A gonosz multik átverik a kelet-európaiakat! De mivel is? [Vitairat]
2017. február 17. írta: világevő

A gonosz multik átverik a kelet-európaiakat! De mivel is? [Vitairat]

Bejárta az egész sajtót a hír, hogy a NÉBIH vizsgálata szerint gyakran rosszabb, gyakran pedig más minőségű, ízű termékeket forgalmaz néhány multi Kelet-Európában. És?

img_8154.JPG

Fotó: Mideats.com képe alapján Világevő

Nem a NÉBIH tevékenységével van a bajom, sőt, van rengeteg hasznos vizsgálatuk, többnyire azok vannak, de a legutóbbival kapcsolatos reakciókat egyszerűen nem értem. A hír ugye az volt, hogy különböző kólák, csokik, levesporok Európa nyugati felén vagy jobb minőségűek, vagy - mivel érzékszervi vizsgálatokról van szó - más ízűek, esetleg mással vannak édesítve, mint amit mi kapunk a közértben ugyanazon a néven.

Az még hagyján, hogy ezen tulajdonképpen teljesen értelmetlen felháborodni, vagy - ahogy azt kommentekben sokan megtették (Pl: "Milliárdokra büntetném ezeket, mert a szándékosság teljesen nyilvánvaló.") - bírságolást követelni, hiszen ugyan ki írja nekik elő, hogy pontosan ugyanazt kellene forgalmazniuk Békéscsabán, mint Kölnben vagy akár Varsóban, miért ne alkalmazkodhatnának a helyi piacokhoz, ízlésekhez, vagy szabályozásokhoz. (Arról nem is beszélve, hogy feltehetően a magyar cégek is egytől-egyig jobb minőséget szállítanak nyugatra, mint amit a hazai piacon hoznak forgalomba...) Van ennél sokkal izgalmasabb kérdés is.

Hogy lehet egyáltalán különbséget tenni ezek között az ipari tömegtermékek között, amik szinte kivétel nélkül a leggagyibb feldolgozott tápok, micsoda probléma az, hogy kicsit más ízű a kólám, mint a bécsújfalui haveromnak, vagy a levesporomban kicsit máshogy fokozza az ízt a vegyi adalékanyag, csúnyábban van vágva a répa, ad abszurdum, nincs benne C vitamin sem?!?

Aki ezeket a termékeket vásárolja, nem csak ott szenvedi el az átverést, amikor mást kap, hanem akkor is, amikor azt kapja.

[update 16:24]
Nagy meglepetésemre néhányan nem tudták értelmezni a fenti sorokat, és azt hitték, hogy én a multikat megvédem ebben a posztban. Nem. Arról írtam, hogy nem érdemes őket se hibáztatni, se megvédeni, egyszerűen felelő döntést kell hozni, hogy akarok-e bármiféle értelmetlen terméket vásárolni, és semmi értelme nincs szerintem arról vitázni, hogy egy értelmezhetetlen ócska minőségű terméknél kicsit jobb-e egy másik értelmezhetetlenül ócska termék. Tehát éppen arra hívtam fel a figyelmet, hogy semmi szükség ezekre, se itthon, se máshol.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr112267948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2017.02.17. 16:58:24

@Bicepsz Elek77: Godolom nem kell mondani, hogy a magyar fogyasztovedelem meg lett veve kilora, Ausztriaban meg sggbe rugnak oket ha talalnabakminosegi romlast!!!

Éva Kacsó 2017.02.17. 17:01:17

Kétszer annyi húsgombóc volt az osztrák zacskóban! Édes Istenem, húsgombóc a zacskóban?! Szerintem örüljünk, hogy fele annyi sz.r van a magyarban. :)

2017.02.17. 17:13:24

@Éva Kacsó: Mondd, és annak is örülsz, hogy az egyik ír vajmárka Magyarországon csak 200 grammos, és 2,40 euró (ennek megfelelő forint,persze), míg Németországban 250 grammos, és 1,89 euró?
Nem tánik fel egy kicsit sem az összefüggés?

Éva Kacsó 2017.02.17. 17:33:25

@Pink Petsch: Nem ugyanarról a problémáról beszélünk!

2017.02.17. 17:37:22

NEM MUSZÁJ MEGVENNI!!!!
Egyetek magyar szart, annak biztos jobb íze van.

2017.02.17. 17:52:04

@Éva Kacsó: De pontosan ugyanarról a problémáról beszélünk. Nemcsak az élelmiszeripari hulladék kaják mennyisége kevesebb ugyanakkora vagy magasabb ár mellett, hanem a minőségi kajáké is.
Mondd, komolyan nem vagy képes látni a nagyobb képet? Csak azt, hogy "levespor, hö!".

Éva Kacsó 2017.02.17. 18:18:23

@Pink Petsch: Mindenkinek megvannak a maga korlátai! :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.17. 18:22:58

@felső határ nincs:

"levespor - osztrákban több van, ja mert az ő tasakjuk 60 g-os a mienk 48 g-os"

Aha. A 60g csak 25%-kal több a 48g-nál, mégis majdnem kétszer annyi húsgombóc van benne. Ez nem magyarázható a 25% többlettel a tasakban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.17. 18:26:18

@felső határ nincs:

"ez egy kibaszott zseniális húzás Orbántól, ez lesz az olimpia utáni következő gumicsont, harcolunk brüsszellel a sürübb levesporért...."

Ugye nem zavar, hogy az egész Szlovákiában kezdődött? De azért az orbánahibás.

A NÉBIH-nek - és Magyarországnak - meg igenis köze van ahhoz, hogy ne kapkunk szarabb árut az osztrákoknál. Tudod, egységes EU-piac.

Na de sebaj, nálad csak az a fontos, hogy újra leírhasd: orbánahibás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.17. 18:31:51

@világevő:

"De nem erről írok. Hanem épp arról, hogy ugyan mi a fenének akarunk mi bárhol és bárkitől ilyen baromságokat vásárolni, mint kóla és levespor?! Milyen létjogosultsága van ezeknek a termékeknek? "

Az a létjogosultságuk, hogy egyrészt nem mindenki olyan kifinomult gourmand, mint te. Másrészt sokan meg sem tudnák fizetni at a minőséget, amit te már elfogadhatónak tartasz - de azért nekik sem szart kellene kapniuk.

Ott követed el a hibát, hogy összemosod a kicsit szart a nagyon szarral, és azt mondod, mindegyik szar, hagyd a fenébe. Neked mindegy, mert magasan fölöttük állsz, de sokak benne vannak, nekik nem mindegy.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.17. 18:36:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De azt magyarázd el nekem, hogy ugyan miért szorulna rá arra bárki is, hogy kólát igyon? Mert nincs pénze jobbra? Én nem iszom kólát. Iszom helyette csapvizet, ásványvizet, teát. Bármelyik ezerszer jobb és olcsóbb, mint a kóla. Ehhez nem kell se ínyencnek, se gazdagnak lenni. Sőt, ez az olcsóbb, szinte ingyen van. Levespor sem hiszem, hogy olcsóbb lenne egy házi zöldséglevesnél, ha meg a tápértéket is figyelembe vesszük, ami még ennél sokkal fontosabb is, akkor meg végképp nem.

