A tavaszi időjárás szerencsére kedvez az éttermeknek, és ezen keresztül a vendégeknek is. Az utóbbi napokban komoly adat- és információgyűjtést folytattam, azaz ettem és ittam, néhány nagyon jó helyen, ezekről következik egy kis ajánló és képriport. (címek és linkek a poszt alján)
A Borkonyhában /update/ ugyan sajnos nincs május 1-től van terasz, de a Bazilika környékére sétálva érkezve és távozva azért jócskán lehet élvezni a jó időt és a meglepően kellemesre sikerült új sétálóutcákat. A hely pedig kiváló, izgalmas, erőteljes ízű ételek, gusztusosan tálalva, komoly adagok, és - a hely nevéhez méltó módon - óriási borválaszték. Az utóbbi hónapok egyik legkellemesebb meglepetése.
Maradjunk a környéken: az Osteria Numero Undici (volt: BOB) konyhája (és enteriőrje) is figyelmet érdemel, Olaszország különböző tájegységeiről találunk fogásokat az étlapon, köztük például a kiváló szicíliai borjút mazsolával, fenyőmaggal sütve, de mára a legfontosabb, hogy a múlt héten elkezdték népszerűsíteni az olaszok talán legnagyobb találmányát, az aperitivót! Ennek lényege, hogy már a vacsora előtt, akár munka után közvetlenül nekilátva, összegyűlnek és szolid iszogatásba kezdenek, apró finomságokkal kísérve. Az iszogatás tárgya lehet bor is, de az igazán emblematikus aperitivo ital az Aperol Spritz (Aperol, prosecco/pezsgő/fehérbor, szóda, narancsszelet, jégkockák), ami egy fantasztikus tavaszi-nyári frissítő ital. És a péntek különösen kedvez ennek a szórakozásnak, az aperitivo után el lehet menni még vacsorázni bárhova vagy akár bulizássá is fajulhat, de a lényeg, hogy még délután kezdődik. És persze a terasz is használható, ami egy nagyon kellemes téren található.
(ez az egy kép csak illusztráció, sajnos nem csináltam fotót a helyszínen)
Hamarosan folytatom, ezúttal néhány budai jó hellyel!
Borkonyha
V., Sas u. 3.
www.borkonyha.hu
Osteria Numero Undici
V., Sas u. 11.
Aperol Spritz
facebook.com/AperolSpritz
Aperitivo
facebook.com/AperitivoBudapest