybelét kimossuk, majd darált hússal megtöltjük.
Magyarázd el a kínainak, hogy megfejjük a tehenet, és hagyjuk a tejet megrohadni, megpenészedni.
Magyaráz el a zsidónak/muzulmának, hogy a sertés tarja kurva finom.

És akkor magyarázd el a magyarnak, hogy a szalontüdő agyvelővel egy nagyon finom MAGYAR étel...

IIsten 2011.04.28. 12:01:19

és az mennyire kÍnzás amikor a még élő répát kitépik a földből, elevenen megnyúzzák és még mindig élve vagy beteszik forró vÍzbe vagy elrágcsálják. a szőlőtőkéről elevenen letépett szőlőszem esetéről ne is beszéljünk.

egye meg mindenki saját magát. azzal nem árt senkinek és semminek

mangorlo 2011.04.28. 12:01:22

szerintem ne együnk húst mert az is öléssel jár, egyszer nézzetek meg egy vágóhidat mi folyik ott

de a növények is éreznek olyat se együnk

dögöljünk meg

Kuruttya 2011.04.28. 12:03:17

@Kúrtafarkú: hogyhogy mit? Tanul. Talán nagykorában szakács akar lenni ő is, és most nézi a nagyokat hogy kell angolnát előkészíteni. Én is néztem anyukámat kiskoromban, nem tudom mi ezen a meglepő.

[c] 2011.04.28. 12:16:41

@CJKrisz: Ez olyan, mint a "ha a politikusok lopnak, akkor nekem is szabad". Az rendben van, hogy táplálkozás céljából ölünk, de kötelességünk (lenne) elkerülni a _fölösleges_ fájdalomokozást.

[c] 2011.04.28. 12:19:31

@C16SE: "Mert elsatnyulva ülnek szegények a képernyő előtt és a húst már csak nejlonba csomagolva látják max. "

Mert te bezzeg levadászod magadnak egy szál késsel, ugyebár. Állítkínzás az, amikor fölöslegesen fájdalmat okozunk. A cápa úgy öl, ahogy tud. Mi viszont többféleképpen is tudunk, és a kezünkben az eszköz a szenvedések csökkentésére.

dzsedi 2011.04.28. 12:28:37

álatkinzás a túróóót. a vasárnap pucolt kárász még bél nékül is rángatózott mielőtt fater lefagyasztotta. ennek az angolnának is át van szúrva a feje. szerintem már hulla csak az ideg rángatja. amúgy a nagyfater azt tanított, hogy az angonát nyúzni kell. mégpedig ugy hogy dróttal fel kell kötni a fejénél, körbevágni a bőrit, kombinált fogoval megfogni és lerántani, majd levágni a fejét.

Pierr Kardán 2011.04.28. 12:29:24

Az, hogy egy állat hogyan jut el a kapirgáló/röfögő állapotból a főtt/sült állapotba, az csak a 80-as években, vagy az után született emberkék számára megrázó. Az ez előtt születettek gyerekkorukban még símán átélték a disznóvágást, a csirke levágását, a nyúl fejbevágást. Nekik az se újdonság, hogy a tyúk levágott fejjel lazán elsétál, a disznó felbontás közben még gyengén rángatózik, stb. stb.

Ha az ember nem evett volna húst az evolúció során, akkor most miránk vadászna a bolygó ura...

[c] 2011.04.28. 12:29:26

@C16SE: Fasság. Még nem vágtam csirkét, de lelkiismeret-furdalás nélkül megtenném, ha lennének csirkéim. A különbség köztünk az, hogy én nem szarom le, hogy fáj-e neki - tarts bár emiatt elpuhultnak, ezt meg én szarom le -, hanem igyekeznék a saját igényeimet (értsd: táplálkozás) úgy kielégíteni, hogy azzal minél kevesebb szenvedést okozzak az "áldozatomnak".
Persze ki is belezhetném a csirkét élve, mert én vagyok a kibaszottul felsőbbrendű csúcsragadozó, de nem teszem, mert vannak eszközeim a szenvedés csökkentésére - egy éles kés vagy kisbalta a nyakra.

dzsedi 2011.04.28. 12:29:51

@Thresher: a velőt most meg is kívántam. mindjárt rendelek eggyet.

dzsedi 2011.04.28. 12:32:43

@antiszociális exlúzer: a csírkét bontás előtt forrázni kell, hogy legyűjjön a tolla(nem az amivel aláírsz), kissé büdös de már halott állattal célszerű csinálni, mert elfut. nagyfaternak volt a tuti taktikálya, légpuskával fejbe lőtte, elkébult, fej le forrázás, bontás, leves.