2017.02.17. 18:37:52

@Éva Kacsó: Najó, oké ... de azért mégsem atomfizika. A kelet-európai piacra szánt cuccoknál 3 eset szokot fennállni. Vagy a minőség marad, de a mennyiség csökken. Vagy a mennyiség marad, de a minőség szaródik el. Vagy -és ez a leggenyóbb- a mennyiség is csökken és a minőség is szar.
Olyan viszont nincs, hogy minőség és mennyiség is legyen.
És tökmindegy, hogy levespor, vaj vagy mosószer. E tekintetben rohadt demokratikus a gyártók, minden kelet-európai piacos terméküknél, az összes ex-szovjet országban.

kutyanyolc 2017.02.17. 18:39:47

a posztoló nyilván nem látta azt, hogy komoly, összetételbeli különbségekre is rávilágítottak... az, hogy egy mogyorókrém 40% vagy 50% mogyorót tartalmaz, nagyon nem mindegy.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.17. 18:45:05

@kutyanyolc: ilyet valóban nem láttam, hogy az egyikben megállapították volna, hogy 40% van, a másikban meg 50%. Azt állapították meg, hogy homogénebb az egyik és talán finomabb. De mindkettőben van egy halom nagyon furcsa dolog, aminek semmi keresnivalója egy mogyorókrémben...

illaim 2017.02.17. 19:01:45

Ez a hisztéria nem más mint aljas kormányzati propaganda a multik sározására!
A multik az adott országban gyártatják a kifogásolt termékeiket! Egy gyártósort átállítani magasabb költség egy más összeállítású termékre, mint az eltérő alapanyagok árkülönbözete! De dumának marha jó, ha tudatlan birkákat kell etetni vele! A cola a Margitszigeten, a levesporok meg valamelyik hazai Kft csarnokaiban készül, az állítólagos hazai ízlés szerinti recepturában! Nekem az a véleményem, hogy talán nem kellene minden fórumon szervilis módon hazudozni! Kemény érv a megélhetés, de azt lehet gerinces módon is előteremteni! Mert így csak a hazai beszállítók renoméját rontjuk elvtelenül!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.17. 19:02:09

@világevő:

Teljesen igazad van, ezt nem vitatom: a kólának valóban semmi haszna, ahogy sok mesterséges vegyipari hulladék-élelmiszernek sem.

De ha már valaki feltétlenül kólát akar inni, akkor hadd kapja már meg ugyanazt a minőséget, amit az osztrák.

Szerintem arról van szó, hogy van egyrészt az egészséges, igényes táplálkozásra való ösztönzés, szoktatás, és itt maximálisan igazat adok neked. Másrészt meg van az, hogy a pénzéért a vevő két szomszédos országban ne kaphasson eltérő minőségű terméket ugyanazon néven.

Ez utóbbinak igazából nincs sok köze a táplálkozáshoz, sőt a kommentekből kiderül, hogy testápolóknál, mosóporoknál is hasonlóan rosszabbat kap azonos pénzért a kelet-európai vevő. Ez simán kereskedelmi tisztesség dolga, amit a gyártók/kereskedők ott szegnek meg, ahol nem szégyellik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.17. 19:04:33

@illaim:

"Egy gyártósort átállítani magasabb költség egy más összeállítású termékre, mint az eltérő alapanyagok árkülönbözete!"

Ezt tudnád konkrét költségszámításokkal is igazolni? Nyilván nem. Bizonyíték nélkül meg semmit nem jelent, amit írsz. Az átállítás ui. egyszeri költség, az alapanyagok olcsóbb ára meg folyamatos megtakarítás.

Éva Kacsó 2017.02.17. 19:20:22

Ajaj, úgy látom, az irónia ismeretlen fogalom!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.17. 19:23:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hihetetlenül egyszerű és hatékony módszer van arra, hogy megbüntesd azt, akinek az árujával nem vagy megelégedve.

2017.02.17. 19:38:13

@Éva Kacsó: Az irónia nem, de te messze voltál tőle. Nem szívatásból, csak úgy mondom. Nem egy smilely-től lesz valami ironikus.

élhetetlen 2017.02.17. 19:44:13

@korosde: Azt még el tudom képzelni, hogy rendesebben zsírtalanítják, ha kell, vagy szebben formázzák a húsokat, de azt ugye te sem, hogy azok a csodálatos húsok másik állatból lesznek, mint aminek a kevésbé formázott része itt marad? Vagy az ismerősöd azt is mesélte, hogy levágnak direkt külföldi exportra tenyésztett sertést, kiküldik a fehérpecsenyét, és a sonkát, de kidobják a tokaszalonnát, mert az ott nem eszik?

Leylandi 2017.02.17. 19:46:25

A multik azért hoznak ide sz.rt, mert büntetlenül megtehetik. És ők nem túl szégyenlősek, hogy úgy mondjam, kapva kapnak a lehetőségen. Csak meg kell nézni a tescót, ami angliában elég minőségi dolgokat kénytelen árulni (az itt finest-nek, prémiumminőségnek csúfolt áru ott az átlag, az itthoni átlagárunál drágábban, de a finest-nél azért olcsóbban), masszívan veszteséges is ott, csak a kelet-európai üzletág, az itt összehordott extraprofit tartja még életben.

élhetetlen 2017.02.17. 19:48:46

@koala kóla: A természetes. És az összes gyógyszeripari terméknél is. Az jó. Egyél már egy kis csattanó maszlagot, vagy gyilkos galócát, nagyon természetes, tehát biztos jó.

élhetetlen 2017.02.17. 19:52:08

@Pink Petsch: Milyen az áfa kulcs a két országban?

midnight coder 2017.02.17. 19:54:29

Ha én megveszek egy doboz Coca-Colát, akkor elvárnám hogy ugyanazt kapjam a pénzemért itt, az USA-ba, vagy a németeknél, vagy bárhol a világon. Mert hogy én egy adott terméket akarok venni, és nem a lokalizált változatát. Ha lokalizált terméket akarok, akkor valamelyik hazai kólagyártó termékét iszom, vagy SIO gyümölcslét.

És abba ne menjünk bele, hogy a gyógyszergyárak aktuális érdekei szerint most épp mi egészséges.

midnight coder 2017.02.17. 19:58:34

@világevő: Ez így igaz. Én nem is veszek cukrozott kólát, csak diétásat. Ha már nincs olyan íze mint anno régen amikor még cukorral csinálták és üvegben árulták, akkor legalább megspórolok egy rakás szénhidrátot.

élhetetlen 2017.02.17. 20:02:53

@DominoFX: Tudod, itthon is vannak olcsóbb, és drágább babérlevelek. Attól, hogy eltört, az íze még nem változik, de megkeresheted a drágábbat. A te problémád most az, hogy Ausztriában nem forgalmazzák az olcsóbbat is, itt meg igen?

