A bécsi Steirereck évek óta ott van a Világ 50 legjobb éttermének élmezőnyében, többnyire a TOP10-en belül, jelenleg is 9. Megmutatom, milyen a most téli menüjük!
Nagyon viccesen, stílusosan tálalt kávés desszert. Fotó: Kovács Tamás
A World's 50 Besten egyébként röviden így definiálják: kortárs osztrák konyha, ehhez passzolóan ultra modern környezetben. És tényleg rengeteg fejlődött a környezet, amit alaposan felfrissítettek 2014-ben, az addigi, kicsit talán már öreges, az étterem konyhájához képest is túl klasszikus vonalat képviselő éttermi dizájnt kívül és belül is nagyon komolyan felfrissítették, miközben alaposan meg is nőtt a hely befogadó képessége.
Két Michelin-csillagjuk van és 4 szakácssipkájuk (19 pont Gault Millau)!
Itt van egy kép kívülről, még 2013-ból, na és a séf, Heinz Reitbauer, és pár étel az akkor kóstoltakból:
Fotók: Kovács Tamás
Kívülről is brutális a váltás, a tükröződő aluminiumpanelek miatt egyrészt beleolvad a környezetébe jobban, másrészt némi ufós megjelenést kölcsönöz neki. Belül is hatalmas a változás, és jó időben egészen rendkívüli a hangulat, ugyanis a panelek közül sok felhúzható van, így tulajdonképpen olyan, mintha egy kellemes teraszon lennénk.
A belső fotókért külön köszönet jár Tar Szabolcsnak, aki évek óta a Steirereck szervizcsapatának megbecsült tagja, annyira, a kedvemért még gyorsan beállt felszolgálónak is, pedig már alapvetően inkább vezetői feladatai vannak. És ebéd után körbevitt egy jó kis sétára az étteremben.
Szóval nagyon stimmel az enteriőr is, de azért az egyik leghíresebb alkotóeleme az itteni gasztroélménynek a legendás kenyérkocsi, na meg a "sofőrje", Andi Djordjevic, a törzsvendégek persze csak Brot-Andikként (Kenyérbandi) ismerik. A kínálat lenyűgöző, sok közülük, főleg a valódi, természetes kovásszal készülők válogatott bécsi pékségekből érkeznek, többek közt a nagy kedvencemből, a Joseph Brotból, a saját sütésre kevesebb idejük van, így azok élesztővel készülnek. De így is van közte olyan, ami felejthetetlen, a házi véres hurkás kenyér (Blunzenbrot), ami igazából önmagában is tökéletes ebéd lenne.
A teljes kenyérszortiment, a téli Stadtpark és a karácsonyias petit fourként tálalt vaníliás kifli videón:
A Steirereck kínálatára jellemző, hogy hihetetlen energiákat fordítanak arra, hogy helyi alapanyagokból lássák el az éttermet, ezek közül rengeteg ráadásul kifejezetten saját termésből származik. Felkarolnak olyan, rég elfeledett zöldségeket is például, amikor más már nem termeszt, és így állítanak össze egy nagyon erőse regionális, izgalmas, és egyedi kóstoló menüt. Külön izgalmas, hogy ebben édesvízi halak is helyet kapnak, ponty, amúr és hasonlók is, azaz kiváló tájékozódási pont lehet magyar éttermek számára is, hogy mit lehet kezdeni a tengertől távol ezekkel az alapanyagokkal, hogyan lehet így is két Michelin-csillagos szinten üzemelni tartósan, na meg a világ legjobb éttermei közé bekerülni.
De ebédre, aki szeretne, akár rántott húst is kérhet, természetesen borjúból, petrezselymes burgonyával! De azért az igazi a nagy menü, ami úgy épül fel, hogy szinte minden fogásnál két opció közül választhat a vendég.
Az asztalra kiérkező ételekről minden fontos infó megtalálható a kísérő kártyákon, amit minden tányérhoz mellékelnek. Az étel neve, összetevői, illetve a különlegesebb alapanyagok rövid jellemzése található rajtuk. És végig ott is maradnak a tányérnál, így közben is lehet nézegetni, rettentő praktikus, nem kell egymást kérdezgetni, hoyg mit is mondott a felszolgáló, vagy a hatalmas étlapot ott tartani az asztalnál emiatt. Két nyelven is tudják hozni, németül vagy angolul, így néz ki, a kis tartóba egymás elé teszik be kártyákat, a végén az egész 'pakli' hazavihető, így az is egyértelmű, hogy ki mit evett:
Ahogy a fenti kártyákból is látszik, meglehetősen bonyolultak az egyes tételek, pedig ez még csak egy előétel volt!
Szóval elsőként az amuse bouche, elég bőkezű felhozatal finomságokból:
Aztán az első előételek, a fenti tökvariációk és a cikória:
[Ketten voltunk, így minden tételt kértünk, ezért van fogásonként 2-2 étel, aminek csak a nevét írom le, a többi hasznos infó látszik a kártyákon]
Folyami rák padlizsánnal, kókusszal és citruslevelekkel, illetve répa endíviasalátával, brazil mandulagombával és Alba fehér szarvasgombával:
Amur káposztával, illetve compó:
Fácán, illetve borjúagy:
A főételek: vadnyúl, illetve borjúmájgombócok:
Sajtkocsi, illetve likőr: Ropogós palacsinta, illetve bécsi maláta (amiről valahogy nem lett kép):A petit four és a kávé, rengeteg télies, házias finomsággal és a különlegesen szervírozott vaníliás kiflivel (lásd a fenti videót):
A dizájn óriási változáson esett át, nekem nagyon tetszik az új stílus. Ami viszont nem változott, az a hely szellemisége és a működés: egy modern csúcsétterem, ami közben mégis hordozza egy családi vendéglő erényeit is, de gasztronómiai szempontból abszolút naprakész és megdöbbentően bőkezű!
További gasztroélményekért a csúcséttermek világából csatlakozz a Facebookon és Instagramon!