Kanada a tányéron
2016. szeptember 08. írta: világevő

Kanada a tányéron

Első hallásra nem tűnik annyira izgalmasnak az észak-amerikai állam gasztronómiája, pedig van itt bőven felfedezésre váró étel és étterem!

 canada.jpg

Amit Kanadában feltétlenül meg kell kóstolni! Előbb az ételek, aztán az éttermek.

Poutine

Nem lehet elmenni mellette, egyértelműen a legkanadaibb étel, amit feltétlenül meg kell kóstolni: hasábburgonya, sajt, gravy-mártás. Nem egy fine dining fogás, de kulturális kalandként kötelező!

poutine.jpg

Nanaimo

A legkanadaibb desszert, a Nanaimo szelet. Csokiganache, vaníliakrém, törtkeksz, mi bajunk lehet?

nanaimo-bars.jpg

Bannock

Aki azt hiszi, a lángos hungarikum, ne hagyja ki a bannockot! Persze nem pont ugyanaz, például hiába keresnénk belőle sajtos-tejfölös verziót, de elkészítésében is elég jelentős különbségek vannak, mivel ez a campingezők, túrázók nagy kedvence, készítik akár bográcsban, vagy épp faszénparázson, nyársra tekerve is! És persze édesen is fogyasztják, de akár burgerbucit vagy hotdog-kiflit is helyettesíthet.

bannock.jpg

Sushipizza

Igen. Sushi. Pizza. Persze nem teljesen szó szerint, és akkor már több értelme van a dolognak és kevésbé gyanús, hogy pusztán két fantasztikus gasztronómiai kultúra lerombolásáról van szó. Ropogós rizsen tálalt nyers hal, ami azóta már elkezdett terjedni a világban, ugyanis működik.

sushipizza.jpg

Juharszirup

Bármin, bármikor. Mindenen. Minden formában és mindenféle halmazállapotban. Akár sült bacon bevonataként is.

maple.jpeg

Crush pink cream soda

Na ezt csak a hard core kísérletezőknek, maga a cream soda is eléggé rétegműfaj a szénsavas üdítők ragacsos világában, ez a példány még eggyel tovább megy, és csak Kanadában elérhető. Mondjuk - szerintem - ez nem is baj…

crush_cream_soda_355_1_1_1_1.jpg

Tim Hortons

Aki nem járt még Tim Hortons-ban, nem járt még Kanadában. A gyorséttermi kínálat jelentős részét képviselik az édességek és péksütemények a bageltől a donuton át a helyi specialitásig, a timbitig. És persze van juharszirupos donut is.

timhortons.jpg

Kraft dinner

Az otthoni vésztartalékok leghíresebbje már nem feltétlenül Kraft, sőt van, belőle gourmet-sított változat is elegánsabb sajtokkal, de a lényeg ugyanaz marad: mikróban pár perc alatt elkészíthető olvadós sajt és tészta, azaz mac&cheese.

kraftdinner.jpg

Hódfarok (Beavertail)

Kézzel nyújtott fánk, ami egy újabb tétel a sok-sok olajban sült édesség sorában, igazi helyi specialitás. Persze a biztonság kedvéért még tesznek rá pár ezer kalóriányi egyéb édességet is.

beavertail.jpg

Tej

Kanadában roppant büszék arra, hogy náluk még elérhető a valódi tej. Nem az az ipari készítmény, ami például nálunk sorakozik a polcokon, hanem valódi, hormonmentes, zacskós(!) tej!

 milk-bag-canada-2.jpg

Ezek pedig a csúcsra törő éttermek

Kezdjük a földszinten az izgalmas helyeket, aztán szép lassan haladunk majd a csúcs felé. Ezúttal nem gasztronómiai értékek, hanem a földfelszíntől való távolság szerint sorolva.

Toqué

Az ország egyik legjobb étterme a helyi kiváló alapanyagokra építi a kínálatát. Lepényhal és a tenger összes izgalmas gyümölcse ott van a kínálatban, de a kanadai erdők java is, például szarvasbélszín formájában.

toque.jpg

Lavelle

A város legszebb emberei itt csodálják meg a város legszebb épületeit erről a tetőteraszról, ahonnan fantasztikus a kilátás az egész városra, persze a CN Towerre is, de van még egy medence, egy bár és egy franciás hangulatú étterem is, komoly tengeri kínálattal. Ha valaki az egész napját itt szeretné tölteni, nem fog unatkozni. Aki pedig eljut ide, az garantáltan itt szeretné tölteni az egész napját. Az 50 méteres (keskeny) medencét ugyan főleg napozásra, strandolásra használják (nehogy tönkremenjen a smink!), de valamelyik úszóolimpikonunk biztos ki tudná őket zavarna, ha elkezdene edzeni.

firstlooklavelle10.jpg

www.chezlavelle.com

360

Azzal biztos senki se vitatkozna, hogy egy étterem sem áll a 360 fölött. Egészen addig garantált ez, amíg nem épül a CN Towernél magasabb épület a városban, a szép lassan körbe forgó étterem teljes panorámát kínál 351 méterről, és közben azért a tányérra is érdemes figyelni, ugyanis helyi alapanyagokból készülő ételekhez kanadai borok vannak párosítva. Az igazán bevállalósoknak főételként a surf&turf, a Pine Meadow farmról származó bélszín és atlanti homár, vagy a 3 szintes seafood-tál javasolt!

360restaurant.jpg

Budapestről Torontóba kötvetlen járattal október közepéig.

Aki rendelkezik kanadai tranzitvízummal, akár amerikai utazásra is használhatja Torontót az Air Canada rouge közvetlen járataival, így a pre-clearance rendszernek köszönhetően, egy előzetes vám- és útlevélvizsgálattal Torontóban elkerülhető a komoly sorban állás az USA-ba lépéskor.

Fotók: niebuhrfever, iadorefood, zomppa, phenu, ottawafamilyliving, dworkins, torontosun, cheesecloth, torontofoodtrucks, pdd, éttermek webodala.

Disclaimer: a blogposzt az Air Canadával kooperációban készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr5611686753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.08. 21:32:05

Exkollégám mamája francia kanadai. Két kézírásos receptjét őrzöm, az egyik éppen a Nanaimo Bar. A másik a Tourtiére. Valami darált hússal töltött piteszerűség.

Az a zacskós tej... az csodás

behr 2016.09.09. 07:17:19

Poutine-t csak Kelet Kanadaban esznek, a bannock Metis eredetu, a Timmy's mar amerikai kezben van. A KD-t mindenki zabalja, megha titkolja is. Kanadai edesseg meg a butter tart, ez meg finomabb. Ne hagyjuk ki az indian fustolt lazacot es a montreali fustolt hust sem, ami a pastramihoz hasonlo.

Jozsef Banicz 2016.09.13. 09:45:31

Kanada regi nagy kedvencem. Torontoba mindig szivessen trunk vissza kedvesemel. A 360 eterem mindig csodas kilatas es kivallo etelekkel var vissza.
süti beállítások módosítása