[c] 2011.04.28. 12:34:15

@Pierr Kardán: Nem néztem meg a videót, szóval lehet, hogy pusztán idegi reakció a mozgás, és a hal már nem él, tehát csak általánosságban jegyzem meg, hogy a csirke lenyakazása, a nyúl fejbevágása nem azonos az élvebelezéssel-élvedarabolással (utóbbira biztosan létezik példa, még ha a fenti nem is az). Éppen mostanában mesélt apám a családi disznóvágásokról - a lényeg az, hogy gyorsan csinálták, nem hagyták fölöslegesen szenvedni az állatot.

dzsedi 2011.04.28. 12:34:17

@dzsedi: és akkor még mesélhetnék a törpeharcsa tisztításáról is, na az aztán az állatkínzás.

2011.04.28. 12:37:18

@antiszociális exlúzer: Nagyon hasonlóan tisztítom meg az angolnát. Kifogom, megtisztítom és pont nem érdekel. A végén meg jóízűen megeszem. Legyetek csak puhányok, csak kötelező ne legyen.

dzsedi 2011.04.28. 12:38:25

@Pierr Kardán: csak hogy kötekedjek a nyulat, nem fejbe hanem tarkón kell vágni, hogy törjön a gerince, és utána lehet nyúzni. ha nem sikerül, nagyon sikít nyúzás közben olyankor célszerú még ráverni.

2011.04.28. 12:39:51

@antiszociális exlúzer: Na igen, ha lenne, de nincs. Így aztán fogalmad sincs csak szövegelsz róla. Ha csinálnád tudnád mennyire nem számít. Az elsőnél még igen, talán a másodiknál is. Aztán pont nem. A számítógép mellől ilyen borzalmas ez (már akinek).

2011.04.28. 12:45:32

@antiszociális exlúzer: Majd kérdezz rá, hogy miért is csinálták a disznóvágást úgy ahogy. Főleg arra a részre mikor elvéreztették az állatot, ahelyett, hogy a szívébe döftek volna. Az is geci jó lehetett a disznónak amikor elfolyt a vére. Az is eltartott odáig, míg ezt az angolnát kibelezték. Mert úgy volt a jó a csúcsragadózónak, nem elvi okokból.

[c] 2011.04.28. 12:52:09

@C16SE: Nekem valóban nincs, viszont szinte az összes családtagomnak volt némi köze hozzá. Nagyapám igazi alföldi tanyasi gyerek volt, tartottak mindenféle haszonállatot, nagyanyámék is tartottak és vágtak tyúkokat, mégsem tapasztaltam egyiküknél sem ezt a leszarom-mentalitást, sőt. Nyilván ők is puhányok voltak, muhaha.

"Legyetek csak puhányok, csak kötelező ne legyen."

Eszedbe ne jusson fájdalomcsillapítót kérni az orvosnál, hát ha ükapáink kibírták, hogy anélkül vagdosták le a lábukat, ha kellett, akkor mi is kibírjuk, nem?

J.Wolfram 2011.04.28. 12:53:32

nem hinném, hogy élne az angolna, a feje át van szúrva, annál rögzítették a deszkára. az angolna amúgy nagyon primitív állat, a mozgását gerincvelői reflexek irányítják, tehát levágott fejjel is hosszú ideig mozog, tekereg. sőt a fém az idegekhez érve újabb elektromos impulzust indít el, ami mozgást eredményez.

az agyonvert, kibelezett, lefejezett ponty is rándul egyet (csap a farkával) szeletelés közben, amikor a kés a gerincvelőhöz ér. legalábbis a friss.

ez valahol az élet rendje, a nagy hal megeszi a kisebbet, a ragadozó a növényevőt (egyébként ők is
élve eszik meg sokszor, erre van az adrenalin az áldozatban, ami megszünteti a fájdalmat, és egyben édessé, puhává teszi a húst. "mindkét fél örömére").

akinek nem tetszik, mehet panaszra a Teremtőhöz, természethez, kinek mi tetszik. aki meg a tudatával túllépett ezen, és vegetáriánus, esetleg csak fénnyel táplálkozik, az irigylésre méltó. előbb utóbb mi is elérjük, meglátjátok. de addig is valamit enni kell...

