A tojás világa - a világ tojásai (1. rész)
2021. január 22. írta: világevő

A tojás világa - a világ tojásai (1. rész)

Az egyik legcsodálatosabb alapanyag a tojás, hihetetlenül változatos dolgok készülnek belőle világszerte, miközben az alap ugyanaz, egy marokban kényelmesen elférő, a megújuló életet szimbolizáló tárgy.

tamago_img_3685.jpg

Abba most nem is szeretnék belemenni, hogy mennyire bizarr alapanyag ez valójában, ne menjen el senkinek az étvágya, de az tényleg figyelemre méltó, hogy mi minden készül tojásból, és a hasonlóságok ellenére mennyire változatos formákban tud megjelenni, gondoljunk akár csak a leghétköznapibb megoldásokra, a lágy tojás - tükörtojás - rántotta - kemény tojásra...

A tökéletes francia omlett készítése is igazi művészet, ha van rá igény, arról is posztolok majd, de mégis talán a legizgalmasabb a japánok feltekert omlettje, a tamagoyaki.

 

De talán ez az elég különleges oszakai okonomiyaki is megér majd egy külön posztot:

Vagy a Michelin-csillagos bangkoki néni, Jai Fai legendás tarisznyarákos omlettje:

De a tajpeji piacos bébiosztrigás omlettsütők is nagyon tudnak...

Na de vissza Japánba! A tamagoyaki reggeli ételként is elég népszerű, de egy profi sushiétteremben is mindig az egyik fénypont, komoly műgonddal és elszántsággal készül, amit még Tokióban részletesen le is filmeztem egy profi séfhaver bemutatójában, na meg mutatok mellé pár olyan példányt, amit a top sushizókban ettem.

Ízesítésükre jellemző, hogy van bennük kevés cukor is, de más ízek is: ezek dashiból (japán, halas alaplé), szójaszószból, esetleg szakéból, mirinből, porított rákból származnak. És persze kapnak egy kis ízt a sütőolajtól is, amit a serpenyő kikenésére használnak, ez leggyakrabban szezámolaj egyébként.

tamago_img_3693.jpg

Íme Shunsuke Saito tojássütése: 

Akinek az éttermében egyébként elég komoly séftársaság verődött össze utána, a műszak végével sokan járnak hozzá a legjobb fiatalok közül.

sushi_chefs_japan_img_3716.jpg

Ezek pedig a sushis példányok (a világ TOP3 sushizójából, és még 1-2 nagyon komoly helyről), amik általában egyben az étkezés lezárását is jelentik, egyfajta desszertként is szolgálnak. Ezek egyébként nem feltétlenül készülnek a fenti feltekerős megoldással, hanem ugyanolyan tamagoserpenyőben gyakran nagyon kicsi lángon sülnek meg. 

Sushi Saito:

dscf5767_tokyo_japan_sushi_saito_michelin_vilagevo_jokuti_l.jpeg

dscf5770_tokyo_japan_sushi_saito_michelin_vilagevo_jokuti_l.jpeg

Egy másik Sushi Saito látogatásból, amikor még kicsit más formában érkezett:

saito_sushi_tamagoyaki_jokuti_vilagevo_sam_8165.JPG

saito_tamago_jokuti_vilagevo_sam_8162.JPG

Sugita:

dscf5657_sugita_sushi_michelin_tokyo_japan_vilagevo_jokuti_1.jpg

dscf5654_sugita_sushi_michelin_tokyo_japan_vilagevo_jokuti.jpg

Hakkoku:

sushi_hakkoku_tamago_jokuti_vilagevo_dscf5668.JPG

sushi_hakkoku_tamago_jokuti_vilagevo_dscf5671.JPG

Mitani:

tokyo_japan_mitani_luxury_sushi_jokuti_4566.JPG

Sushi Amane, NYC: (ő egyébként 7 évig Saitonak dolgozott Tokióban, mielőtt önállósította volna magát)

sushi_amane_nyc_omakase_jokuti_5172.JPG

sushi_amane_nyc_omakase_jokuti_5171.JPG

Ez pedig Tokió legnépszerűbb tojásos szendvicse, azaz tamagoszandója (az Amanoyából), amihez oda kell érni még kora délelőtt, különben elfogy, és nem készítenek többet. És egyébként hihetetlenül drága, de nagyon megéri. Nekem is csak egyszer sikerült eddig hozzájutnom, amikor tokiói barátaim pikniket szerveztek a Hibiya parkba, a frissen virágba boruló cseresznyefák alá [egyikük kora reggeltől foglalta a helyet!]. Amikor próbáltam másnap én is venni, akkor 11h-kor már nem volt, így be kellett érnem egy tojásos süteménnyel, ami egyébként szintén fantasztikus volt.

tamago_picnic_tamagosando_jokuti_vilagevo.jpg

hibiya_picnic_jokuti_vilagevo.JPG

De megdöbbentően jó tojásos szendvics van még a kisközértekben is, az egyik legnépszerűbb a Lawsonnál.

lawson_tamago_jokuti_vilagevo_img_6267.jpg

Az egyik Sushi Saito látogatásomról itt van a teljes beszámoló. Itt pedig - az azóta világelső - Sugitáról.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1016397974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2021.01.23. 10:52:57

Gondolj bele itthon is milyen kurva jó szendvicsek vannak.. Felütsz két tojást, megsütöd, berakod két szelet kenyér közé és voila tojásos szendvics...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2021.01.23. 11:05:13

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: igazad van. Főzök is egy kis gyorsrizst, összenyomkodom és teszek rá egy szardíniát, sushira támadt kedvem.
süti beállítások módosítása