Itthon is elérhető a kedvenc párizsi kenyerem, és még egy fantasztikus kalács!
2020. május 08. írta: világevő

Itthon is elérhető a kedvenc párizsi kenyerem, és még egy fantasztikus kalács!

Elég sok éve járom a legjobb pékségeket a világban, és talán a legnagyobb kedvencem itthon is elérhető, a párizsi pain des amis!

img_3901_pipacs_pekseg_budapest_kovasz_kalacs_kenyer_jokuti_vilagevo_l.jpeg 

Párizs persze az egyik nagyon komoly hely, ha az ember szénhidrátot akar magához venni, itt írtam talán először a pain des amis-ról, azaz a barátok kenyeréről, a legendás Du Pain Et Des Idées pékség slágertermékéről. Így mutat:

IMG_3172.JPG

IMG_3176.JPG

Ha Párizsba megyek, szinte mindig cipelek belőle haza pár kilót, és egy adagot még ott a pékség előtti padon meg szoktam enni egy adag vajjal...

View this post on Instagram

A post shared by Andras 'Vilagevo' Jokuti (@jokuti) on

Tényleg voltak konkrétan olyan túráim, amikor hazafelé a poggyászom több, mint fele pain des amis volt, annyira szeretem. 

Egyébként még 6 éve írtam is a Pipacs Pékségnek, hogy igazán csinálhatnának ilyet, de akkor nem kaptak az ötleten. Még 2013-ban kezdtem el összegyűjteni a hazai valódi pékségeket, ennek is már 7 éve... Amikor most rákérdeztem, hogy elérhető-e tényleg, akkor láttam, hogy ez volt velük az utolsó üzenetváltásom. Miután igennel válaszoltak, gyorsan rendeltem is egy félbarnát, ugyanis ebből csak limitált mennyiség készül, amit érdemes előre online megrendelni. Ma pedig mentem a zsákmányért, és nagyon kellemesen meglepődtem, ugyanis baromi jó!

img_3900_pipacs_pekseg_budapest_kovasz_kalacs_kenyer_jokuti_vilagevo_l.jpeg

 img_3898_pipacs_pekseg_budapest_kovasz_kalacs_kenyer_jokuti_vilagevo_l.jpeg

Rusztikus, masszív, erős, ropogós, masszív kéreg, rugalmas belezet, ízes, igazi élménykenyér, akár csak vajjal, vagy felvágottal, mézzel, szendvicshez vagy tunkoláshoz, na és persze frissen vagy pirítva! Egyértelműen ott van a helye a legnagyobb hazai kedvenceim között!

És pont akadt a mélyhűtőben még a francia eredetiből, így össze tudtam hasonlítani őket. Nyilván egy eltett kenyér már nem tudja ugyanazt (látszik is), de a lényeg kiderült: nincs szégyenkeznivalója a pipacsos változatnak!
[pirítva, illetve azelőtt, a francia van a bal oldalon mindig]

pipacs_pekseg_budapest_kovasz_kalacs_kenyer_jokuti_vilagevo.PNG

 

img_3899_pipacs_pekseg_budapest_kovasz_kalacs_kenyer_jokuti_vilagevo_l.jpeg

Na és, ha már ott jártam, nem tudtam ellenállni ennek a csodálatos fahéjas kalácsnak sem, aminek a minőségéről csak annyit szeretnék elmondani, hogy másodpercek alatt felszippantottuk az egészet. Enyhén édes, foszlós, laza, kívül ropog, 10/10!

img_3897_pipacs_pekseg_budapest_kovasz_kalacs_kenyer_jokuti_vilagevo_l.jpeg

A vékony, karamellizálódott réteg az alján:

img_3888_pipacs_pekseg_budapest_kovasz_kalacs_kenyer_jokuti_vilagevo_l.jpeg

Ahogy legutóbb írtam, nem kötelező mindenkinek otthon sütnie, támogathatjuk helyette a legjobb pékeket, akiknek ez most a túlélést is jelentheti, na meg tényleg nagyon jók!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr3215669704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonTintoretto 2020.05.15. 06:30:29

Jól néznek ki. De mitől lesz pain des amis egy kenyér?

DonTintoretto 2020.05.15. 06:55:52

Jól néznek ki! Mitől lesz pain des amis egy kenyér?
süti beállítások módosítása