élhetetlen 2017.02.17. 20:23:01

@világevő: Én meg úgy gondolom, hogy két fele kéne választani a dolgokat, Van, amit behoznak, van, amit itt gyártanak. A behozott ír vaj nem vacak, és nem hiszem, hogy mielőtt behozzák Magyarországra, szórakoznának azzal, hogy elrontsák. Hogy a multi által Magyaroszágon gyártatott termék nem olyan, mint a kinti, az akár érthető is lehet. Csak olvastam a Coca Cola nyilatkozatát. Dobjuk ki a magyarországi alapanyagot és gyártást, mert kicsit eltér? Hozzák a Coca Colát Amerikából? Amit nálunk gyártanak, a szabványoknak, receptnek megfelelően, de rosszabb, mint a külföldi, azért csak mi felelünk. Valahogy ezt kéne megértetni az emberekkel. A hülye levespor. Magunknak gyártjuk. Az lehetne áttörés, hogy a Spanyolországban gyártott Knorr homárkrém levesport hozzák Magyarországra, csak nem tudom, mit adnánk helyette, de erről nem a multi tehet.

Leylandi 2017.02.17. 20:36:11

@világevő: "hihetetlenül egyszerű és hatékony módszer van arra, hogy megbüntesd azt, akinek az árujával nem vagy megelégedve."

És mi is az? Merthogy mindegyik multi, az egész karvalytőke ezt csinálja nálunk (hiszen épp ezért hívják karvaly- és nem pacsirtatőkének). Menjen ki Dájcsba?
Menj ki te. Adj számlaszámot, és összedobjuk neked a buszjegyre valót, garantálom, hogy egy napon belül.
Persze csak oda.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.17. 20:38:21

@élhetetlen: ehhez fogyasztói igény is kellene.

@Leylandi: :D jól értem, hogy te most épp kiutasítasz az országból, mert valamiben eltér a véleményünk? :)

felső határ nincs 2017.02.17. 20:40:54

@élhetetlen: a kóla szörp teljesen egységes, a víz meg minden országban más

mellesleg mo-n 2x vesz az ember 2 hét eltéréssel ugyanabból a boltból coca colát, az sem ugyanolyan, szóval kár hisztizni ezért

nem mo-n palackozott/dobozolt kóla is kerül az országba, a kínaiak hozzák be és árulják, az is ugyanolyan mint az itteni

2017.02.17. 20:41:36

@élhetetlen: Ne provokálj, a rablókormányod határozta meg ezt a szégyenletes 27%-ot. És egy büdös pisszenést sem hallottam az istenadta néptől,. hogy b@sszátok meg, rohadt magas!
Nem Németország olcsó, hanem Magyarrszág kurvadrága. Pláne, ha a minőséget is nézzük.
Mellesleg, a szar magyarországi minőségre az áfakulcs nem kifogás. Szar is, drágább is.

felső határ nincs 2017.02.17. 20:42:49

@Leylandi: kár ezen hisztizni, a multi akkor lép ha muszáj neki

a magyar fogyasztó nem utazik külföldre, nem hasonlít össze, és visszamegy a boltjukba

akkor miről beszélünk?

felső határ nincs 2017.02.17. 20:44:31

@Pink Petsch: tekintve, hogy az öszes szomszédunkban minden drágább, mint Magyarországon, az áfa a kutyát nem érdekli

felső határ nincs 2017.02.17. 20:48:13

vagy ott van a VW 'botrány'

a csalós softwares VW-t az USAban visszavásárolják, ha a vevő kéri, európában meg kapsz egy ingyen softwarefrissítést azt jóccakát

a VW eladásai egy kicsit sem estek vissza Eurpában, ergo hülye lenne a gyártó visszavenni az autókat

Leylandi 2017.02.17. 20:51:34

@élhetetlen: az ír vaj összetevőivel nem lehet sokat szórakozni, nyilván (csak a kiszerelésével és az árával). A mosóporokéval annál inkább. Persze világevő olyat nem eszik, mert ő tudatos, tehát a jelenség nem létezik (vagy ha valaki szembesíti vele, akkor jó passzív-agresszív módra felhozza, hogy "én nem arról beszéltem", tehát irreleváns, nem is szabad róla beszélni).
Bár más se eszik mosóport, de ez őt nem zavarja a jelenségről alkotott véleménye kialakításában, inkább csak nem említi azokat a dolgokat, amik nem az ő verzióját támasztják alá, rákeveredvén így a "csúszós lejtő" nevű érvelési hibára: ő nem iszik kólát, így nyilván egyik egészségtudatos ember se, így aki issza, az hülye, így a jelenség, hogy a karvalytőke bármely téren is tisztességtelen lenne, nem létezik.
Kötelező olvasmány: www.betegvagyok.hu/cikkek/passziv-agresszio-es-szemelyisegzavar

2017.02.17. 20:53:09

@felső határ nincs: Khm, javaslok egy túrát Szlovákiában, Romániában, Szerbiában ... még az euróra átállt szlovákok is olcsóbbak.
Ja, Ukrajnát említettem már? :PPP
Óóóó, vagy neked az "összes szomszédunk" Ausztriát jelenti? Ausztria valóban drágabb bizonyos termékcsoportot nézve, onnan élelmiszert például nem az "olcsó ár" miatt szoktak vásárolni, hanem a magasabb minőség miatt. Más termékekben viszont olcsóbb, (műszaki cikkek, ruházati cikkek). És sok esetben egy-egytermék ára ugyanannyi, mint Magyarországon. Viszont a minősége minden esetben jobb.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.17. 20:54:42

@Leylandi: :D :D :D kiváló példa a passzív-agresszív stílusra a nem megszólitva, hanem indirekt módon beszólogatás :)

felső határ nincs 2017.02.17. 20:56:54

@Pink Petsch: nem olcsóbbak, szlovák határvárosban élek

nem a magyarok járnak Szlovákiába vásárolni, hanem a szlovákok Magyarországra, már vagy 6-7 éve. Úgyhogy ez nettó hülyeség, a komáromi tesco parkolójában az autók 60%-a szlovák rendszámú

Leylandi 2017.02.17. 21:02:30

@felső határ nincs: "kár ezen hisztizni, a multi akkor lép ha muszáj neki"

Furcsa, de ha a magyar típusú demokrácia nem pont olyan, mint a német/osztrák, akkor meg sír a szátok, hogy dehát a demokrácia olyan általános emberiségi alap meg miegymás, ugye? Ott aztán nincs magyar különút, mert... csak. Az nem szolgálja a gazdáid érdekeit, a karvalytőke áruhamisítással rabolt milliárdjai viszont igen. A demokrácia kötelező itt, a tisztesség, a másik alapérték viszont nem. Ja, csak a szokásos libsi kettősmérce, bocs.
Furcsa igazság a ti igazságotok... olyan köpedelem-szerű állaga van, mint az itteni nutellátoknak...

2017.02.17. 21:03:45

@felső határ nincs: Tavaly nyáron még olcsóbbak voltak ... ha azóta nálatok is áfát emeltek, akkor bocs, tévedtem, .. Viszont a többi áll. Egyedül Ausztria az, ami bizonys termékeknél (háztartási szerek, kozmetikumok, tisztálkodó szerek) eléggé felülározott még Magyarországhoz képest is. A többi esetben, amit írtam: az élelmiszer (akció nélkül, bár naponta vannak akciók) alig valamivel drágább, mint Magyarországon, viszont a minősége! Na, azt a minőséget Magyarországon viszont már sokkal drágábban kapod meg.

