Negyedik generációs elzászi cukrászcsaládból származik a párizsi cukrászvilág egyik leghíresebb alakja, Pierre Hermé. Nem kell megijedni, nem írom le a teljes élettörténetét, a lényeg csupán annyi, hogy mára nemzetközileg ünnepelt sztárrá vált, nem utolsó sorban a modernizáló és megújító törekvéseinek köszönhetően, 21 üzlettel világszerte (főleg Párizsban és Tokióban).
Egyáltalán nem vagyok édesszájú, de azért egy párizsi gasztrotúrához nyilván hozzátartozik a cukrászdák felderítése is, így megindultam egyik délelőtt, hogy megvizsgáljam Pierre Hermé egyik butikját. A feszes hasizmokról korábban dédelgetett álmaimat addigra már rég feladtam, fontosabbnak tűnt, hogy megismerjem a cukrász világhírű krémesét, ami nála nem is ezerrétű (mille feuille), hanem kétezer, na és persze a macarontesztemhez is begyűjtsem az értékes mintákat, ami ebben az esetben a teljes szortimentet jelentette.
11-re nagy nehezen sikerült is odaérni a kis romantikus padlásszobámból (teljesen olyan, mint a filmekben: tetőablak a város fölött, és olyan méretű mellékhelyiségek, hogy alig fértem be, de összességében a legjobb szállás ehhez a városhoz), és ami a szemem elé tárult, annak hatására azonnal elfelejtettem, hogy 1-re már asztalom van Michel Rostang két csillagos éttermébe, és egy komoly degusztációs menü vár rám. Íme:
A bőség zavara talán enyhe kifejezés, még szerencse, hogy nagyon bölcsen a macaronokat elvitelre kértem inkább és a helyszínen csak két nagy slágert a fent emlegetett zseniális krémest és a szintén botrányosan jó, Ispahant kóstoltam meg.
Ez egy arab eredetű sütemény, kicsit párizsiasítva: rózsaízű macaron rózsaszirom-krémmel, egész málnákkal és licsivel töltve. ha ezt az utolsó mondatot nagyon áhitatosan suttogva olvastad, akkor nagyjából sejted, hogy milyen lehet...
A két süti persze bőven elég volt arra, hogy teljesen elteljek, így kicsit aggódva indultam meg a két csillagos Michel Rostang étterme felé, a Nagy zabálás című filmből vett trükkel próbáltam azt képzelni, hogy éhező indiai kisfiú vagyok, de ez már egy másik történet.
Továbbra is szabad ám csatlakozni a FB-oldalhoz, ott több az izgalom.
További sütemények Pierre Hermétől, ezúttal kalóriaszegény, 2 dimenziós változatban: