2013-ban nyitotta meg a saját éttermét Bécsben, a következő év már csillagot hozott, aztán jött a többi cím és elismerés, a Gault Millau év szakácsán át egészen a tavalyi második csillagig. Görög, de grazi, aki Bécsben alkot. Megmutatom.
Gyorsan lelövöm a poént: brutálisan jó az egész menü, nincs egy pillanatnyi megingás sem, a séf mindent kézben tart, hihetetlen magabiztossággal lavírozik az ízek között, mindenben ott van a kényeztető umami, de soha nem veti el a sulykot: tökéletes a balansz.
Ritka az ilyen kóstoló menü, ahol tényleg nincs üresjárat, vagy épp rosszabbul sikerült tétel, esetleg egy kis megbicsaklás, itt minden úgy kerül a tányérra, ahogy azt a séf kigondolta, ő pedig pont elég jól tudja, hogy mit akar.
A teljes, hosszú menü:
Amuse bouche:
Bonito, karalábé, krumpli, tápióka
És egy türelmetlen Világetetett:
Tartelette tojássárgával és szarvasgombával
Szardínia, retek, mustármag, paprika
Kenyér, vaj
Zeller, kagyló, txogitxu (baszk steak) [meg még: tengeri sün, szárított sunka, kenyérmártás].
A zellerhengerecskéket megesett már, hogy a felesége csinálta, eléggé idegőrlő meló...
Vörös garnéla, retek, szilvalé. Gőzölt tojással, tintahalból készült, ropogós "levesbetéttel".
Halkrém, amúr, kaviár.
Lazacpisztráng, kaporolaj, lazackaviár cseresznyefa-tányéron
A séf
Fertő-tavi fogas, sampinyon mogyoróval töltve, rajta csontvelő, szarvasgomba
Angolna, libamájhab, töpörtyű, mangalica-pecsenyelé
Horvát szkampó, pájsli borjúnyelvből, cochayuyo (perui borostyánszínű alga), citromzselé, vajas morzsa
És akkor a desszert előtt egy kis intermezzo, a sajtkocsi érkezése!
Macarpone, sósmandula-fagyi, feketeribizli, puffasztott vadrizs
Bodza, Granny Smith almakockák, vaníliahab, tormafagyi, csokicsipsz
Joghurt, tárkony, sárgabarack
Répa, rozmaring, csoki
Remélem átjön a képekből az a hihetetlen elegancia és könnyedség, ami a tálalást és az ízeket, ízharmóniákat is jellemzi, amihez mégis markáns ízek párosulnak. Nálam simán ér 3 Michelin-csillagot is a menü.
Konstantin Filippou Gourmet Fesztiválos fellépését alig várjuk már, a két Michelin-csillagos séf csillogó szemmel mesélte, hogy nagyon készül az előadására, bemutatójára, szeretne a fiatal generáció számára valami nagyon hasznosat adni... Ennél többet egyelőre nem tudunk, csak azt, hogy péntek este kerül majd sorra, és lesz egy nagyon izgalmas, exkluzív vacsorája is, ahol megkóstolható a menüje, ami egyébként erősen hasonlít a fentiekre!
Budapest amúgy is elég kedves a számára, hiszen éppen itt kapta meg a második csillagát! Amihez - vicces módon - mivel épp mellette voltam, amikor kiderült, pont én gratulálhattam először, mielőtt a színpadra ment volna a Michelin gálaesten.
Most jöttem rá, hogy végül elfelejtettem róla rendes portrét lőni, így marad ez a közös kép, akik érzékenyek az ilyesmire, inkább forduljanak most el:
Viszont egy korábbi látogatásom során lefotóztam rendesen is:
Konstantin Filippou a Facebookon, és a weboldala.