Szakmán kívüliek talán kevesen tudják, hogy van egy olyan szakácsverseny, ami lebonyolítási rendjében és jelentőségében is leginkább egy focivébéhez hasonlít. A Bocuse d'Or, azaz (Paul) Bocuse aranya a szakácspápáról, az élő legendáról, a lyoni séfről kapta a nevét, akit nemes egyszerűséggel a modern francia konyha alapítójának is neveznek és az egész világon igazi sztár, a szó jó értelmében.
Mellettem így néz ki:
Minden ország egy embert nevezhet, akit egy saját selejtezőversenyen választanak ki. Ők indulhatnak a kontinensviadalon, az európai selejtezőt Genfben rendezték tavaly, a magyar versenyző, Kostyál Gábor sajnos nem jutott tovább. Jövő héten Lyonban rendezik meg a világdöntőt, itt derül ki, hogy ki nyeri el Bocuse aranyát, ami tulajdonképpen az Oscar és a Golden Globe ötvözete.
A jelentősége óriási, a zsűriben csak úgy hemzsegnek a több csillagos séfek, hatalmas a felhajtás a helyszínen is, érdemes megnézni ezt a videót az amerikai szakács felkészüléséről:
Az amerikai csapat vezetője egyébként a legendás Thomas Keller, aki egyetlen amerikai séfként irányít egyszerre két három-három Michelin-csillagos éttermet is. Vele készítettem is egy interjút Genfben, ahol megfigyelőként volt jelen, ezt is közzéteszem a blogon a napokban.
Ez pedig itt a versenyre való felkészülésről szóló spanyol film trailere, A csirke, a hal és a királyrák:
Nagyon úgy néz ki, hogy el fogok jutni a mester három csillagos éttermébe is, a L'Auberge du Pont de Collonges-ba, erről is jön majd persze a részletes fényképes beszámoló, de talán még izgalmasabb lesz a "200 Michelin-csillagos vacsora", a Paul Bocuse számára a 85. születésnapja alkalmából rendezett gálavacsora, ahol 3 csillagos séfnők fognak főzni, a 200 csillag pedig a meghívott séfek díjaiból adódik össze, szóvel elég illusztris társaság lesz. És persze a versenyen is kint leszek. A következő napokban kedvcsináló előzetesek jönnek, például egy (saját) Thomas Keller interjú...
Stay tuned! (Facebookon csatlakoztál már?)