Leylandi 2017.02.17. 21:15:14

@világevő: " :D :D :D kiváló példa a passzív-agresszív stílusra"

Az bizony! Görcsös a kis nyálas-nyúlós mancsocska, amikor ökölbeszorítva lenyomva tartod a D-betűt, mi, bugyimuci? Mi jön ezután, hat kérdőjel, vagy kilenc?:-) Harapnál, ha felérnéd a bokámat... De sajnos nem teheted, azért nem párizsival fizet a gazdi, hanem fenékberúgással, mert így kevés szimpátiát fogsz kelteni az olvasókban... hát ez a munkád árnyoldala:-( De félre ne érts, nem vetlek meg, tudom, hogy az utcát is kell valakinek söpörni, meg a lefolyó is néha eldugul. Az is munka... A tied is az. Amíg lócitrom van, addig ti is lesztek. Mit csinálnátok érettségi nélkül a mai világban? Itthon nem lehet mosogatásból megélni:-(
Písz, brader. Éberség, neked még hátravan 3 óra a műszak végéig, tedd hát a dolgod.

felső határ nincs 2017.02.17. 21:16:40

@Pink Petsch: főleg a húsokért, tejtermékekért, benzinért járnak át. De mivel mo-n semmi sem drágább, akkor már elintézik a teljes bevásárlást is. A minőségben szlovákia meg magyarország között nincs különbség, bár spec komáromban normális hentesáru - tehát amit a hentesnél veszel - csak Magyarországon létezik.

felső határ nincs 2017.02.17. 21:22:40

@Pink Petsch: az áfa dolog sem olyan egyszerü mint gondolod

Szlovákiában 21% az áfa, de a nettó árak nem ugyanolyanok. Tehát pl. ezért nekünk a szlovák cégünkbe Magyarországról veszik a cégautókat, mert mo-n alacsonyabb a nettó ár, pont azért hogy az emberek meg tudják fizetni a magas áfával együtt is. Másrészt ha van vásárlóerő, akkor a rekordalacsony magyar húsáfa ellenére sem fog csökkeni, vagy nem fog annyit csökkenni a végfogyasztói ár, mint amennyi az adócsökkentésből következne.

Leylandi 2017.02.17. 21:23:27

Na hol vagytok már? Nem mondjátok, hogy este kilenckor lejár az éjszakai műszak? Komolyan, ennyit ér ez a blog, egy ekkora szánatag kis szerencsétlent állítotok ide mindössze, az is folyton elszökik párizsit enni, megcsúfolva magát a Blogeszményt?
Basszus:-( KÖVETELEM, hogy tisztességes, rendesen dolgozó bérenceket biztosítsatok a kisebb blogokba is! Micsoda eljárás ez? Folyton csak a kettősmérce meg a nyugatifény? Hát a leylandi nénit már senki nem akarja itt meggyilkolni? Eftársaim, proletárok!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.17. 21:30:21

@Leylandi: sajnos ez most gyengébb színvonal lett, azt reméltem, hogy többet is megtudhatok a saját munkámról és (párizsis) kenyéradó gazdáimról. A legrosszabb, hogy a karvalytőke sem utal hétvégén, legkorábban hétfőn kaphatom meg a párizsira valót.
[smiley-t már nem merek írni, mert akkor megint szidod a mancsocskámat, meg bugyimucinak szólítasz, az nem esett igazán jól így a műszak vége felé.]

Leylandi 2017.02.17. 21:30:46

@világevő: óh, csak Ön után, my darling... "Világ"evő, csak így szerényen, csaknoriszosan. Vagy csak győzikésen? Mit lehetne ehhez még hozzátenni? Semmit, de még azt se érdemes:-) Ön folytassa, kedves, Ön legalább pénzt kap ezért a... itt ezért a nagy... na mindegy.
Hová tette a kutyáját? Most ő jön.

Leylandi 2017.02.17. 21:33:25

@világevő: juj, még ezt hadd... ígérem, vicces lesz! Megkérdezik csaknoriszt, -mondja, uram, ön tényleg mindenhez ért? -Mindenhez IS.

2017.02.17. 21:35:56

@felső határ nincs: Mondom, tavaly nyáron voltam utoljára Szlovákiában, akkor kb. olyan árakkal találkoztam az üzletekben, mint itt, Németországban. Persze, volt, ami olcsóbb volt. Azt meg tapasztalatból tudom, hogy a német árak az élelmiszereknél alacsonyabbak, mint Magyarországon. (mondjuk egy középkategóriás hipert nézve) Ha azóta változott, akkor, mint említettem, tévedtem. De mivel én a leírtakat tapasztaltam, ezt osztottam meg.
Uhh, na, most a gépkocsikkal megfogtál. Halványlila segédfogalmam sincs, mennyi itt egy kocsi (no meg milyen kocsi, ugye) és mennyi Magyarországon. Így ebbe nem beszélek bele.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.02.17. 23:09:04

Na most mehogy már azt játsszuk, hogy a gourmet szemszögéből szemléljük az eseményeket.
A Nébih vizsgálatban elég kínos konkrétumok vannak. A levesporokbál nemcsak a mennyiség kevesebb, hanem a levesbetétek száma is. A pudingok, gyümölcsrizsek, bébiételek tekintetében is zongorázni lehet a különbséget.
És képzeld , kedves poszter, nem mindenkinek van ideje nai 10-12 óra munka után nekiállni az eredeti, valódi paradicsomból főtt bolonyait elészíteni otthon, csak akar valami ilyen jellegú dolgot a tésztájára. Ha magyar, sokkal szarabb valamit fog kapni ugyanattól a márkától mintha osztrák lenne.
Egyébként nem fair tőled csak a levesporokat meg a kólát említeni. Volt abban a tesztben bizony kakaópor, csokoládé, meg bébiétel is.
A mósóporonál tapasztalt különbségről nem is beszélve. Sajnos ezek a szemétládák azért teszik meg ezt, mert megtehetik. Abban nem nagyon hiszek, hogy Brüsszel bármit is lépni fog az ügyben. Meg kell próbálni a hazait venni, amiből csak lehet. Talán ha ez érezhető veszteséget okoz majd nekik, akkor talán hajlandóak lesznek tisztességesen kereskedni.

