Rengeteg kritika éri továbbra is a Michelin kalauzt, persze ezek között nem ritka az sem, ahol a sértettség a fő motiváció, ha épp nem sikerült még csillagot kapni, vagy éppen bukott az illető. A francia kalauz megjelenése előtt már kiszivárogtak az állítólagos változások, de vajon mennyire voltak hitelesek ezek a források? Ramsay pedig sírt...
"És mi lenne, ha kiderülne, hogy mondjuk az én hibám miatt veszítetted el a csillagot?" - kérdezi a műsorvezető - "Belefojtanálak a leggyönyörűbb norvég fjordba!" - válaszolja Ramsay.
Kép: Trodel, Eater
Michelin kalauz a világ sok-sok országáról és egyre több városáról jelenik meg, de a legnagyobb érdeklődés világszerte még mindig a franciát, azon belül is Párizst övezi. A derék francia séfek két dolog miatt is izgulhattak az elmúlt hetekben, a mai kalauz megjelenése és az egyre közelgő újabb Világevő-látogatás miatt.
[Exkluzív interjúm a Michelin-főszerkesztővel itt olvasható, ezek pedig a csillaggal kapcsolatos népszerű tévedések.]
Gordon Ramsay tévéműsorai alapján elég kemény fickónak tűnhet, emiatt aztán végképp meglepő, hogy miért is sírt. Természetesen csillagok miatt, illetve azok hiánya miatt, ugyanis a New York-i étterme, a Gordon Ramsay At The London a tavalyi 2 csillagja után idén egyet sem kapott. Így vallott erről egy norvég talk show-ban:
"Elkezdtem sírni, amikor elvesztettem a csillagokat. Ez nagyon érzékenyen érint minden séfet. Olyan, mint elveszíteni egy barátnőt. Vissza akarod kapni. Azt hiszem a világ össze csúcsséfje számára, Alain Ducasse-tól Guy Savoy-ig olyan elveszíteni egy csillagot, mint elbukni a Bajnokok Ligáját. (mondjuk nem minden csúcsséf fociőrült - Világevő) Van következő szezon. Szóval azért ez nem egy végleges veszteség, vissza lehet nyerni. Megkérdezték tőlem, hogy mit csinálnék, ha elveszíteném a harmadik csillagomat. Őszintén? Visszanyerném! Fontos a fókusz megőrzése."
Itt van egyébként a teljes beszélgetés, angolul, ugyanis a norvégok elég jófejek, és simán nyomják a saját tévéműsorukat angolul, norvég felirattal!
"És mi lenne, ha kiderülne, hogy mondjuk az én hibám miatt veszítetted el a csillagot?" - kérdezi a műsorvezető - "Belefojtanálak a leggyönyörűbb norvég fjordba!" - válaszolja Ramsay.
Érdekes fejlemény egyébként az is, hogy a csillagok jelentőségéhez képest alaposan megugrott a megfizethető étkezést kínáló, úgy nevezett Bib Gourmand (bib gurman) éttermej népszerűsége. Ezek egy bizonyos ár alatt kerülhetnek csak be, amennyiben kiváló ételt kínálnak persze. Franciaországban a felső értékhatár 31 euro, de a fővárosban van némi könnyítés a magas árszínvonal miatt, ott max 35 euróig lehet egy hely Bib Gourmand. Ezt a jelölést egyébként 1997-ben vezették be, a névadó pedig a Michelin reklámfigurája, az ú. Bibendum. Nem csak az áruk miatt váltak népszerűvé, hanem az egyszerűségük miatt is, ami mind az ételekben, mind a környezetben, illemszabályokban megmutatkozik. [A témában lásd még a bisztronómiáról szóló interjúmat Yves Camdeborde-dal.]
Na de akkor nézzük, hogy mit is tett közzé Gilles Pudlowski egy héttel a megjelenés előtt:
3 csillagot kap a l'Assiette Champenoise (Reims)
és
3 csillagot kap Alain Ducasse a Le Meurice-ben, Párizsban. (Ducasse-nak van 3 csillagos páirzsi étterme, a Plaza-Athénée, de az jelenleg zárva tart.)
Ő egyébként a reims-i helyett tudott volna egy arra érdemesebbet is, idősebb séffel, de még jobban kiakasztja az a tény, hogy nem igazán találnak a francia kalauz élére francia szakembereket, ami egy francia számára nyilván rettentő nyomasztó érzés...
Ez pedig itt a valóság, a párizsi változások 2014-ben:
Új 3 csillagos:
L’ASSIETTE CHAMPENOISE (Arnaud Lallement, Reims)
Új 2 csillagos:
La Villa Madie (Cassis)
Le Kintessence (Courchevel)
Il Cortile (Mulhouse)
Le Chambard (Keysersberg)
Akrame (Párizs)
La Table Du Connétable (Chantilly)
Új 1 csillagosok Párizsban:
Jin
Goust
ES
Okuda
La Scéne
Qui Plume La Lune
Septime
St James
Rech
A budapesti éttermeket is tartalmazó Main Cities of Europe-ra március közepéig kell még várni.
Én két hét múlva indulok újra Párizsba, ezúttal is sok izgalmas tervem van, például Guy Savoy egyik kisebb étterme, néhány bisztró és pár csillagos is szerepel a listámon, na meg persze a cukrászok, köztük Pierre Hermé testre szabva készülő mille feuille-je, talán azt várom a leginkább...
És persze idén is én fogok róla elsőként beszámolni, hogy mi a helyzet a budapesti csillagokkal, a hagyományok így kívánják... :) (2011-ben így fogadta az Onyx, 2010-ben a Costes is tőlem értesült, 2012, és ezek voltak a tavalyi európai és magyar eredmények)
Aki pedig csillagok és fény helyett jóféle disznótorossal szeretne táplálkozni, ráadásul mindezt az egyik kiemelkedő magyar séffel, Takács Lajossal közösen elkészítve, most még beférhet az ól inkluzív malackodásra.