[update: 18:45 a teljes lista a könyvből]
Megvolt a Gault Millau bécsi sajtótájékoztatója, miközben Budapesten az éttermesek komoly idegeskedéssel töltötték a napot, a derék osztrákok közepes poénokkal és annál kicsit jobb ételekkel húzták az időt egész este a császári palota - normális esetben közönség számára nem hozzáférhető - borospincéjében. De végül csak lett eredmény:
A 2011-es Gault Millau Ausztria étteremkalauz a tavalyihoz képest kiköszörülte a csorbát, és az akkori kalauzból fájdalmasan hiányzó éttermeket szinte mind pótolta. Maradt még egy-két apróbb furcsaság, de ez mit sem változtat a tényen, hogy átgondolt, szakmailag kifejezetten igényes munkát végeztek Budapesten is.
Nem csak Budapest, de az egész régió legmagasabb pontszámát kapta a Michelin-csillagos Costes étterem, ahol Miguel Rocha Vieira - fél éves kihagyás után visszatérve - mára már egyre izgalmasabb, a magyarországi környezet által is erősen ihletett ételekkel jelentkezik. Ez a teljesítmény a Gault Millau ítészei számára 17 pontot, azaz három szakácssapkát ért meg, ami a maximális 20 ponthoz képest is komoly teljesítmény, de a prágai és pozsonyi legjobb éttermekkel összehasonlítva külön örvendetes, hogy nem akadt még azonos pontszámú konkurens sem. Egyedül Horvátországban van (két) olyan étterem a volt szocialista országok közül, ami ilyen magas pontszámot érdemelt ki.
A budapesti élmezőny:
Costes 17 pont (3 szakácssapka)
Fausto's - Onyx 16-16 pont (2 szakácssapka)
Arcade - Babel - Pierrot 15-15 pont (2 szakácssapka)
Arany Kaviár - Déryné - Bock - Csalogány - Múzeum 14-14 pont (1 szakácssapka)
21 - Vadrózsa 13-13 pont (1 szakácssapka)
Alabárdos - Dunacorso - Robinson 12,5 pont
Baraka - Gundel - Kogart 12 pont
Kárpátia 11 pont
A MÁK nem szerepel a listában.
Kövess a Facebookon! Bejrút, London és Japán után osztrák gasztrokalandok a folytatásban, például a Gault Millau-ban 19 pontos Steirereck. Ha utazási témák érdekelnek, nézz körül a testvérblogon, a granturizmó!-n is!