A japán konyha nem csak rizsre épül - bár ez az alapanyag olyan nagy becsben van, hogy nem is köretként, hanem főételként tartják számon - hanem gyakoriak a tésztás ételek is. Ezek közül az egyik legfinomabb, a kínai eredetű, de mára már teljesen befogadott tésztaleves, a rámen. Éttermekben is rendelhető, de a legjobb lelőhely a rámenbüfé, ahol gyakran nem is árulnak semmi mást, csak különböző ízesítésű és tartalmú rámeneket.
A rendelés már sorban állás közben lezajlik, így a büfébe lépve szinte azonnal elém teszik a gőzölgő, illatos, nagyon gazdag levest. A sor kulcsfontosságú, séf Makitól kapott információm szerint (aki az egész három hetes japán utam alatt végig támogatott a jobbnál-jobb tippekkel) ez a legjobb büfék egyértelmű azonosítója, jobban lehet tájékozódni ennek alapján, mint bármilyen étteremkalauzra hagyatkozva.
Rendelés Akihabara városrészben, Tokióban, az utcán várakozva:
A leggazdagabb változatot kértem, sertéshússal, ízesített főtt tojással, tofuval és persze alapértelmezetten sok-sok rámentésztával érkezik. A továbbiakban nincs más feladat, mint hangosan szürcsölve elfogyasztani a pálcikák (a szilárd alkatrészek szájhoz emeléséhez) és a kanál (a lé kanalazásához) segítségével, ahogy ezt a törzsvendégek is teszik.
Ilyen a hely belülről, és így eszi egy igazi japán:
Fantasztikusan gazdag, selymes íz, tökéletes és kifejezetten olcsó vacsora, mást nem is lehet rendelni, a kancsó jeges víz és a tea készenlétben áll az asztalon.
A helyszín:
Kyusyu Jangara
http://www.kyusyujangara.co.jp/shops/akihabara.html
(Az alaplé itt sertéscsont felhasználásával készül.)
a rámen pedig:
Kyushu Jangara
További japán gasztrokalandjaim:
-Kobe steak Kobéban (videóval)
-Fugu Beppuban (videóval)
-Tsukiji nagybani halpiac Tokióban (videóval)