Ideje lassan „visszatérni” a kalandozások után Londonba, a belvárosi világ körüli túra végállomása mi is lehetne más, mint az angol konyha egyik dicsőséges fellegvára, a legendásan puritán St. John étterem.
A hazai éttermekben kórósan elburjánzó neobarokkos vonulat helyett itt az egyszerűségre helyezték a hangsúlyt a beltér kialakításánál és az ételeknél egyaránt. És a profizmusra. A fehérre mázolt, minden dekorációt nélkülöző falak, a papírterítők sem riasztották vissza a Michelin ítészeit attól, hogy a házias brit konyhát kínáló éttermet is csillaggal jutalmazzák fáradozásaiért. Szinte szemtelenül egyszerű konyhát visznek, Fergus Henderson jelszava „az orrtól a farokig”, azaz az állat, első sorban sertés, minden egyes részének felhasználása.
Az étlap szerint egy V betű jelzi a vegetáriánus fogásokat, ilyennek többszöri átolvasásra sem sikerült nyomára bukkanni. Ennek szellemében bele is vágok a sűrűjébe, „könnyed” tavaszias vasárnapi menüvel zárva a londoni kirándulást: előételként sült velős csont petrezselyemsalátával, főételként pedig babbal sült gödölye, azaz fiatal kecske érkezik. Mindkettő zseniális, ha angol lett volna a nagymamám, biztos az gyerekkoromat idézték volna fel a fogások, brit felmenők hiányában viszont az univerzális ízlés az, ami miatt azt gondolom, hogy ezeket az ételeket soha nem tudnám megunni. A kecske szinte leomlik a csontokról, a hozzá kínált saját sütésű kenyér pedig szintén párját ritkítja. Zárásként, ha marad még hely a gyomorban, az eccles cake kihagyhatatlan. Csak egy óriási hátránya van: hiába indulok az ötös terminálról a Heathrow-n, Gordon Ramsay reptéri kiséttermébe akkor sincs már erőm betérni.
St. John
26 St John Street
London EC1M 4AY
020 7251 0848
www.stjohnrestaurant.co.uk
Az eddigi londoni gasztrokalandok:
-Világpiac - Borough Market
-A legjobb afternoon tea
-A csillagos indiai
-Kétcsillagos ausztrál
És még mindig tart a JÁTÉK a Digilabor.net prémium fotókönyvért, ne hagyd, hogy másé legyen!