gingerlady 2017.02.17. 23:19:13

Szerintem azt is nézni kéne ilyen esetben, hogy a legtöbb multinak Ausztria még Nyugat-Európa, kicsiny hazánk pedig legjobb esetben is Közép. A legtöbb multi vagy amerikai, vagy nyugat-európai gyökerű, akik folyamatosan újítanak (mármint szerintük, pl 1 mikrogrammal kevesebbet sót tettek adott termékbe, most mondtam egy légbőlkapott példát). Egy multi, komplexitásából adódóan, nem mindenhova fogja rögtön bevezetni a legújabb hiper-szuper (szerinte) termékét. Nekik mi is csak egy kis piac vagyunk, ha szomszédok Nyugat-Európával, ha nem. A legújabb dolgot (esetünkben a kevesebb sót) nem itt fogják bevezetni először, hanem mondjuk USA-ban, vagy épp Ausztriában, azaz Nyugat-Európában. Nálunk először max. valami kétesélyes dolgot fognak tesztelni, mert picik vagyunk, és nem számít a bukás. Rövidre zárva: szerintem a legtöbb mindennapi fogyasztási cikkeket gyártó multinál, ha a termékeit nézed, Mo. sajnos egy körrel mindig le lesz maradva pl. Ausztriához képest ''Nutella-krémességben". A Müller jó példa, mert német eredetileg, és ő bizony kicsit más szervezeti felépítést követ, ergó olyan dolgot is megtalálhatsz náluk, ami nincs ittthon, vagy nem abban a ''minőségben". Nekem amúgy tetszett a cikk mondanivalója, mert ugyan mennyire sokat számít (frenetikusan ötletes példámnál maradva) az a mínusz egy mikrogrammnyi só :D

DominoFX 2017.02.17. 23:53:00

@élhetetlen: fuszereslelek.nlcafe.hu/2015/10/27/silanyabbat-kapunk-mint-az-osztrakok/
Ugyanattól a gyártótól (Kotányi) származó babérlevélről van szó.

bkkzol 2017.02.17. 23:54:19

Most mit kell ezen csodálkozni! A még fejletlen országokat (magyar, cseh, lengyel...) azért vették be az EU-ba, hogy piacot vegyenek.
A "bankok", pénzintézetek gyakorlatilag uzsora kamattal dolgozhattak legálisan. Gyárakat (pl. cukorgyárakat, édességipar) "privatizálták vagy/és bezárták.
A nagy áruház láncok drágábban adják az ott már eladhatatlan dolgaikat.

A mostani reakciójuk a legpofátlanabb! Megmagyarázzák, hogy Kelet-Európában úgy szeretik ha a mosópor nem tisztít annyira (pár éve ezt is vizsgálták a szlovákok), az öblítő nem annyira illatos... a fűszerek nem aktív illatúak, törmelékes....
Mit szállítanak ezek Bulgáriába??!
Az egyik nagy vegyszeres multi olykor csinál akciós Domestost. Hígabb!!

Jossarian 2017.02.18. 06:09:46

Kola ugyben, bizonyos orszagokban csak hazai termelesu cukrot hasznalhat hozza a gyarto. Szemet, de legalabb nem rakkelto es a helyi mezogazdasag is porog. A sertesek meg nem kapnak antibiotikumokat megelozo jelleggel. Na ti ilyet nem esztek soha...

Zsuzsi25 2017.02.18. 06:18:30

@felső határ nincs: mi a hatar mellett lakunk. eg es fold a kulonbseg. A C und A ill a H and M az egyik kedvenc markam, az ithhoni egy nagy 0! Atmegyek ausztriaba, es lass csodat, sokkl jobb minosegu

felhasználós 2017.02.18. 06:45:44

Fele annyi húsgombóc van a levesben. Ez is igazodás a helyi ízléshez? Mi a kólában is a műcokrot szeretjük? És abból is jóval többet? Ha annyira csak a helyi sajátosságokhoz alkalmazkodnak, akkor a magyaroknak miért ízletesebb ugyanabból a nyugati termék?

Tom66 2017.02.18. 08:04:07

@molnarp11: Ne fogjuk az áfara, a vizsgált termékeknél minimális különbséget jelent. Pl. az említett Nutella vagy zacskós leves árát jelentősen nem emeli. Ellenben az az egy cent, amit kiszerelésenként a gyártó megtud spórolni.....

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.02.18. 08:59:03

Kedves vilagevo.értem én amit irsz.nyilvanvalo hogy a termékek vacakok amirol beszelunk pl. levesporok.es nincs igazi kulonbseg mert mind szar.de azért szerintem te is erted a helyi ízlésnek megfelelő termek es az occsitott termek közötti különbséget.es idézzük fel melle a baszakodast hogy ne jelöljük a hazai terméke ne akadályozzuk a termek mozgását holmi ellenorzesekkel es az áruk szabad mozgása mindent felül ír.es akkor ezek utan kiállnak hogy a magyar ízlésnek gyártanak?ja hogy mi a szarabbat akajuk....?a mosoporbol olyat ami nem ugy.mos?tenyleg?
Tegye fel ankezet vagy válaszoljon a kommentemre....megkérdeztek barkit itt hogy a két fele nutella közül melyik kedvesebbb neki?vagy hogy melyik mosópor kell?
Ez a baj.nem az atopik hogy a levespor vacak....tudjuk.csak ha a magyar a rossznak is rosszabbat kep es utana meg meg is magyarazzak neki hogy csituka....te ilyen vagy ez a te izlesed ez JÁR neked az ritka gusztustalan.

Sütemény1975 2017.02.18. 09:09:08

Mosóporok? Tisztitószerek? Ott se baj ha szarabbat kapunk? Nyisd mar ki a szemed!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.02.18. 09:53:17

Huuuu nagyon egyetértek, kutyát nem érdekli hogy a zacskós leves meg a kóla más vagy rosszabb.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.02.18. 09:54:17

@Zsuzsi25: minőség ugyanaz, csak a választék más.
Az ok: kereslet

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.02.18. 10:22:10

@gingerlady: Itt nem erről van szó. Nem az"újítások" hiányáról meg hasonló mellébeszélésekről.
Itt kérem évtizedek óta ócskább , szerényebb beltartalmú élelmiszereket árulnak az élelmiszer multik ,mint nyugaton: a bébiételben, joghurtban kevesebb a zöldség és a gyümölcs ugyanazért az árért, a kakaópor silányabb.
Ez a tény már tulajdonképpen régóta ismert. Bizonyítást viszont ezzel a vizsgálattal nyert. Mindent meg kell próbálni, hogy változás következhessen be.

ember100 2017.02.18. 11:14:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Helló !

Ej ej A NÉBIH - nek mi köze a KÜLFÖLDÖN árult áruhoz ????
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Tehát NEMZETI mi a fene köze van a Dél-Jemeni , Eszkimó , Német... élemiszerekhez ?
Megfelel a tasakon , cimkén ... leírtaknak igen akkor mégis mi a fenének szól bele .
Ez is csak egy támadjuk a gaz multikat bullshit :)
Persze én is szeretnék serrano sonkát párizsi áron meg norvég lazacot ponty áron :)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.02.18. 12:21:23

@ember100: Miért akarod szándékosan elferdíteni azt, amit írt? Az élelmiszer multik által MAGYARORSZÁGON árult termékekről beszélt:

"A NÉBIH-nek - és Magyarországnak - meg igenis köze van ahhoz, hogy ne kapkunk szarabb árut az osztrákoknál. "

Neked az is megfelelne, ha a szent multik szárított teveszart árulnának kakaópor néven.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.02.18. 12:35:33

@felhasználós: Tudod a szent multik csak "alkalmazkodnak" a helyi igényekhez. Szegény magyarok nem szeretik, ha túl sok gyümölcs van a joghurtban, vagy a gyermekeiknek adott bébiételben .Att is nehezen viseli, ha a pudingjuk vanília vagy csokoládé íze "eltúlzott".: ) A kakaóporban sem viselik könnyen a túl magas kakaó szárazanyag tartalmat, A szájban selymesen olvadó étcsokoládé gondolatától is ódzkodnak.

