Három csillagos ebéd Paul Bocuse-nél: a Bresse-i csirke (videóval)
2011. január 31. írta: világevő

Három csillagos ebéd Paul Bocuse-nél: a Bresse-i csirke (videóval)

A lyoni és francia csúcsszínvonalú gasztronómia atyjáról, Paul Bocuse-ről már annyi helyen elmondtak minden fontosat (még én is pár dolgot, és hamarosan összeállítok róla egy nagyobb videót is), hogy ezzel nem is húzom az időt. A lényeg, hogy az élő (85 éves lesz február elején, a születésnapi gálavacsorájáról is beszámolok majd) legenda Lyon egyetlen 3 Michelin-csillagos éttermét viszi, szakmabeliek szerint ebben nagy szerepe van kultstátuszának is.

granturizmó!: IMG 9944

Mármint nem abban, hogy 3 csillagja van, hanem abban, hogy más nem kaphat hármat. Hogy ez igaz-e, azt nem tudom, minden esetre harmadik lyoni gasztrotúrám során éppen ideje volt már ellátogatnom a L'Auberge du Pont de Collonges-ba.

granturizmó!: IMG 9954

Feltettem egy kvízkérdést a fotó alapján, amire meg is érkezett a helyes válasz nagy örömömre.

A képen a klasszikus Bocuse-menü negyedik fogása, a Bresse-i csirke hólyagban, vagy franciául: Volaille de Bresse en Vessie "Mére Fillioux" látható. A nevében szereplő Mére Fillioux az egyik híres lyoni nőszakácsra utal, Fillioux anya a lyoni anyák egyik legfontosabb képviselője, íme:

A hólyag nem tévedés, a klasszikus fogás nem sütőzacskóban, hanem sertés húgyhólyagban készül. A fekete foltok pedig természetesen nem betegségre utaló jelek, még csak nem is félgyász jelei, ahogy a franciák tréfálkoznak az étellel, hanem a csirke bőre alá tömött fekete szarvasgomba szeletkéknek köszönhetők.

granturizmó!: IMG 0267

A tálalás az asztalnál történik, a fogás minimum két személyre készül, az alapanyag a világhírű Bresse-i csirke, ami árában a legjobb bélszínekkel vetekszik, és főbenjáró bűnnek számít, ha valaki nem egészben készíti el.

granturizmó!: IMG 0270

Bresse Lyontól nem messze található, ott gyarapodnak a csirkék, persze szabadságban, boldogságban, kék lábaikon szaladgálva. A csirkéhez hasonlóan világhírű, a molekuláris gasztronómia egyik élharcosának számító, Heston Blumenthal is óriási rajongója, a tökéletes ételek felkutatása során a legjobb csirkének kiáltotta ki.

Maga a hús, szaftos, kellően zsíros, persze a bőségesen locsolt tejszínes szósz még inkább nehézzé teszi, különösen mivel egy sokfogásos menü vége felé kapom, és a korábbi fogások sem spóroltak a vajjal, illetve tejszínnel...

granturizmó!: IMG 0301

Az étterem is megérdemel egy külön posztot, kissé Disneylandes a dizájn, na meg nem sok olyan tárgy vagy falfelület van, ahol ne lenne legalább egy Bocuse monogram, vagy - ha kifér - egy életnagyságú festmény. És persze a többi fogás között is bőven akad még ikonikus jelentőségű, ezek is sorra kerülnek hamarosan, és a konyhába is sikerült bejutnom, ott is készítettem rengeteg fotót és videót.

granturizmó!: IMG 0287


L'Auberge du Pont de Collonges
http://www.bocuse.fr/

Íme a tálalás:

Bocuse d'Or 2011 a Világevőn. És a Facebookon, csatlakozz!

granturizmó!: IMG 5142

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr872609322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fogash 2011.01.31. 08:58:44

pont tegnap este volt Heston a paprika tv-ben ezzel a csirkéjével. Vicces volt, hogy Bresse-ben a benzinkúton is ilyen csirkét adtak grillezve (mondjuk 10 euro volt 1/4 madár).