M11an 2011.04.28. 12:59:49

@J.Wolfram:

Ezek nem láttak még közelről halat... Pláne nem pucoltak, csak az iglo halrudacskák mennek.

2011.04.28. 13:03:46

@antiszociális exlúzer: Na majd kérdezz rá náluk, hogy mi volt a cél? Az, hogy ne szenvedjen az állat, vagy az, hogy a lehető legjobban lehessen vele dolgozni, és a hús a lehető legkevésbé sérüljön, legjobban felhasználható legyen? De őszintén mondják meg. Aztán térjünk erre vissza.

2011.04.28. 13:04:43

@M11an: Na ja, bölcsészek nagy csodálkozó szemeit látom magam előtt amikor nézik a videót.:)

Mad Mind 2011.04.28. 13:13:19

Mi a baj ezzel? A csirkét is le kell vágni mielőtt megeszed, és a nagymamám se napokkal előtte ölte le a csirkét, hanem reggel, azt amit meg akart csinálni.

G. Wolf 2011.04.28. 13:34:28

Szerintem a legfontosabb hogy minél kevesebb fájdalmat okozzunk az állatnak.

Azt nem tom eldönteni, hogy éle-e még, vagy már nem az angolna. De azért tucatjával vannak olyan videók youtubon is ahol még élő állatokat nyúznak meg és úgy készítik el - nah ez az állatkínzás.

Nem az a gond hogy húst eszik az ember, hanem hogy miképp jut hozzá, mennyi fájdalmat okozva annak a szerencsételennek aki pechjére élelem állatnak született.

Varjúdombi mesék 2011.04.28. 13:51:07

Most mostam kezet pisilés után,ezzel milliónyi ártatlan érző baktériumot elpusztítva.Majd ettem lekaszált gabonából készített müzlit,amely miattam halt meg.Teát is ittam,holott tudom,hogy a teaültetvények helyén régen elefánt legelt,cerkófmajom éldegélt.
Mit tettem?Én gyilkos!!!

rocky_ramone 2011.04.28. 13:51:28

@indapass2009: Ez az érvelés akkor lenne elfogadható, ha az ember azonos szellemi szinten lenne a cápával. De mivel - többnyire - felette áll szellemileg, tudnia kell, hogy a fent látható eljárással felesleges szenvedést okoz egy állatnak. Arról nem is beszélve, hogy milliónyi példa igazolja: az ember képes hús nélkül élni.

marand22 2011.04.28. 13:52:34

"Legjobb azonnal az angolnát megölni, amely úgy történik, hogy a farok részét erősen odacsapjuk valamilyen kemény tárgyhoz, itt vannak a hal főbb idegrendszeri szervei..."

"Jobb ennél, ha rögtön megöljük. Ezt is könnyebb azonban mondani, mint megtenni. Legcélszerûbb kemény ütést mérni a feje alsó részére, majd keresztülvágni a hátgerincét: a feje mögött és a farok közelében, a nagy példányokét a középtájon is."

marand22 2011.04.28. 13:53:53

"Az angolna ínyencfalata a halikra. Igen szívesen keresi fel a pontyok ivóhelyeit, ahol nem egyszer kerülnek varsába olyan angolnák, amelyek degeszre ették magukat ikrával. A kaviár iránti gyöngéjük miatt az angolnák arra is vetemednek, hogy elhullott halakból rágják ki az ikrát.
Az angolnának ezt a tulajdonságát a halászok is jól ismerik. Walter szerint az angolnák különösen a lazacot, a tokot és bizonyos heringféléket támadnak meg. Az angolnák a horogra került vagy a hálóba akadt állatok ivarnyílásán át hatolnak be, mindenekelőtt az ikrájukat falják fel, majd a belső szervekre is rákerül a sor."

