Nehogy félreértés legyen: Stefan Gebhardt, a Chateau Visz séfje, egy rendkívül szimpatikus és kedves fiatalember, akivel személyesen is jóban vagyok, és a Viszben végzett munkáját is nagyra becsülöm. De nem a Visz az ország legjobb étterme.
Még akkor sem, ha - nem budapesti lévén - nem kaphatnak Michelin-csillagot és nem pontozza őket a Gault Millau sem, hiszen mindkét nemzetközi étteremkalauz csakis a fővárosi éttermekkel foglalkozik.
Tagja vagyok a társadalmi zsűrinek, ami egy nagyon jó intézmény, csak egy baja van: nem feltétlenül a legjobbat a díjazza. Kicsit olyan ez, mint amikor a sakknagymester Kaszparov játszott a "világ" ellen, a világ következő lépését az interneten lehetett megszavazni, amire a legtöbben szavaztak, azt lépte a világ. Azaz soha nem a legjobb lépést lépte, hiába volt esetleg a felvetett lehetőségek között ott akár több zseniális lépés is, az átlag nyert, amit a tömeg választott. (Persze a Chateu Visz nem átlagos, nem itt van a párhuzam, abszolút átlag feletti, nagyon jó étterem!)
Van viszont ebben az országban egy étterem, az első és - jelenleg - egyetlen hazai Michelin-csillagos, amit ugyanabban az évben (2010.) a Gault Millau is 17 pontra értékelt, amivel az egész régió egyik legjobb étterme. És egyben az ország legjobb étterme is. A Costes.
Nem amiatt az ország legjobb étterme a Costes, mert nagyra értékelik a nemzetközi étteremkalauzok. Azok alapján nem is összevethető a kettő, az ismert technikai okok miatt. (arra még sokáig hiába várunk, hogy akár a Michelin, akár a gault Millau az egész országot értékelő önálló kiadványt készítsen, és ne csak egy-egy átfogóbb kötetben térjen ki a kizárólag budapesti éttermekre) Hanem azért, mert fantasztikus minőségű alapanyagokból, hatalmas kreativitással, szenzációs ételeket készít a Miguel Vieira vezette csapat. Napról-napra, hetente öt napon át. Előzetes bejelentkezés nélkül is!
Nem akarok ünneprontó sem lenni, nem is hiszem, hogy el lehet rontani az örömüket egy különvéleménnyel. Megérdemlik az ünneplést, nagyon jó munkát végeznek. Igazából a legjobb az lenne, ha mindenki magának alkotna véleményt és kipróbálná mindkét éttermet. Meg még sok másikat is.