A képen látható csirke nekem nem tetszik, mert nyúlós a bőre, nem ropogós. Igaz, az se tetszett, ahogy HB ropogtatta a bőrét az ő verziójának (serpenyőben, forgatva.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.31. 09:48:41

Tejszínnel minden finom~ Még a csirke is.. :D

captainbaluco · www.cbalu.com 2011.01.31. 10:20:44

a bal oldali pincer viszont kezdo. rettento randan bontja a csirket. ilyen helyen?!?!?!

BraviaBoy 2011.01.31. 11:04:33

Nézegettem az étterem honlapját, az egész Grande Tradition menüt végigetted, Világevő?
Nekem amúgy ez a bresse-i csirke nem szimpi, talán a hólyag miatt, de biztos finom lehetett.

Amúgy, ha azt nézzük, hogy itthon például milyen árai vannak mondjuk a Costesnek és a Nobunak, ehhez képest a 220 EUR-s menü nem is olyan vészes Bocuse-nál, nem is gondoltam volna...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.01.31. 11:13:02

@BraviaBoy: igen, azt ettem végig.
Nekem se ez volt életem legjobbja, de izgalmas volt, na meg történelmi jelentősége van, szóval élmények azért különleges volt. A hólyag meg nem gusztustalan élőben, inkább csak egy organikus sütőzacskó.

badabing 2011.01.31. 13:24:05

Nem igazán szépen van tálalva. Ilyen helyen lehet így?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.01.31. 13:43:03

@badabing: az nekem is meglepő volt, egy másik emblematikus fogás, a fekete szarvasgomba-leves edénye meg nem volt teljesen tiszta. megengedhetik maguknak, úgy tűnik, persze ettől még nem előny...

Lille havfrue 2011.01.31. 14:14:48

A bresse-i csirkét azért futtatták fel a franciák, mert a francia trikolórt testesíti meg- t.i. vörös a taréja, fehér a tolla és kék a lába. Bárcsak a magyarok tanulnànak gasztro-marketinget a franciáktól!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.01.31. 14:17:14

@Lille havfrue: igen, már csak egy zöld lábú csirke kellene hozzá! :)

azattila 2011.01.31. 14:54:45

@Lille havfrue: @világevő: Van már egy narancssárga kiskakasunk! Az is valami... :)

Torrente I. 2011.01.31. 14:56:43

@világevő: ha elég sokáig hagyod kint a csirkét szépen zöldül!

Lille havfrue 2011.02.01. 16:48:59

@világevő: Nem pont a három színű csirkére gondoltam, hanem a különböző helyekhez köthető speciális ételekre v. alapanyagokra, amelyek rangot és minőséget jelentenek: pl. cancale-i osztriga, nem tudom honnan való békacomb, szinte minden tájegység a saját sajtjára esküszik, stb. Valami ilyesmit tudnék idehaza is elképzelni, nem pedig a hajdúbagosi káposztanapokat vagy ilyeneket...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.02.01. 17:27:46

@Lille havfrue: értem, persze a trikolor-csirke sem lenne rossz szimbólum. vagy a makkoltatott, ridegtartásos mangalica, stb...
de éppen a minőségi alapanyagellátás a hazai éttermek legnagyobb problémája.

BraviaBoy 2011.02.01. 21:25:51

@Lille havfrue: az osztriga sikeresnek tűnt a Bocuse-on varosban.blog.hu/2011/01/28/nagyot_szolt_a_bocuse_d_oron_a_magyar_kaviar

Erről mi a véleményed, Világevő?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.02.01. 21:32:01

@BraviaBoy: kóstoltam már korábban itthon is, most kint is, fotóztam is, írok is majd róla!
szuper jó egyébként és örülök is neki.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.02.01. 23:18:04

@BraviaBoy: ja és gondolom csak elírás volt, de nem osztriga, hanem kaviár

BraviaBoy 2011.02.02. 11:45:56

@világevő: Persze kaviárra gondoltam.... :) Csak az előző hozzászólásban osztriga volt és amiatt tévesztettem, de köszi a kiigazítást! :)

Viner Spicli 2014.01.29. 10:52:55

A szervizt nem nagyon vitték túlzásba... Fura egy ügy, egy 3*-os helyen!
süti beállítások módosítása