Így hát kénytelenek silányítani az ide szánt termékeket. Ez van..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.18. 12:38:21

@EU zászlót mindenhova!:

A másik szavainak elferdítése jellemző rá, nem véletlen, hogy már hosszó ideje szűröm a kommentjeit - így azt is csak a te válaszodból tudom, hogy valamit reagált rám.

Amúgy vicces a multik reakciója, miszerint a magyar ízlést figyelembe véve alakítják az összetételt. Nyilván a magyar ember a húsgombóclevest feleannyi gombóccal szereti, mint az osztrák. :(

Talán azt is egyeztetni kellene, mint hazudjanak. Vagy azonos gyártósoron, azonos összetétellel gyártják a cuccost, vagy az adott ország ízléséhez igazítva - avagy aszerint változik ez, hogy éppen mivel buknak le? Mellesleg nem emlékszem olyan felmérésre, amelyben azt tudakolta volna a Knorr a magyar fogyasztóktól, maximálisan mennyire hígíthatja a fos levesét és mennyi az a minimális mennyiségű húsgombóc, amit még feltétlenül kénytelen lesz beletenni.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.02.18. 13:44:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Pár éve volt egy széleskörű teszt a Panaszkönyv c. műsorban. Osztrák vs. magyar termékek ugyanattól a gyártótól. Megdöbbentő volt már akkor is a különbség. Gyakorlatilag minden finomabb, zamatosabb magasabb gyümölcs, illetve csokoládétartalmú volt, nem ritkán még nagyobb mennyiségű is.Az ár pedig hasonló.
A tisztítószerek jobban tisztítottak, a pelenkának jobb volt a nedvesség felvevő képessége stb. Őszintén, én eddig a műsorig mesének tartottam az erről szóló szóbeszédeket, "mert az nem lehet, hogy aZ EU mindenre kiterjedő, szőrszálhasogató szabályozása mellett ez előfordulhat". Hát, pedig de.
Még az jutott eszembe, hogy vajon a kedves blogger mit szólna ahhoz, ha Jaime Oliver vár béli éttermében gyengébb minőséget szolgálnának fel, mint a lánc nyugat-európai éttermeiben? A kérdés persze költői..

élhetetlen 2017.02.18. 17:18:17

@Advanced Flight: „nem drágább kint sem, vagy csak minimálisan.”. Nem tudok számokat hozzá, csak kérdezem. Ha behoznák azokat a termékeket, és rátennék az ÁFA különbözetet, akkor is csak picivel lenne drágább? A másik, azok a termékek, amit itt gyártanak. Coca Cola, biztosan be lehetne hozni az osztrák terméket drágábban, és kirakni a magyar termék mellé, de milyen eséllyel adnák el? Arról meg, hogy a Magyarországon, általunk gyártott termék nem olyan jó, akkor se, ha a recept ugyanaz, arról nem a multik tehetnek, hanem mi. Tehát ez a Lázár megint nekiugrik a multiknak, egy baromság.

élhetetlen 2017.02.18. 17:27:41

@világevő: „ehhez fogyasztói igény is kellene.”. Azt hiszem csak a levespor cserére válaszoltál. Én meg arról próbáltam beszélni, hogy amit mi gyártunk magunknak, és nem olyan, mint az osztrák, arról a multi nem tehet. Na, mindegy.

élhetetlen 2017.02.18. 17:32:57

@Pink Petsch: Nem provokállak. Csak azt írtam, hogy nem a multik tehetnek a magyarországi viszonyokról. (Lehet, hogy nem neked írtam, de ezt írom már az x-edik kommentben).

élhetetlen 2017.02.18. 17:44:14

@Leylandi: „ő nem iszik kólát, így nyilván egyik egészségtudatos ember se, így aki issza, az hülye, így a jelenség, hogy a karvalytőke bármely téren is tisztességtelen lenne, nem létezik.”. Te se ess át a ló túlsó oldalára, mert a Coca Colát a magyar karvalytőke gyártja Magyarországon. Adott recept alapján. Ha nem olyan a kukorica, vagy a víz, mint máshol, és ugyanazon recept alatt más jön ki, mint eredmény, akkor a karvalytőke a hibás, és főleg a multi forgalmazó. Ja. Abban meg igaza van Világevőnek, hogy most kajákat vizsgáltak, tehát arról beszélünk.

élhetetlen 2017.02.18. 18:00:38

@DominoFX: Nem értelek. Most azt mondod, hogy, ha lecsupaszítod az árat, azaz mindkét országba leveszed az áfát, és akkor is az osztrák olcsóbb és szebb? Mert ez is lehet. De lehet az is hogy válogatják a leveleket, és, ha olcsóbban hozzák ide (nettó) áron a törötteket, akkor nincs baj. Arról, hogy itthon milyen ára lesz, arról nem tehet. Akkor, ha az ő nagyker ára keletre drágább a vacakabb árura, mint otthon a jobbra, akkor van baj, de nem hiszem, hogy ilyen elemzésig eljutottál.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.02.18. 21:06:23

@élhetetlen: Ha magyar gyártó más minőséget-akár jobbat, akár rosszabbat-szállít külföldre, azt sem támogatom, mert ez egyszerűen nem fair.
Egyáltalán hogy jut eszébe mondjuk a bébiétel gyártójának nyugaton, hogy hasonló ár mellett keletre kisebb gyümölcs és zöldségtartalmú terméket szállítson ide? Milyen alapon? Különösen egy egyesült Európában.

Körömcsiga 2017.02.19. 21:44:39

@DominoFX: A londoni tea finomabb? Meglepő. Szerinted egy jó magyaros kolbász londonban milyen izű? ;) Hülyeség ez a vita úgy ahogy van. Mivel a cégek helyben készítenek általában helyi alapanyagokból, ezért az izűk is más lehet. Pl a görög fanta édesebb, mert ott édesebbre érlelődik a narancs. Most akkor pereljük őket, hogy hozzanak görög narancsot a hazai coca gyárba??? A multiknak van sok csúnya dolga, ez speciel nem annyira kirívó.

Körömcsiga 2017.02.19. 21:46:58

@EU zászlót mindenhova!: a hasonló ár itthon Európa legmagasabb áfáját tartalmazza. Lehet rajta elgondolkozni, ki generálja a problémát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.19. 22:14:23

@Körömcsiga:

Akkor kérlek, magyarázd már el nekem tudatlannak, miért OK szerinted az, hogy az osztrák Knorr levesben majdnem kétszer annyi húsgombóc van, mint a magyarban.

És miért lehet az előírás szerint mindkettőből 250ml levest készíteni, amikor a magyar csak 48g, míg az osztrák 60g?

