Utolsó kommentek:

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.04.24. 21:49:15

@Attilajukkaja: köszi szépen! porridge, igen, lehet zabkása is, de inkább kása úgy általában, írhattam volna azt is valóban.

Bejegyzés: 이종국 - Látogatóban a koreai művészséfnél

Hérics 2019.04.24. 14:38:39

@világevő: @Attilajukkaja: Véletlenül dobta a gép eszembe nincs kémkedni. Utazzon egyen igyon kedvére, hisz megteheti.

Bejegyzés: 이종국 - Látogatóban a koreai művészséfnél

Attilajukkaja 2019.04.24. 10:56:52

Gyönyörű!!! És klassz fotók.
A porridge az magyarul nem zabkása?

@Hérics:
Nekem jó kis kedvcsináló írás volt. Ha újra arra járok, szívesen beugranék ebbe az étterembe. Te nem?

Bejegyzés: 이종국 - Látogatóban a koreai művészséfnél

Ádán 2019.04.23. 17:10:44

@Tuszun: Akkor még egy forint volt egy gombóc fagyi. A pultban volt egy nagy keverő, amivel sokáig keverték a fagyit, hogy finom, krémes állaga legyen.
Gelencsér Pali bácsival találkoztam a hármashatárhegyi repülőtéren is. Feleségének (Márti?) általában nagy műanyag margaréta volt a hajában.

Bejegyzés: A legjobb fagyi a városban

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.04.23. 09:55:22

@Hérics: kedves Hérics,
Ez esetben valóban semmi köze hozzá, kérem ne kémkedjen utánam!
Üdv,
András

Bejegyzés: 이종국 - Látogatóban a koreai művészséfnél

Hérics 2019.04.23. 09:52:07

Kedves András.

Akkor mi van, ott járt vitt is hozott is, evett ivott jól érezte magát. Mi közöm hozzá_

Bejegyzés: 이종국 - Látogatóban a koreai művészséfnél

Maróti András 2019.04.01. 22:40:05

@világevő: Jómagam egy olyan helyen dolgoztam, aminek nem volt artisan minősítése, viszont boulangerie volt.

Bejegyzés: Új kenyér - valódi kenyér?

Maróti András 2019.04.01. 22:37:13

@világevő: Viszont olybá tűnik, mintha a kézműves dolgot meg te nézted volna be. Rosszul gondolom?

Bejegyzés: Új kenyér - valódi kenyér?

Maróti András 2019.04.01. 22:12:07

@világevő: A paul ügyében igazad van, most néztem utána, nem tudtam, és nem is értem, tudtommal ott sütnek. Amúgy amennyire tudom az nem francia, hanem brit. Nem lehet, hogy azért nem használhatják a boulangerie szót? Mindazonáltal nincs miért bocsánatot kérnem, nem voltam bunkó, csak határozottan tévedtem. Ma is tanultam valamit. :-)

Bejegyzés: Új kenyér - valódi kenyér?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.04.01. 21:59:53

@Maróti András: Van egy halom egyéb hely, ahol árulnak kenyeret, gondolj például a Paul-hálózatra, amit nem véletlenül nem hívnak boulangerie-nek, ezzel pedig jelölik, hogy egy kenyérbolt, nem pedig valódi pékség. Szóval nincs igazad abban, hogy nincs ilyen hely. A kulturálatlan nyitásod után se jutott eszedbe, hogy esetleg exkuzáld magad, miután kiderült, hogy nem volt igazad, így részemről le is zártam a témát.

Bejegyzés: Új kenyér - valódi kenyér?

Maróti András 2019.04.01. 21:47:10

@világevő: A kézműves dolog meg tényleg nem igaz. A kézműves pékségeket az "artisan" jelzővel illetik. Attól, hogy boulangerie, még egyáltalán nem kézműves.

Bejegyzés: Új kenyér - valódi kenyér?

Maróti András 2019.04.01. 21:44:53

@világevő: Azért ferdítés a dolog. Ott egyszerűen nem merül fel, hogy ne ott süssenek. A boulangerie szó simán pékséget jelent, nincs egy másik szó azokra a helyekre, ahol nem ott sütnek, hanem olyan hely nincs, illetve mondjuk étteremnek, kávézónak hívják, ahol mondjuk van croissant a szemben lévő pékségből. De azért van baj ott is a tradícióval hidd el. Nagyítóval kell keresni azokat a helyeket, ahol kovászt használnak, mert ugye az macerás, meg ugye az arabokat az annyira nem érdekli. (nemigen dolgozik más, arabokon kívül) A legtöbb kovászolós pékség nem is francia. Állítom, nálunk több ilyen hely van.

Bejegyzés: Új kenyér - valódi kenyér?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.04.01. 21:35:02

@Maróti András: Akkor ezek szerint mégsem baromság a cikk. De azért nem haragszom.
És igen, az a különbság, hogy nálunk bármire ki lehet írni, hogy pékség, függetlenül attól, hogy mi hol történik, Párizsban pedig nem. Épp ezt írom le a cikkben.

Bejegyzés: Új kenyér - valódi kenyér?

Maróti András 2019.04.01. 21:33:10

@világevő: Hát én ezt nem olvastam. Viszont ott dolgoztam pékként. Helyben sütnek mindent, ez tény. Fel sem merül, hogy nem, szóval annyi igaz, hogy ha pékség, akkor ott készül, nem úgy mint itt mondjuk a lipóti.

Bejegyzés: Új kenyér - valódi kenyér?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.04.01. 21:13:59

@Maróti András: szeretem az ilyen szofisztikált véleménynyilvánítást.
Egy a rengeteg forrásból: "French law dictates that in order to qualify as a boulangerie - beyond a number of administrative and legal requirements (including needing to seek approval before closing up for a vacation !) - one of the most important rules is that the bread must be made completely on site. It cannot be shipped in from a central distributor or baked from pre-prepared dough. "

Bejegyzés: Új kenyér - valódi kenyér?

Maróti András 2019.04.01. 21:08:04

A cikk baromság. Boulangerie simán pékséget jelent. A kézműveseket az artisan jelzővel illetik. De nagy különbségek nincsenek.

Bejegyzés: Új kenyér - valódi kenyér?

Maróti András 2019.04.01. 21:06:14

@Minden Jobbikos Büdös Zsidó Cigány: két külön szó van rájuk ott is. élesztő=la levure, kovász=le levain. A baguette tradicionálisan élesztővel készül.

Bejegyzés: Új kenyér - valódi kenyér?