VilMarci 2011.04.28. 13:56:42

Az angolna lehet, hogy már halott, de a homárt pl élve dobják a forró vízbe. Ott mászkál az étterem akváriumában összekötözött ollóval, általában a vendég választja ki, kihalásszák, és pár perc múlva már hozzák is.
De majd jön mindjárt wmiki és megmondja a tutit.

dzsedi 2011.04.28. 13:57:00

@rocky_ramone: képes persze hogy képes, de mit az az élet szaftos malac és jó bor nélkül.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.04.28. 13:59:15

Ez csak egy buta hal, fityfenét érez, nem ám fájdalmat! Az állatokat pedig azért szokták gyorsan kinyírni, mert így a legpraktikusabb, illetve a legkisebb a balesetveszély.

dzsedi 2011.04.28. 13:59:15

@VilMarci: csak elmondom, hogy kell tisztítani a törpeharcsát. élve beteszed vajlingba mondjuk huszad magával, lesózod ott hagyod egy negyed órát aztán leforrázod, majd átmosod hideg vízzel, kibelezed, megmosod és lehet sütni.

rocky_ramone 2011.04.28. 14:00:08

@dzsedi: Ha szaftos malac lennél, lehet, hogy átértékelnéd ezt a kijelentést. (Jó bor nélkül amúgy semmit.)

Rocky 2011.04.28. 14:07:28

Az életben nem láttatok még angolnát közelről!
Főleg nem fogtatok!
Nem lehet megölni, csak nagyon nehezen.
Ha levágod a fejét, még simán elúszik, vergődik jó ideig.

dzsedi 2011.04.28. 14:11:58

@dzsedi: @rocky_ramone: a malacnak az a foglakozása hogy kaja legyen. nekem ha malac lennék mégha nem is tudnék róla is az lenne.

denever333333 2011.04.28. 14:19:08

G. Wolf: Ez hülyeség a haszonállat nem pechjére született élelemnek hanem az ember akarta így! ő tenyészti, nyilvánvaló az áltatott minél jobb körülmények közt kell tartani mert akkor lesz jó a húsa, és ha lehet nem kell szenvedtetni leöléskor!

J.Wolfram 2011.04.28. 14:44:21

érdekes kérdés ez, hogy jó szakma-e tápláléknak lenni...

a táplálékláncnak megvan a logikája: a ragadozók a gyenge, sérült, beteg állatokat vadásszák le elsősorban, ezzel is kiszelektálva a rossz géneket, tovább javítva a faj génállományát. (a ragadozók selejtes génjeit meg saját maguk szelektálják ki, az ilyenek egyszerűen éhen halnak.) sőt a ragadozók fenntartják az egyensúlyt, megakadályozzák a faj túlszaporodását. egy területről, ha kiirtják pl. a rókákat, elszaporodnak a nyulak, akik lerabolják a növényzetet. a nagy tömeg miatt beltenyészet is kialakul, leromlik az állomány, betegségek, éhhalál tizedeli őket. tehát ha egyéni szinten áldozatnak, vagy ételnek lenni nem is kifizetődő, közösségi szinten (a faj szempontjából) mindenképp előnyökkel jár.

az ölésnek is van egyfajta etikája. a gazda még tisztelte az állatot amit nevelt, szerette, megtisztelte halálában is. ez a nagyüzemi, vágóhídi iparszerű mészárlásnál már nyomokban sincs meg. de szükség van erre is, mivel olyan embertömeget kell ellátni élelemmel, ami másként nem lenne lehetséges. egyéb csúcsragadozó híjján az ember szaporodott túl, nincs meg benne sem az ösztön (mint a természeti népekben), sem a intellektuális felismerés, hogy hogyan tudna egyensúlyban élni a környezetével.

Be Veg! Save the Planet 2011.05.08. 22:04:43

Minden embernek nevezett lény szellemileg, és érzelmileg retaldált, aki hozzájárul bármelyik érző lény megöléséhez, megevéséhez! Nem neveztetik embernek a mai korban!

thepret · http://teneriferepulojegys.hu/ 2011.05.28. 15:26:35

Én anno fogtam jó sokat a Balatonból, nagyon szÍvós egy dög, csak újság papÍrral tudod megfogni ha él!
süti beállítások módosítása