Szerinted a magyar fele húsgombóccal és hígabban szereti a levest?

Körömcsiga 2017.02.19. 22:22:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a 7% áfa különbözet kb ennyi húsgombócnak felel meg. Nem értem mi a gond, rajta a csomagoláson a tartalom és a súly. Senki nincs átverve. Ott van egy 60 gr-os termék, itt meg egy 48 grammos... Szerinted a 2 literes helyet 1.75 literes üditők miért lettek? ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.19. 23:13:40

@Körömcsiga:

" a 7% áfa különbözet kb ennyi húsgombócnak felel meg. "

Bocs, de erre csak azt tudom mondani - és vállalom érte a kitiltást -, hogy az anyád picsáját.

Körömcsiga 2017.02.19. 23:14:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem tudom kostóltál-e németországban pl szalámit, kolbászt? :) Nem értem, hogy itthon miért tesznek több paprikát és húst bele???

Körömcsiga 2017.02.19. 23:16:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mennyire nem vennéd meg a 48gr-osat 200-ért, ha a 60gr-os ott lenne a polcon 250ft -ért?

Mad Mind 2017.02.20. 07:46:18

@koala kóla:
Ez marhaság. 170%?! Érdekes módon egy csomó márkás terméket olcsóbban kapok meg az osztrákoknál, mint itt. Persze lehet csak én vagyok mázlista.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.02.20. 10:06:36

@Körömcsiga: Sok mindent ki lehet magyarázni..A csökkentett zöldség és gyümölcstartalmat, a kisebb kakaó szárazanyag és kakaóvaj tartalmat nem igazán.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.02.20. 10:08:16

@Körömcsiga: Feteszem, hogy a "közel azonos" ár áfától megtisztított árat takar.

ember100 2017.02.20. 22:43:44

@EU zászlót mindenhova!:
Helló !

1. NEM szent multik
2. a teveszar kakaóport meghagyom Neked.
3. Nem szeretem a hisztériát .
4. Micsoda paraszt dolog hogy nálunk van s es tojás nyugaton meg nincs , talán azért mert nem veszik meg mi meg igen , gyalázatos
5.Pont a kólánál írta valaki hogy más a víz itt mint pl berlinben , itt keményebb a víz párizsban lágyabb ezértis kell régiókban gondolkozni .
De gondolom NEM akarod érteni csak ellenségkép kell.

Leylandi 2017.02.21. 08:02:19

@ember100: nem volt szó arról sem a szlovákoknál, sem nálunk, hogy egyes termékeket miért kapni, miért nem. Arról volt szó, hogy amit mindenhol kapni, az mért sz.rabb. A terelés a bérkommer sajátja.
A vízkeménység nem befolyásolja sem az illó aromaanyagok mennyiségét, sem a beletett jobb vagy gagyibb édesítőszerekét. A terelés...
Milyen régió az, ami megáll az osztrák határon? A Duna vízgyűjtőjén gyakorlatilag ugyanaz a (meszes) ivóvíz van mindenhol. Bécs, Pozsony, Budapest - ugyanazt a vizet lehet vételezni, nézz már a térképre, csak egyszer, ha óvodában nem tetted meg! A terelés meg a fizetett, tehát minden aljasságra képes bérkommer sajátja.

Molinaseca 2017.02.21. 14:22:15

A helyzet az, hogy bár egyik termék eltűnése sem zavarná meg az életem (hisz vacak dolgokról, ipari szemétről és silány készételről beszélünk) a tendencia zavar. Nem csak az élelmiszerekre jellemző ez a fajta megkülönbeztetés.
A legokosabb az volna, ha senki nem venne leveskockát és rizspudingot, ám azt gondolom, hogy ha a trend diktáló, lobbista és manipulatív élelmiszeripari óriások megszerezték a jogot a kelet piacon való árusításra, ne kettős mérce alapján ítéljék még a piac szükségleteit. Mert ez történik, akárhogy is szépítjük. Mivel a munkám és az életvitelem miatt sokat utazom, látom, hogy a textiliparban ugyanez a helyzet, egy középmárka magyarországi darabjai rongyok az angol vagy német üzletben kínáltakhoz képest. Más az anyag, más a varrás minősége. Egyszerűen rosszabb. Még keletebbre pedig még rosszabb, Romániában egyszerűen vicc, mit ad el egy-egy konfekció gyártó, ahhoz képest Mo. szinte jobb helyzetben van. És az árak (multikról beszélek, nem manufaktúrákról vagy kistermelőkről) abszolút hasonlóak, annak ellenére, hogy a holmik vacakok és a jövedelmünk is jóval alacsonyabb.
Lehet, hogy a kapitalizmus mindehhez legális keretet biztosít, ezzel nem tudok vitatkozni, de mindenképpen méltatlan és erkölcstelen magatartás ez.
Mivel ehhez hasonló ügyekben senkit sem fognak elmarasztalni, mert a lobbi nagyon erős és mert nem egy igazságos népmesében élünk, azt látom megoldásnak, hogy ne vásároljunk szemetet. A mélyszegénységben élőkön kívül nagyjából mindenki megteheti, hogy részben változtat az étkezési szokásain, jobbat vesz és kevesebbet eszik, hiszen nagyobb tápértékű alapanyagból kevesebb is elég, és egyébként is túlesszük magunkat.
Minek leveskocka egy levesbe, amiben benne van a szabadtartású tyúk és a zöldségek, valamint a fűszerek és meg van neki adva a jópár órás fővési idő?
Életemben nem használtam semmilyen port és kockát, de nálam egy ököruszály 6-7 órán át fő.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.21. 15:46:06

@Molinaseca: teljesen egyetértek: ne vásároljunk szemetet!

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.02.21. 16:09:38

@ember100: Sunyiság a kólára meg a levesporra kiegyezni a dolgot, mert a tesztben közel sem csak ezekről van szó.
Tudod, sok minden ki lehet magyarázni mindenféle álságos érvvel, de a kisebb gyümölcstartalmat a gyümölcsjoghurtban meg a bébiételben vagy a csökkentett kakaószárazanyag és kakaóvaj tartalmat a csokoládétartalmú élelmiszerekben nem igazán. De azért próbáld meg..!;)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.02.27. 08:21:50

@EU zászlót mindenhova!: A gyümölcsjoghurt 2-8%-os gyümölcstartalma is a szemét kategória, több benne a cukor és az aroma, mint a gyümölcs :(

2017.03.08. 05:06:03

Az, hogy a kelet-euróoai fogyasztónak olyan terméket tolnak a multik az arcába, amit nyugaton nem engedne a hatóság, vagy olcsóbb, rosszabb, egészségtelenebb alapanyagokat nyomnak keletre, az kehet, higy a posztolót nem érdekli, de ha ilyen mentalitással áll a dolgokhoz, akkor ne csodálkozzon, hogy mondjuk mobiltekefon, mobilinternet tarifákban is messze többet fog fizetni, mint egy nyugati. Miért? Mert ez pont ugyanaz, mint ami az élelmiszerekkel történik. A multi keleten olyan magatartást tanúsít, amit nyugaton nem emgedhetne meg magának, mert a hatóság, állam, fogyasztóvédelem, fogyasztó szétcsapná.
Igen, a magyarországi mobiltarifák, mobilnet is ezért drága, mert pont ilyen a multi mentalitása, a keletiekkel mindent meg lehet tenni, amagyar, szlovák, horvát, szerb, román, lengyel nyírható birka népek a szemükben.
De említhetném a devizahiteleket is (hisz az is egy termék volt), amit nyugaton nem mertek volna megjátszani a nyugati bankok (egyoldalú szerződésmódosítgatás), mert szétbírságolja őket a bankfelügyelet.
Igen, ez pont az a kategória, ugyanaz az elv, mint hogy a német csoki Németországban jobb minőségű, mint Magyarországon.

