Utolsó kommentek:

Today05 2019.01.17. 16:11:04

írtam egy 1500 karakteres választ, a hőbörgésre, aztán rájöttem, hogy fölösleges, kár vesződni az ilyen szintű hülyeséggel. #kocsonyaeziscsaksokakorlatolt

Bejegyzés: Ha nagyon nagyot akarsz idén gurítani a kocsonyával

okleveles naiv 2019.01.16. 18:22:24

Ez azért gáz, mert ha a tavalyi nyertes tényleg megérdemelte az első helyet, és idén is lazán maga mögé utasítaná a többieket, akkor egy olyan konkurens lesz az első, aki egyébként nem érdemelné meg, mert tényleg rosszabb, de a nála korábban jobbakat már nem engedik a játékba.
Másképpen: ha Alsófelsősuttyócsizmahalmán már csak egy x@r hamburgeres versenyezhet, akkor tuti nála zabálhatnál 1. helyezett hambit, de nem fogsz, mert x@r, hiába 1. díjas.

Bejegyzés: Drasztikusan új szabályok a Világ Legjobb Éttermeinek Listáján (W50B)

HannaNagy 2019.01.13. 10:19:22

Én pár hete teljesen véletlenül tévedtem be ide. Vettem 8 féle sütit elvitelre. Az első csalódás akkor ért, amikor a kis csomagomban 6 db volt, a második pedig amikor megkóstoltam őket. Ehetetlenül szárazak voltak!

Bejegyzés: Azt tudtad, hogy van már Budapesten egy autentikus iráni cukrászda?

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.01.10. 07:18:13

Vegyen már nekik valaki rendes evőeszközöket! Megérdemlik!

Bejegyzés: Azt tudtad, hogy van már Budapesten egy autentikus iráni cukrászda?

SINGLETON999 2019.01.09. 14:21:43

Már hetekkel ezelőtt felfedeztem a helyet, kíváncsisn vártam, mikor fog a neten is megjelenni:)
Nagyok helyes miniatűr bolt, két kedves fiatalemberrel a pult mögött. Helyesek, szerények, igyekvőek. Én a nyitas utani napokban jártam arra és be is mentem, nem bantam meg. Remek briósok, dióval töltött sütemények, jó árakon. Jó volt ott lenni és nagyon finomak a sütik!

Bejegyzés: Azt tudtad, hogy van már Budapesten egy autentikus iráni cukrászda?

Pandi Atya 2019.01.06. 19:52:37

Egyrészt első, másrészt "nagyon javaslok kipróbálásra"?

Bejegyzés: Budapest egyik legfurcsább éttermében egész jó etióp ételeket is lehet kóstolni

DonTintoretto 2019.01.04. 17:07:10

@Étteremkritikus: Igen, láttam! Számomra a kettő nem kizáró. Arra gondoltam elsősorban, hogy míg - ha jól tudom, nem vagyok szakértő - például a Michelin csillagok kizárólag az étel minőségét nézik, nem pedig a körítést. Világevő ellenben élményt említett. Persze, hogy az élmény és az étel minősége alapján is előre kerüljön valami, nem lehetetlen. Amint látjuk többszörösen sem :)

Bejegyzés: TOP20: 2018. legjobb éttermi élményei (1. rész)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.01.04. 16:58:08

@DonTintoretto: Nem, a megfejtés az, hogy a lista másik részében szerepel a Noma harmadik menüje is, méghozzá első helyen. Vagyis a TOP20-ban háromszor szerepel :)

Bejegyzés: TOP20: 2018. legjobb éttermi élményei (1. rész)

DonTintoretto 2019.01.03. 22:03:19

@Étteremkritikus: Bár nem én vagyok a szerző, de szerintem szövegértelmezési különbségek vannak. A szerző nem a legjobb menükről készített listát, hanem a legjobb "éttermi élményekről".

Bejegyzés: TOP20: 2018. legjobb éttermi élményei (1. rész)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.12.30. 23:26:34

Ha a Noma menüi nem kerültek be a top 10-be, akkor miért ők a világ legjobbjai és a legkreatívabbak is?

Bejegyzés: TOP20: 2018. legjobb éttermi élményei (1. rész)

kék madár 2018.12.29. 18:11:31

"és szaftos, ízes a hús, tökéletes a bőr is hozzá, ami ennyi idő alatt meg sem szívja magát nedvességgel."
mekkora szerencse, hogy ennyi ido alatt MEG pont nem

mondjuk en nem raknek "olcso" levesbe hosszas es muveszi gonddal elkeszitett hust, az kb olyan mintha - nem talalok jobb metaforat: elcsapnam az izet a hosszas es muveszi gonddal elkeszitett husnak valami hetkoznapi levessel.
Egyebkent ezzel nem a vilagevot kritizalom, hiszen nem te csinaltad ezt az etlapot, de sokszor talalkoztam ezzel a fajta igenytelenseg es tokelyre torekves hibriddel vietnami es kinai ettermekben

Bejegyzés: Michelin-csillagos étteremben asztalra köpni a csontot? Simán!

