Vagy sokkal hosszabb nevén az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára felkerült végre néhány gasztronómiai tétel. Ez ugye ugyanaz a szervezet, amelyik a materiális világörökségekről is dönt. Ne reménykedjünk, nem a pörköltről vagy a tökfőzelékről van szó, hanem - először a lista történetében - nemzetek konyhái kerültek fel a listára. Konkrétan a francia és a mexikói konyhát érte az elismerés, ami szerint feltétlen megőrzésre érdemesek.
Az indoklás nem csak a konyhák jellegzetességeit hozta fel indoklásként, hanem az adott országok étkezési kultúráját is. A francia esetében például az étkezést, mint fontos pillanatok megünneplésére szolgáló, társadalmilag jelentős eseményt jelölték meg, kiemelve a gondosan kiválasztott ételeket és a folyamatosan gyarapodó receptállományt, na és a bor és étel párosításokat és a szép terítékeket.
Az egyik kedvenc francia gasztroélményem.
A mexikói konyha érdemei közül a hagyománytisztelet emelték ki, az ősi szokások és rituálék továbbélését, a hozzávalók termesztésétől az ételek elkészítéséig tartó, ősi hagyományokon alapuló folyamatokban kiteljesedve.
Vajon a magyar konyhának van esélye?
Tart még a játék, amiben dedikált Segal-szakácskönyvet nyerhetsz, ne maradj le!