2017.03.08. 05:10:30

@shownomarci: értelmes ember nem sms-ezget naphosszat, nem lóg a mobilján, hanem élőszóban, szemtől szemben beszélget hites társával, ezért nem is baj, ha a magyarországi multi távközlési cégek sokkal drágábban szolgáltatnak, mint a nyugati országokban... logikádat követve ez teljesen oké

2017.03.08. 05:21:04

@molnarp11: "A kereskedőnek joga van azt behozni és eladni, amit akar."

A kelet-európai államoknak meg joga van szarrábírságolni az ilyen kereskedőt.
Ismétlem, a kommersz élelmiszer csak egy dolog, amin most mindenki szájhabzik, de a mobiltelefonálás, mobilinternet tarifái, a devizahitelezés is ilyen piacok. Míg Ausztriávan X bank nem engedhette volna meg magának, hogy kifosszon embereket, addig Magyarországon megtette, mert a zsebében volt a politikai elit. Aztán ennek vége lett...
Közműcégeknél ugyanez volt.

2017.03.08. 05:25:30

@Körömcsiga: az áfát a fogyasztó fizeti, a multinak semmit se fáj, hogy 27% a magyarországi áfa (ami amúgy magas szerintem is)
A termék összetételéhez sincs köze az ÁFA-nak.

2017.03.08. 05:32:21

@enpera: gondolom téged az se érdekel, hogy az egységes európai piacon (ami ugye az EU alapvető célja), nem érvényesül a szabad verseny, ezért drágább a magyar prolinak az sms, telefon percdíj, mobilinternet stb. Mert ezek pont ugyanaz a kategória, mint az, hogy drágábban vagy rosszabb gyümölcsjoghurtot nyom keletre a multi.

Biztos a magyar fogyasztó szeret drágábban telefonálni.
Ne ragadj le a zacskóslevesnél, a sztori többről szól.

2017.03.08. 05:46:36

@felső határ nincs: "a csalós softwares VW-t az USAban visszavásárolják, ha a vevő kéri, európában meg kapsz egy ingyen softwarefrissítést azt jóccakát"

Elárulom, hogy miért veszik vissza a VW-kat USA-ban. Mert ott durván jobb a fogyasztóvédelem, mint Európában, ugyanis nem csak az állami hatóság bírságol (az a kisebb érvágás lenne a cégnek), hanem a class action lawsuit intézménye is létezik, tehát a sz@rt is kiperelhetik a fogyasztó egy hazug cégből, ha káruk keletkezik. Ezért nagyon is érdeke a csaláson kapott VW-nak, hogy az elégedetlen fogyasztó inkább visszaadja az autót.

Ha Magyarországon lehetne class action perelni, lenne kultúrája annak, hogy büntetőkártérítést ítél meg mamutcégek ellen a bíróság, amibe azok belerokkannak, akkor nagyon hanar rend lenne.

2017.03.08. 06:37:00

@stim: "A kóser kaja nem hülyeség, a "halal" kaja sem hülyeség, az vagy amit eszel."

A Coca Cola kóser, van kóser vodka, pálinka is. Itt, ahol élek, rengeteg mindenen rajta van a halal jelzés. Az összes édességen, chipsen is. Tehát az, hogy valami egy vallás évezredes előírásai szerint készült, az egészségügyi szempontból semmit se jelent. A kóser szilvapálinka például nem is halal. A tejbe áztatott, majd sütött marhahús meg halal, de nem kóser.

@felső határ nincs: ez nem Orbán ügy, már rég téma ez, most is a szlovákok pedzegették. Azt ugye tudod, hogy ha egy magyar cég Ausztriában, Németországban megpróbálna olyan trükkökkel operálni, mint egy multi Magyarországon, akkor olyan bírságot, pert kapna a nyakába, hogy beleszédülne.

Szerinted a NÉBIH-nek, magyar hatóságoknak semmi köze ahhoz, hogy Ausztriába mit csinál ugyanaz a multi?
Fordítsunk egyet a dolgokon: ha nyugaton ugyanaz a mobilcég olcsóbban és korlátlan mobilnetet nyújt és semmi se indokolja, hogy ezt kelet-európai uniós országokban miért ne tehetné, akkor igenis kell ezt vizsgálni a fogyasztóvédelemnek, versenyhivatalnak, majd uniós szintre vinni, ez ugyanis az unió legfőbb céljával szembemegy, ami az, hogy egy egységes európai piacon verseny alakuljon ki és ez jobb, olcsóbb szolgáltatásokhoz vezessen, technológiai fejlődéshez és végsősoron a fogyasztóknál csapódjon le az előny. Ez az EU egyik legfőbb célja.
Lehet poénkodni, hogy ugyanmár, egy zacskóslevest vagy kólát úgyis csak a proli vesz meg, de akkor nem kell csodálkozni, hogy mondjuk a távközlési piacon, hitelpiacon, energetikai piacon is szopóágra kerül Kelet-Európa. Azért lenne elvileh az egész EU-s cirkusz, hogy mindenütt verseny legyen, ami növeli a minőséget, hatékonyságot, csökkenti az árakat.
Persze az is megér egy misét, hogy hogy kartelleznek a multik, hogy magasan tartsák az áraikat. Pl. a mobiltávközlési keleti piacokon. És ha mondjuk nyugatabbra csökkennek az áraik, de keleten nem változnak, akkor ezügyben persze a magyar, lengyel, szlovák távközlési és a gazdasági- és versenyfelügyelet is vizsgálódhat akárhol, ugyanis releváns lehet, hogy ugyanazok a cégek miért versenyeznek hatékonyabban nyugaton, mint keleten. Netán nem kartelleznek-e.

A dolgok picit bonyolultabbak jogilag, mint hogy azt el lehessen ütni annyival, hogy "ugyanmá' kóla meg nutella kit érdekel, azt csak az igénytelen csórók veszik, én mislencsillagos helyeken eszem". A proli is fogyasztó, az ő átverése is káros, a piaci verseny és tisztességtelen piaci magatartások bizony nem csak rá fognak kihatni.

Legyinthetne egy BMW tulajodonos, hogy ugyan, be bírságolják már meg a VW-t a csalás miatt, hisz a VW-t csak az igénytelen nyomik veszik meg, tökmindegy nekik, hogy csalt a cég.
süti beállítások módosítása