Beer Monster 2018.12.27. 22:58:36

Fordítsuk le józan paraszti ésszel.
A székely fiú elszegődik hajóskapitánynak, kijárja hozzá az iskolát. Első útján nyílegyenest a baráti Kubába küldi a Kárpátok Géniusza, de élőállattal át az óceánon, ami hamar oda kell hogy érjen a hatalmas államadósság sürgős rendezése fejében. A hajó el is indul az óceánon Havannába, s eközben enyhe ívben jobbra kanyarodik, így az ív valójában New Yorkba vezet. Odahaza aztán meséli az apjának, aki elszörnyed.
- Tee, halkabban mondjad, még meghallják, csak nem disszidálni akartatok mind?
- Jaj dehogy akartunk mi ídösapám. Kubába így kell menni, hogy sebtiben ottlegyünk.
100 km után kezd észrevehetővé válni, hogy hát csak nem Kuba felé megy már a hajó, ezért vesz egy kanyart balra, be is jegyzi a hajónaplóba, "s innentől megint hajszálnyival jobbra fordítva a hajókormányt, folytatjuk utunkat a következő íven, ami immár nem New Yorkba, hanem Philadelphiába vezet". Újabb száz km ezen az enyhe jobb íven, majd kanyar balra. Utána már Baltimore az útirány. Mondja az apjának:
- Ezt kell ismételgeti Kubáig 60-szor.
Namost akkor az öreg székely elkezdi ugyancsak vakarni a fejét, hogy hallotta ő még egykor a tanítótól, hogy a Föld olyan, mint egy dinnye, szól is az asszonynak, hát ugyan hozzon bé a veremből egy jókora dinnyét. Előveszi a bicskáját, s elkezdi rákarcolni, ahogyan a fia mondta, de csak látja, hogy ez bizony olyan vonal lett, mint egy csipkés terítő széle. Nézi, forgatja, maj megszólal:
- Hát így is el lehet jutni innen oda. Akinek nincsen esze.
- Nem úgy van az, ídösapám. Így kell egyenesen menni.

Bejegyzés: Tudtad, hogy az általad ismert világtérkép egy nagy átverés? Így néz ki valójában a Föld!

Beer Monster 2018.12.27. 22:49:14

@David Bowman: No de mi a Balatonon nemhogy vitorlással, de még a gyerekek a vizibiciklivel is orthodromán mentek.

Bejegyzés: Tudtad, hogy az általad ismert világtérkép egy nagy átverés? Így néz ki valójában a Föld!

Beer Monster 2018.12.27. 18:44:34

@Zsolt Komjáthy:
Az okozza a félreértést, hogy a Coriolis-erő nem egy erő, ennek megfelelően persze a giroszkóp sem fordul el, hiszen éppen az a lényege, hogy "úgy marad". Tehát ahogy a burkolatot mozgatjuk a giroszkóp körül, a forgástengely sosem változik. Úgy tűnik, mintha egy erő "mozgatná" a burkolathoz képest.

Az É-D irányban elindított pörgettyű mindig É-D irányban marad, de ráadásul pont ez az az egyetlen irány, ami a talajhoz rögzítve is változatlan.

Ha leszúrunk egy karót valahol, és azonos tengellyel mellé teszünk egy giroszkópot, akkor a Föld elfordulása után már eltérő irányba fognak nézni. De van egy kivétel. Az egyetlen eset, amikor mindig párhuzamosak maradnak, akkor van, ha mindkettő a sarkcsillag irányába mutat.

Így tulajdonképpen a wikipedia idézetben ez egy második hiba lehet, hiszen ez az az egy forgásirány, amit még a Coriolis-erőnek mondott látszólagos effektus sem befolyásol. Tehát ha "jól" állítottuk a giroszkópot (É-D), akkor látszólag sem változik meg (hozzánk képest) a forgásiránya a Föld fordulásakor, hanem csak olyankor, ha szélességi köröket keresztezve mozgunk.

Bejegyzés: Tudtad, hogy az általad ismert világtérkép egy nagy átverés? Így néz ki valójában a Föld!

David Bowman 2018.12.27. 16:52:38

@Beer Monster:
Ha lenne egy tökéletes hajód, ami egy ideális, szél és áramlás nélküli tengeren, egy ideálisan gömbölyű bolygón hajóznál nulla kormányállással, akkor is minden naplóbejegyzésnél más irányt kellene beírnod, holott a hajód teljesen "egyenesen" ment. Bármilyen műszerről is olvasod le az aktuális irányt.

Bejegyzés: Tudtad, hogy az általad ismert világtérkép egy nagy átverés? Így néz ki valójában a Föld!

David Bowman 2018.12.27. 16:47:51

@Beer Monster: Őőő. Izééé.
Azt hiszem, te még sohasem irányítottál hajót.
A mágneses iránytű működését a hajózási középiskolában 180 órában tanítják.
A mágneses iránytű ma is a hajózás első számú műszere.Azért, mert a hajó legmegbízhatóbb navigációs eszköze. Hogy hogy kell használni, na, az a hajózási tudomány.
A mágneses iránytűnek három szisztematikus hibája van. A pörgettyűsnek kilenc.
A GPS csak két éve elfogadott navigációs eszköz.

Bejegyzés: Tudtad, hogy az általad ismert világtérkép egy nagy átverés? Így néz ki valójában a Föld!