Andy Hayler után megint sikerült Budapestre csábítanom egy nagy foodie-t, hogy kicsit kóstolgasson nálunk, hátha hírét viszi a világban. És hatalmas élmény volt megtapasztalni, hogy mennyire meg van lepve!
Elég intenzív programot rögtönöztem neki, amikor hirtelen igent mondott. Összesen 2 és fél napra jött, ráadásul hétfőtől szerda kora délutánig maradt, ami eleve nem teszi egyszerűvé a szervezést. És járt már ugyan Budapesten, de nem enni jött akkor, így igyekezni kellett egy jó keresztmetszetet is adni neki, hiába a fine dining a főprofilja, na meg ugye annak az értelmezéséhez arra is szükség van, hogy megismerjük az egyszerűbb, hagyományosabb változatokat.
[Ő jó barátom, így végig is jártam vele a helyeket, meg intéztem mindent, vittem mindenhova. Aki csak megtalál ismerősökön keresztül, az ezt a térképet kapja az ajánlataimmal.]
A tanulság egy mondatban:
A legmagyarabb étel a somlói galuska.
Persze messze nem volt reprezentatív ez a kis piackutatás, de azért mégiscsak érdekes, hogy összesen 5 vendégláthelyből 3-nál van somlói, ráadásul úgy, hogy ez többnyire nagyon szűk desszertválasztékból az egyik, vagy akár az egyetlen.
A tanulság még fontosabb része egy mondatban:
Ügyesen kiválasztott éttermek esetén nagyon büszkék lehetünk a magyar gasztronómiára. (De a mondat csak az első felével együtt érvényes!)
Azaz van már tényleg egész sok olyan helyünk, ahova el lehet vinni egy olyan embert is, akinek a napi rutinjához tartozik, hogy a világ csúcséttermeiben eszik. Ettől még nem lesz a magyar konyha a világ legjobbja, de mindenképp van egy erőteljes fejlődés, ami remélhetőleg nem torpan meg. (Például a kialakult állapotok miatt...)
Na és akkor nézzük, mi lett végül az 5 hely:
Stand25
Borkonyha
Platán (Tata)
Babel
Bock bisztró
Na jó, ebből azt a következtetést is levonhatnám, hogy itthon a jó helyek többsége B-vel kezdődik. És talán nem is lenne sokkal kevésbé tudományos, mint a somlóis eszmefuttatás, de inkább nézzük, hogy mit szól ezekhez az ember, aki a világ összes Michelin-csillagos helyén evett már (és persze ezen kívül további sok-sok száz nagyon komoly étteremben). Ő egyébként a 'Michelin stars - Tales from the kitchen'című dokumentumfilm egyik szakértő szereplője is, aminek pont most szombaton van a premierje a San Sebastian-i filmfesztiválon.
De visszatérve itthonra: az úriember kitűnően érezte magát, és nagyon kellemesen meg volt lepve, hogy még az egyszerűbb helyeken is milyen szintű kreativitással és alapanyagokkal találkozott! Jó pár ételnél kifejezetten nagyon boldog volt, végig élvezte a - nem túl pihentető - gasztrotúrát, de különösen Pesti István tatai éttermében és a Babelben lelkesedett be, de végig elégedett volt.
A két és fél nap képekben:
(igyekeztünk különböző ételeket választani, de csak a második nap jöttem rá, hogy érdemes rendes fotógépet is vinni magammal)
Stand25, szenzációs finom hideg levessel:
Borkonyha, izgalmas és nagyon szép menüvel:
Platán (Tata), kreatív, szerzői konyha, gyönyörű tálalás:
Babel, a szerinte is legmagasabb színvonal, ambíciózus konyha:
És zárásként még egy Bock bisztró,
Nagyon elégedett volt, terjeszti a jó hírünket a világban, na meg fogok is még hozni nagyon fontos influencereket Magyarországra!