Nagyon szeretem az olasz kávékultúrát is, sőt, a budapestiben is sok az izgalom, de az Ausztráliában tapasztaltak még úgy is megleptek, hogy azért sejtettem, hogy mire számíthatok.
Sydney-ben is voltak komoly helyek, de az meglepett, hogy amíg Európában a legtöbb 'haladó' csúcsétteremben a kávé is igyekszik újhullámos lenni (pl: french press, chemex és egyéb eszközök), addig ott még az olyan helyeken is, ahol amúgy például a borokban tartották a lépést a legújabb (nem feltétlenül értelmes) trendekkel, alapvetően csak espresso-alapú kávékat kínáltak.
De Melbourne egészen durva, tényleg tele van kávézókkal és éttermekkel minden, és ráadásul a helyek tele vannak vendégekkel is, mindenki úgy fogyaszt, mintha nem lenne holnap, a legjobb kávézók, büfék, éttermek előtt komoly sorok várnak a bejutásra. A specialty (= új hullámos) kávézók számát talán csak a specialty kávézókról szóló toplisták száma haladja meg. Elég sokat végigjártam közülük, és csalódás sehol sem ért, tényleg nagyon profik, de annak nem lenne sok értelme, ha megpróbálnám őket rangsorolni, ezért inkább csak egy kis képriportban mutatom be a kedvenceket. Én általában espressót ittam, az is különleges, de persze szinte mindenhol elérhető a helyi kedvenc a flat white, na és a különböző filterkávék is.
Az igazi trendi helyek felismerésére több egyértelmű jel is utal, ha ezek közül egyszerre több is megfigyelhető, akkor már garantáltan jó helyen járunk:
- nagy a sor
- alig lehet megtalálni a helyet, nincs cégtábla, utcafronttól távol esik
- nincs ülőhely bent (standing room)
- a baristanőnek tetoválása és komoly piercingjei vannak
- a baristának szakálla és/vagy tetoválása van
- a hely előtt sokan üldögélnek arra nem igazán alkalmas eszközökön, például sörös rekeszeken
- van külön kávélap
- van egy saját pörkölőgép is a kávézóban
- hipszterek a vendégek
- mindenki borzalmasan öltözik
- a berendezés (ha van) nagyon spártai
- van babakocsis vendég is
- az esetleges grafikai megoldások nagyon igényesek
- sokan szelfiznek, instagramoznak a helyen
- és végül, de nem utolsó sorban: nagyon jó a kávé!
Patricia
(ez volt talán a legnagyobb kedvenc, még egy filterkávé-kóstolót is kaptam a kávém után, miután látták, hogy érdekel a téma. Az utcáról teljesen láthatatlan, csak a kint üldögélő embereket lehet észrevenni. Mivel bent nincs ülőhely, profin meg van oldva az állva újságolvasás a falra rögzített lapokkal.)
Így megy a munka a Patriciában:
Seven Seeds
(Egyben kávénagykereskedők is, és persze enni is lehet a hatalmas kávézóban. A grafikák, színek, piktogrammok pedig egésze lenyűgözően szépek.)
Így megy a meló a Seven Seeds-ben:
Market Lane Coffee
(több üzletük is van)
The Vertue of the Coffee Drink
(Nagyon hipszter a hely, egy benzinkút mögötti zsákutcában csak egy kis tábla jelzi. Bent viszont pezsgő hangulat és nagyon komoly reggelikínálat is, na meg persze saját pörkölő.)
Eclipse
(A kávé itt is szuper, de valahogy a hely szelleme kevésbé ragadott meg.)
Filter
(már bezárt, kiürítették az épületet)
Coffea
(a berendezés dizájnjára itt elég kevés hangsúly jutott, a kávé szerencsére profi)
Eddigi kávés cikkek a Világevőn. Kedvenc vietnami kávés élményem, és egy különleges kávévacsora.
A fotók egy Samsung NX500-al készültek. Ausztráliába pedig a Qatarral repültem.
És mindjárt jön egy elég komoly videó, Melbourne madárhőlégballon-távlatból!