Jönnek folyamatosan a frissítések, de kezdem a lényeggel: a Costes és az Onyx után van egy harmadik Michelin-csillagos étterme is Magyarországnak: a Borkonyha!
Itt még nem teljesen hiszi a séf, Sárközi Ákos
Olyan váratlanul érte a hír a séfet, amit hoztam neki, hogy nem is akarta elhinni!
[A videóban emlegetett Andris: Wolf András, a Salon séfje, Attila pedig szerepel is, Bicsár Attila, az Alabárdos séfje. És annyi háttérinfó még kell hozzá, hogy szoktuk egymást húzni mindenfélével, na meg a séfek is egymást, így ennek (is) köszönhető, hogy nem hitte el a hírt.]
Így fogalmaz a Michelin közleménye: "
In Hungary, bustling Borkonyha Winekitchen in Budapest gains a star and this restaurant offers fantastic cooking
and superb value for money." Tehát a csillag mellé kiemelik a szuper ár-érték arányt is!
"
Sajnos buktunk pár Bib Gourmand-t, de lett egy új, az eddig négy helyett csak kettő van 2014-ben, nekik is jár a gratuláció!
Csalogány 26
Déryné Bistro
Így gratulált neki első séfkollégaként Bicsár Attila, az Alabárdos séfje:
Itt pedig velem, még mindig nem hiszi igazán:
Ákos közben ma zsűritag a Bocuse d'Or hazai döntőjén, nem lesz könnyű dolga a koncentrálással!
Órási gratuláció az egész csapatnak, Sárközi Ákos, séf, Horváth Tamás (jobbra) és Kalocsai Zoltán (balra) tulajdonosok és persze a többi dolgozó.
Ezt még a tavaly Gourmet-n lőttem a két tulajról, akik bent is dolgoznak az étteremben.
Amikor Horváth Tamást felhívtam, ő se akarta elhinni, aztán mondta, hogy ehhez le kell ülnie. Most - fél órával később - újra megkérdeztem:
"Döbbenet, nem vártam volna, hogy nincs átmenet, semmi köztes, egyből felkerülni csillaggal, eddig még ajánlásunk se volt! Függetlenül attól, hogy amit csinálunk, azt jónak tartjuk, hiszen ez egy csapatmunka, járjuk a világot, kóstolunk és sokszor gondoltuk, hogy ilyet mi is tudunk. De ez most a bizonyíték, hogy mi is meg tudjuk csinálni, képesek vagyunk rá. Fél órája sírok, nem étek magamhoz, édesanyámat felhívtam, azt mondta, hogy akkor sírtam utoljára, amikor őt vitték kórházba."
Mivel rengeteg tévedés és félreértés kering a Michelin értékelésével kapcsolatban, érdemes elolvasni ezt a két cikkemet (1. rész, 2. rész), amikből sok érdekesség is kiderül, na meg az is, hogy vissza lehet-e adni a csillagot és egyáltalán ki kapja, az étterem vagy séf?
A Main Cities of Europe kalauz főszerkesztőjével készített exkluzív beszélgetésem itt olvasható, így fogadta a jó hírt a Világevőtől a Costes. így pedig az Onyx.
Az egyik korábbi Bib Gourmand étterem, az Arcade tulajdonosa korábban csak a Világevőnek mesélt a bezárás okairól és körülményeiről, tanulságos olvasmány!
Így nézett ki a 2013-as kalauz belülről,
Nagy örömömre jelentősen javult a morál az utóbbi években, az első 1-2 évben még szinte senki nem vette a fáradtságot, hogy korrekt legyen, és megadja forrásnak a friss cikkéhez a Világevőt, de az utóbbi 1-2 évben ez jelentősen megváltozott. Az egyértelműség kedvéért: továbbra is elvárom a Világevő megemlítését és a klikkelhető linket, amennyiben innen származik az infó, vagy egy olyan oldalról, aki innen vette át.