Étterem egy bevásárlóközpontban? Ugyan már! Ráadásul a legrégebbiben, ami ma is őrzi a kommunista 70-es évek minden báját? Közvetlenül a lakótelep és a felüljáró között? Mutatom.
Ma indul az évezredeken átívelő foodie-túrám Ázsiába, elképesztő helyekre! Itt lehet követni!
A Flórián [üzletközpont Óbudán - vágja rá minden minimum 40 éves ember, aki valaha nézett tévét] talán építésekor, 1976-ban még Budapest modern látványosságai közé tartozott, hiszen ez volt Magyarország első üzletközpontja. Fiatalabbak nyugodtan ugorják, nosztalgikus képek következnek a Fortepanról.
Építés közben:
A környék annyira szexi, hogy még ez a – számomra ismeretlen – brigád is a Flórián teret választotta a bandafotózáshoz.
Na azóta nem sokat fejlődött a tér sármja, az épületen ugyan elvégeztek egy felújítást pár éve, de ez nem érintette igazán a régi értékekeket, megnyugtathatok mindekit, a Flórián ugyanabban a "fényben" tündököl most is, mint gyerekkorunkban.
Itt viszont már látszik a hely:
Ahonnan a kilátás is vetekszik a legszebb tengerparti képeslapokkal:
Ez itt az étterem, még mindig kívülről:
Na de akkor ideje belépni, hiszen itt a belbecs az elég durván meghaladja a külcsínt...
Maga az enteriőr is már nagységrendekkel jobb, mint a kinti világ, de az igazi kellemes meglepetést az ételek okozzák.
A séf - többek közt - a Natura Hillből is ismert Varga Dániel, aki hosszú évek töltött Dél-Kelet Ázsiában, így nem csoda, hogy az ottani élmlnyeit dolgozza fel a legszívesebben. És milyen jól teszi!
Az étlap meglehetősen spontán, főleg ebédidőben, kalandozás DK-Ázsia ízeiben, nem feltétlenük ragaszkodva az autentikussághoz, és persze alaposan átvariálva a tálalást, úgy tűnik, hogy nem csak ízemlékeket hozott haza a séf, hanem rengeteg kiegészítőt is. Csipesz van nála, és nem fél használni.
Ez itt az ő játszótere:
Humusz és papaja:
Csirkemáj, briós, körte:
Főtelek:
Pad thai, csirkemell:
Szürkeharcsa, panangcurry, karotta, padronpaprika:
És hozzájuk mindenféle savanyított, marinált zöldségek-gyümölcsök:
És a desszertek:
Matchatea-pannacotta, mangó
Vargabéles (itt lehet lázadozni, hogy "ne hívja vargabélesnek, ha nem is az!")
before:
After:
Feltétlenül meg kell említenem még a kifejezetten profi, de mégis fiatalos és lendületes szervizt, ritka kincs itthon!
A kávé sem csupaszon érkezik...
Nyilván van, akinek ez túlbonyolítottnak tűnik, van is benne valami, de nem véletlenül playground a menü fantázianeve.
Ez itt a séf játszótere, aki hagyja magát bevonni a játékba, az megtapasztalhatja, hogy milyen az, amikor egy séf nem csak a szakácskönyvekből ismerei Dél-Kelet Ázsia ízeit, hanem érti is őket. Az egész menü is hűen türközi azt a kontrasztot és káoszt, amit az étterem jelent a Flórián tér közepén, az üzletközpont aljában.
Aum étterem a Facebookon, gyorsan lájkolja még valaki, mert épp 666 van... És a weboldal.
Az étterem neve egyébként a legautentikusabban a mutató-, és hüvelykujjunk összeérintésével mondható ki, lehetőleg törökülésben, háromra egyszerre: OMMMMMMMMMMMMMMMMMM
Ma indul az évezredeken átívelő foodie-túrám Ázsiába, elképesztő helyekre! Itt lehet követni!